Keittiön järjestyksen parantaminen: 6 neuvoa

Totuttele erottelemaan keittiövälineet joita käytetään päivittäin, niistä joita käytetään vain silloin tällöin. Tämä pieni tapa on yksi helppo keino parantaa keittiön järjestystä.
Keittiön järjestyksen parantaminen: 6 neuvoa

Viimeisin päivitys: 24 heinäkuuta, 2019

Keittiö on yksi niistä kodin huoneista, joita käytetään kaikkein eniten. Siksi se on myös usein suuressa epäjärjestyksessä. Kun keittiössä laitetaan ruokaa tai puuhataan muuta, jää aina jälkeen jätteitä ja jäänteitä, kuten myös lukuisia pesua vaativia välineitä. Jos keittiösi on aina sotkuinen ja epäjärjestyksessä, jatka lukemista – nyt kerromme kuudesta helposta keinosta keittiön järjestyksen parantamiseksi.

Moni unelmoi täysin siististä tilasta, jossa ei olisi mitään häiritsevää sotkua toiminnallisuutta vähentämässä. Toisaalta monen mielestä keittiön siistinä pitäminen on kuitenkin liian työlästä.

Koska arkeen kuuluu runsaasti muitakin askareita kuin keittiön siivouksesta huolehtiminen, usein kyseisen tilan hoito jätetään minimiin. Siten ei ryhdytä parantamaan järjestystä tehokkaasti tai suunnitelmallisesti.

Seuraavat ovat toimivia ratkaisuja, jotta keittiöstä voitaisiin tehdä siistimpi ja paremmassa järjestyksessä oleva tila. Vinkit ovat helppoja toteuttaa: jos etenet yksi kerrallaan, voit päivä päivältä huomata keittiösi muuttuvan paremmaksi tilaksi, ja ero on merkittävä jo alle viikossa.

6 vinkkiä keittiön järjestyksen parantamiseksi

1. Jos jollekin ei ole mitään käyttöä, voit huoletta hankkiutua siitä eroon

tyylikäs keittiö

Oletko joskus miettinyt, kuinka monta kuppia, välinettä ja kaikenlaista muuta ruoanlaittoon liittyvää keittiökaapeissasi on?

Kannattaa alkaa hyvästellä tarpeettomat esineet ja käyttää rajattu tila niille tavaroille, joita käytät.

Jos olet itsekin yksi niistä, joille tavaroista luopuminen on hyvin vaikeaa, kannattaa aina miettiä seuraavaa kahta kysymystä, kun olet epävarma siitä, kannattaisiko jostakin esineestä luopua:

 • Milloin käytit sitä viimeksi?
 • Milloin (jos koskaan) tulet tarvitsemaan sitä, ja mihin?

2. Käytä pystysuoraakin tilaa varastointiin

Sekä seinät että kaappien ovien sisäpinnat ovat käteviä paikkoja säilytykseen. Voit käyttää hyllyjä tai tukia laittaaksesi talteen sellaisia tavaroita, joille ei löydy tilaa. Hyvä esimerkki näistä ovat kattiloiden ja pannujen kannet, ja on saatavilla erilaisia telineitä monen muotoisten tavaroiden säilytykseen pystysuorassa.

Voit hankkia telineet sellaisille tarvikkeille kuten vispilöille ja kauhoille. Suurimmalle osalle keittiön tarvikkeista on helppo löytää kätevä teline, laatikko tai muu vastaava helpon säilytyksen toteuttamiseksi.

3. Hyödynnä erilaisia säilytyskalusteita

Jo järjestelyn alusta lähtien kannattaa pitää mielessä seuraava asia, mikäli haluat luoda todella toimivan keittiön: kuinka paljon sinulla on tilaa säilytykseen?

Mieti, mikä näistä säilytysratkaisuista sopii kuhunkin paikkaan:

 • Avoimet hyllyt: Hyllyt tai muut sellaiset kalusteet, jotka ovat ovettomia, ovat käteviä esimerkiksi mausteiden ja muiden ainesten säilytykseen. Näin saat keittiöösi värikkyyttä ja käytännöllisyyttä – etenkin, jos käytät vaikkapa lasipurkkeja, joihin sitten laitat ainekset näkyville.
 • Vetolaatikot: Avaat vain laatikon ja näet heti kaikki tavarat tai ainekset, joista voit valita. Tämä on aina kätevä ratkaisu.
 • Liikkuvat tasot: Näillä saadaan keittiöön järjestystä ja säästetään tilaa etenkin, jos kaapit keittiössä ovat hankalasti avattavissa.
 • Pyörälliset kärryt: Nämä ovat nykyisin muodissa ulkonäkönsä vuoksi, ja kärryt ovat myös erittäin käytännöllisiä. Ne sopivat ihanteellisesti keittiövälineiden ja muun arjessa käytettävän pikkutavaran säilytykseen. Ja jos kärryn tarvikkeille ei tietyllä hetkellä ole tarvetta, se on helppo viedä syrjempään paikkaan odottamaan.

4. Erottele aterimet aina tyypin mukaan

Tämä on yksi sellainen neuvo, joka on todella olennainen keittiön pitämiseksi järjestyksessä ja siellä toimimisen helpottamiseksi. Jos avaat laatikon ja edessäsi on kasa erilaisia aterimia, aikaa menee ensinnäkin hukkaan. Jos sinulla sen sijaan on tyylikäs aterimet järjestyksessä pitävä laatikko tai teline, näkymä on miellyttävämpi, mutta ennen kaikkea helpotat arkeasi.

Näinkin pieni yksityiskohta auttaa todella merkittävästi saamaan keittiön harmoniseen kuntoon.

5. Pidä pienet laitteet järjestyksessä

keittiön säilytystilat

Laitteiden järjestämisessä kannattaa miettiä omaa tilannettasi ja mieltymyksiäsi. Tarjolla on esimerkiksi metallisia kahvinkeittimiä, jotka sopivat hyvin sisustuselementeiksi keittiöön – kaikkia laitteita ei tarvitse laittaa piiloon. Voit myös ostaa sen värisiä  ja tyylisiä laitteita, jotka ovat yhteensopivia esimerkiksi jääkaapin tai lieden kanssa.

Jos laitteet eivät kuitenkaan sovi sisustukseen, saatat haluta laittaa ne piiloon aina kun ne eivät ole käytössä. Keittiölaitteita ei kuitenkaan tarvitse aina laittaa takaisin alkuperäiseen laatikkoonsa tai tunkea muissa huoneissa oleviin kaappeihin. Varmista vain, että niillä on oma selkeä paikkansa jossakin kohtaa keittiön säilytystiloja – näin laitteiden esiin ottaminen on helppoa, ja säästät samalla tilaa työtasoilla.

6. Käytä laatikoita kaikenlaisille tarvikkeille

Mitä tulee kodin järjestyksessä pitämiseen, mitä enemmän säilytysratkaisuja sinulla on käytettävissäsi, sen parempi. Laatikot ovat aina välttämättömiä keittiössä, ja ne sopivat muun muassa seuraavan tyyppisille tarvikkeille:

 • keraamiset astiat
 • roskakorit
 • laatikot ja rasiat
 • mausteet ja yrtit
 • pienet keittiövälineet

Jos omasta keittiöstäsi ei löydy tarpeeksi laatikostoja kaikkien mainittujen tavaroiden (ja monien muiden) talteen laittamiseen, kannattaa kokeilla kierrätyslaatikoita, jotka ovat hyvä sisustuslisä. Voit käyttää esimerkiksi maalattuja ja kunnostettuja puulaatikoita, ja toinen idea on valmistaa itse keittiön hyllyt.

Jos oma keittiösi tuntuu hankalalta ja sekavalta, näillä neuvoilla saat keittiön järjestyksen kuntoon jo muutamassa päivässä. Et siis tarvitse mitään suuria investointeja tai monimutkaisia remontteja. Hyödynnä vain muutamia käytännöllisiä ja kekseliäitä ratkaisuja, joilla tämä tärkeä huone saadaan mukavammaksi ja vaivattomampaan järjestykseen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.