Logo image
Logo image

10 vinkkiä industriaaliseen sisustukseen

5 minuuttia
Industriaaliselle sisustukselle on ominaista urbaani, ajaton ja selkeä estetiikka. Lue tämä artikkeli, niin saat tietää kuinka voit luoda industriaalista tyyliä kotiisi!
10 vinkkiä industriaaliseen sisustukseen
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kuten industriaalisen tyylin nimikin jo kertoo, on se saanut inspiraationsa tehdasmiljööstä. Se on yksinkertaisen arkkitehtuurin tyyli, jossa käytetään vain vähän yksityiskohtia tai koristeluja sisältäviä materiaaleja. Industriaalinen tyyli antaa kodillesi nuorekkaan ja raikkaan, mutta omaperäisen kosketuksen. Tässä artikkelissa tarjoamme kymmenen vinkkiä industriaaliseen sisustukseen, joiden avulla onnistut varmasti.

Julkaisun The industrial style adapted to contemporary style in interior design mukaan 1950-luvulla useat New Yorkin tehtaat suljettiin, ja ne muuttuivat myöhemmin ihmisten kodeiksi. Tuloksena syntyi tunnettu industriaalinen tyyli, joka tunnetaan myös urbaanina tyylinä tai loft-tyylisuuntauksena.

Industriaalista tyyliä käytetään paljon ravintoloiden, kahviloiden tai kaupunkiasuntojen sisustamisessa. Koska tyylissä suositaan kovia materiaaleja, kuten betonia, tiiliä ja terästä sekä tummia, metallisia ja kylmiä värejä, se liitetään usein maskuliinisuuteen.

Industriaalinen tyyli on kuitenkin sovellettavissa ja nykyään sen kanssa voidaan sekoittaa pehmeämpiä, vaaleampia sekä feminiinisempiä materiaaleja, tekstuureja ja värejä. Tällöin tämä tyyli saa rokkaavamman, modernimman ja hienostuneemman vivahteen.

Industriaalisen tyylin ominaispiirteet

Some figure
Industriaalinen tyyli perustuu vanhojen tehtaiden miljööseen.

Industriaaliselle sisustukselle on ominaista se, että sitä pidetään ajattomana. Vaikka sen suosio oli huipussaan yli 50 vuotta sitten, sopii se edelleen hyvin tähän päivään olemalla raikas. Industriaaliseen sisustukseen kuuluvat avoimet tilat, tiili- ja betoniseinät ja -lattiat, suuret ikkunat sekä puuta ja metallia sekoittavat huonekalut luovat urbaanin tyylin, joka on saanut inspiraationsa vanhoista tehtaista, mutta jota voidaan käyttää myös kodin sisustuksessa.

Kyse on eklektisestä tyylistä, toisin sanoen se on yhdistelmä erityyppisiä tyylejä ja elementtejä. Tällaisia elementtejä voivat olla esimerkiksi rustiikkinen, vintage-, skandinaavinen sekä minimalistinen tyyli.

Yksi industriaalisen sisustuksen tärkeimmistä ominaisuuksista on se, että sitä käytettiin alunperin tehtaissa ja loft-tyyppisissä tiloissa eli tiloissa, joissa on vain vähän seiniä tai tilanjakajia.

10 vinkkiä industriaaliseen sisustukseen

Industriaalinen sisustus on ihanteellinen avoimiin tiloihin, joissa on suuret ikkunat ja korkea katto, ja joissa käytetään yksinkertaista arkkitehtuuria sekä minimalistisuutta.

Jos kotisi ei ole loft-tyylinen, älä huoli! Voit silti soveltaa tätä tyyliä kodissasi. Seuraavaksi tarjoamme muutaman vinkin industriaaliseen sisustukseen.

Käytä luonnonpuuta

Jos haluat kotiisi industriaalista tyyliä, kannattaa puiset huonekalut pitää niiden luonnollisessa tilassaan. Älä siis silloin suosi lakattua, kiillotettua tai maalattua puuta.

Anna puiden syiden näkyä. Myös puisissa huonekaluissa käytetyt naulat ja muut jälkikäsittelyt saavat näkyä puussa. Niitä ei tarvitse yrittää peitellä.

Jätä materiaalit paljaaksi

Vaikka monissa sisustustyyleissä halutaan piilottaa tapit, naulat ja tiilit viimeistellyn lopputuloksen saamiseksi, industriaalinen sisustus tähtää päinvastaiseen. Ei siis haittaa, vaikka putket ja muut rakenteet kodissasi näkyvätkin.

Betoni, puu, sementti, nahka ja tiili saavat siis olla täysin luonnollisessa tilassaan.

Rauta, messinki ja teräs

Jos haluat sisustaa kotisi industriaalista tyyliä mukaillen, ovat nämä materiaalit lähes välttämättömiä. Jätä siis muovi ja keramiikka sivuun ja korvaa ne ruostumattomalla teräksellä, messingillä tai raudalla. Voit myös korvata muoviset roska-astiat ja laatikot metallisilla koreilla.

Sama pätee tuoleihin ja pöytiin. Käytä sellaisia huonekaluja, joissa on metalliset jalat tai jotka ovat kokonaan valmistettu metallista. Myös sisustuselementtien, kuten pienten patsaiden tai keittiövälineiden yksityiskohdat voivat sisältää näitä materiaaleja.

Valitse huonekaluja, jotka yhdistävät puuta ja metallia

Kun haluat sisustaa industriaaliseen tyyliin, kannattaa hyödyntää elementtejä, jotka näyttävät sekä uusilta että vanhoilta. Paras tapa tähän on käyttää huonekaluja, joissa yhdistetään puu ja metalli toisiinsa.

Kiiltävä metalli tuo moderniutta, kun taas puu tuo rustiikkisuutta, etenkin silloin kun puuta ei ole lakattu. 

Kierrätä ja valmista itse sisustuselementit

Koska industriaalinen tyyli on syntynyt teollisuusmiljöön inspiroimana, voit kierrättää teollisuuselementtejä ja luoda niistä hyödyllisiä sisustuselementtejä. Kuormalavoista valmistetut tuolit ja pöydät toimivat loistavasti tässä tyylissä. Voit myös etsiä käytettyjä lamppuja tai muita sisustukseen sopivia esineitä, jotka on valmistettu kierrätetystä metallista.

Voit myös käyttää peltilaatikoita tai ruskeita pulloja esimerkiksi tavaroiden säilömiseen tai maljakoina. Jos olet innostunut musiikista, voit laittaa sähkökitaran tai muun soittimen esille metallisen pohjan päälle.

Kuluneen näköiset huonekalut ja esineet

Koska industriaalinen tyyli on saanut inspiraationsa tehtaista ja urbaanista ympäristöstä, sopii tähän tyyliin loistavasti kuluneen näköiset elementit. Ole kuitenkin tarkkana, sillä kuluneen ei tarvitse tarkoittaa rikkinäistä. Sen sijaan tulee yrittää löytää kankaita ja tekstuureja, jotka heijastavat ajan kulumista.

Voit hyödyntää sisustuksessa esimerkiksi kelloja, lamppuja tai metallisia kylttejä, joiden maali on tarkoituksellisesti hieman alkanut rapistumaan pois.

Voit myös käyttää maalia, joka tähtää kuluneeseen lookkiin jättämällä osan tiileistä maalaamatta ja maalata epäsymmetrisesti muualta.

Kannattaa kuitenkin hankkia maalari, joka on erikoistunut industriaaliseen tyyliin, tai etsiä inspiraatiota kuvista, joita pystyt itse jäljitellä. Älä siis vain heitä maalia sinne tänne sattumanvaraisesti.

Yhdistä retroa industriaaliseen sisustukseen

Koska industriaalinen tyyli on syntynyt 1950-luvulla, sopii siihen hyvin yhdistää joitakin vintage- tai retroelementtejä,  kuten vanhoja Coca-Cola -kylttejä, rokkibändikuvia, peltilautasia tai pop-tyylisiä maalauksia, kuten esimerkiksi Andy Warholin taideteoksia. Voit myös kaivaa kaapeista joitakin vanhoja antiikkiesineitä ja suvun perinnekalleuksia, kuten kelloja ja metallisia koriste-esineitä.

Valitse industriaaliseen sisustukseen sopiva värimaailma

Kun haluat sisustaa industriaalisen tyylin mukaisesti, on tärkeää käyttää tähän tyyliin sopivaa värimaailmaa. Yleensä sen kanssa ei käytetä kirkkaita värejä, vaan päinvastoin neutraalimmat värit ovat hallitsevampia. Tällaisia värejä ovat esimerkiksi harmaan eri sävyt, beige, messinki, harmaansininen sekä korostukset mustalla ja valkoisella.

Eniten lämpöä tyyliin saat valitsemastasi puun sävystä, näkyville jätetyistä tiilistä sekä nahkaisista yksityiskohdista.

Valitse sopivat tekstiilit ja printit

Industriaalinen tyyli on ollut erittäin suosittu varsinkin brittiläisissä miesten klubeissa. Tähän tyyliin sopivia klassisia kankaita ovat esimerkiksi ruutukankaat. Luonnonkuiduista valmistetut ja vaalean väriset kankaat, kuten pellava ja puuvilla yhdistyvät hyvin industriaaliseen sisustukseen sekä tarjoavat lämpöä.

Nahka on täydellinen materiaali huonekaluihin. Yksi ikoninen osa industriaalista tyyliä on chester-sohva ruskeissa sävyissä.

Käytä suuria lamppuja ja spottivaloja

Valaistus on keskeisessä roolissa industriaalisessa sisustuksessa. Voit käyttää lamppuja, joissa on metallinen kruunu tai jättää hehkulamput sellaisenaan näkyville. Myös samantyyliset lamput, mitä käytetään filmatessa tai valokuvaamisessa toimivat tässä tyylissä loistavasti.

Sovita industriaalinen tyyli kotiisi

Some figure
Mieti, mikä tekee sinut iloiseksi, ennen kuin alat suunnittelemaan sisustustasi.

Industriaalisella tyylillä on omat ominaispiirteensä, muun muassa laajat tilat ja vain vähän seiniä ja tilanjakajia. Sitä on kuitenkin mahdollista soveltaa myös muunlaisiin tiloihin.

Sisustussuunnittelussa termeillä neoindustriaalinen tai industriaalichic viitataan sellaiseen industriaaliseen tyyliin, joka sisältää pehmentäviä elementtejä, lisäävät väriä sekä mahdollistavat sen soveltamisen myös pienemmissä tiloissa.

Voit esimerkiksi lisätä joitakin kasveja tai kirkkaan värisiä tyynyjä tuomaan tilaan eloa ja väriä. Voit myös sisustaa idustriaaliseen tyyliin pieniä tiloja tai vain joitakin osia kodistasi, kuten vapaa-ajan huoneen, työhuoneen tai teini-ikäisen huoneen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barriga, Mariana & Díaz, Jairo & Rodríguez, Claudia & Morales-Máximo, M.. (2019). EL ESTILO INDUSTRIAL ADAPTADO AL ESTILO CONTEMPORÁNEO EN EL DISEÑO DE INTERIORES.docx. XIV. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/341725931_EL_ESTILO_INDUSTRIAL_ADAPTADO_AL_ESTILO_CONTEMPORANEO_EN_EL_DISENO_DE_INTERIORESdocx
  • Dumas, A. (s. f.). Theory and Practice of Industrial Design. Recuperado de http://www.urenio.org/tools/en/Industrial_Design.pdf
  • Wang, Jie & Gabriella, Medvegy & Zhang, Cheng. (2019). Applied research on semiotics in industrial style interior design. Pollack Periodica. 14. 213-222. 10.1556/606.2019.14.1.21.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.