Parhaat värit lastenhuoneeseen

Tänään puhumme siitä, kuinka onnistut valitsemaan täydellisen väripaletin koko kotisi sisustukseen sekä maalaamiseen, ja etenkin lasten makuuhuoneeseen.
Parhaat värit lastenhuoneeseen

Kirjoittanut Thady Carabaño

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Värejä on kaikkialla ympärillämme, ja ne vaikuttavat radikaalisti mielialaamme. Jotta voimme valita parhaat mahdolliset värit lastenhuoneeseen, jotka ovat rauhoittavat sekä miellyttävät, meidän tulee tietää hieman enemmän itse väreistä sekä niiden ominaisuuksista. Tänään kerromme, kuinka valita parhaat värit lastenhuoneeseen.

Värien voima

Värit ovat kaikkialla ympärillämme, se on selvää. Mikä ei ole välttämättä kuitenkaan kaikille itsestäänselvyys on se, että värit vaikuttavat radikaalisti myös mielialaamme.

Katsotaanpa siis mitä värejä sinun tulisi valita lastesi makuuhuoneeseen, varmistuaksesi harmonisesta ympäristöstä joka helpottaa nukahtamista.

Näin useat järjestöt käyttävät tiettyjä värejä luodakseen tiettyä tunnelmaa.

Sisustaaksesi lastesi huoneen, sinun ei tarvitse olla asiantuntija väreihin liittyvässä psykologiassa, mutta asiaa edesauttaa jos tiedät edes joitakin perusperiaatteita värien ominaisuuksista.

Psykologien, taiteilijoiden sekä markkinoinnin ammattilaisten mukaan väreillä on todellakin taito joko inspiroida, innostaa, rauhoittaa, parantaa tai sekoittaa tunnelmaa. Opettele käyttämään värejä oikein ennen kuin suuntaat maalikauppaan!

Lämpimät ja viileät sävyt

sininen lastenhuone

Ensin sinun tulee valita haluamasi “lämpötila” lastesi huoneelle. Haluatko tunnelman vaikuttavan ennemmin lämpimältä ja kotoisalta, vai viileältä ja raikkaalta?

Tähän vaikuttavat myös asuinpaikkasi ilmasto, huoneen sijainti sekä ikkunoiden asettelu aurinkoon nähden.

Huomioi, että viittaamme tässä lämpötilalla tiettyjen värien luomaan mielleyhtymään luonnon elementeistä, esimerkiksi punainen = kuuma tuli, sininen = viileä vesi, keltainen = aurinko, jne.

Väriympyrässä on kaksi eri ryhmää: lämpimät värit sekä kylmät värit. Nämä ryhmät koostuvat seuraavasti:

  • Lämpimät sävyt: Nämä juontuvat tulisista sävyistä kuten punaiset, oranssit sekä keltaiset.
  • Kylmät sävyt: Tämä ryhmä värejä koostuu taivaan sekä meren sinisistä ja vihreistä väreistä.

Pidä mielessä, että väriympyrässä on kohta jossa lämpimät sävyt tarvitsevat viileämpiä sävyjä, sekä toisinpäin.

Lämpimien sävyjen käyttäminen auttaa luomaan lohduttavan tunnelman, ja muuttamaan avoimen tilan kotoisaksi, intiimiksi tilaksi. Toisaalta taas viileillä sävyillä on kaiken kaikkiaan rauhoittava vaikutus, ja niiden avulla pystyy luomaan pieniin tiloihin enemmän tilan tuntua.

Parhaat värit lastenhuoneeseen

Makuuhuone on tavallaan “pyhä” paikka. Lapselle tämä on paikka jossa nukutaan ja leikitään joka ikinen päivä. Se on myös paikka, jossa he viettävät suuren osan kehitysvaiheestaan.

Siksi makuuhuoneen sisustaminen ei liity pelkästään esteettisiin tekijöihin. Sen lisäksi käyttämäsi värit ovat työkalu, jonka avulla pystyt vaikuttamaan kaikkien mielialaan, ja tuomaan heidän parhaimmat puolensa esiin.

Parhaat värit lastenhuoneeseen ovat yleensä sellaisia, jotka ovat tarpeeksi pirteitä pitääkseen lapset aktiivisina ja energisinä, mutta tarpeeksi rauhoittavia, jotta ne antavat myös tilaa rentoutumiselle sekä yöunille.

Lopuksi, älä unohda ottaa huomioon lasten persoonallisuutta päätöstä tehtäessä. Ja tällä emme tarkoita suinkaan sitä, että sinun tulisi valita sinistä pojille ja vaaleanpunaista tytöille. Vaan tarkoitamme nimenomaan tietyn lapsen henkilökohtaista mielipidettä ja mieltymystä väreihin!

Värit lapsille, jotka ovat täynnä energiaa

1. Vihreä

parhaat värit lastenhuoneeseen: vihreä

Useimmat lapset ovat energisiä, mutta jos omasi on useimmiten oikea pyörremyrsky, hänelle voisi olla parasta valita sävyjä vihreiden ja sinisten sävyjen maailmasta.

Vihreä väri liitetään luonnon rauhaan, kuten metsään, preeriaan jne. Tästä syystä vihreäksi maalattu huone koetaan hyvin rauhoittavaksi.

Vihreä väri rohkaisee myös leikkimään, mutta sillä on rauhoittava vaikutus.  Se voi auttaa jopa vähentämään ahdistuksen tuntemuksia, sekä parhaimmillaan rauhoittamaan hyperaktiivista lasta. Väriasiantuntijoiden mukaan vihreä väri parantaa luetun ymmärtämistä sekä edesauttaa lukemisnopeutta.

2. Sininen

Lapset jotka saavat paljon raivokohtauksia ja ovat muutenkin mestareita käyttämään erilaisia manipuloivia taktiikoita, voivat hyötyä sinisten sävyjen käyttämisestä. Tämä väri auttaa vähentämään ahdistuksen sekä aggression tuntemuksia.

Valitse väripaletista erilaisia vaaleita sinisen sävyjä, ja katso kuinka villistä leijonanpojastasi kuoriutuu leikkisä kissanpentu!

Värejä mietteliäille lapsille

Parhaat värit lastenhuoneeseen mietteliäille lapsille ovat energisoivia. Oranssi sekä purppura ovat voimakkaita värejä ja ne sopivatkin erinomaisesti etenkin mietteliäiden lasten huoneisiin.

 3. Oranssi

Tämä väri on lämmin, ystävällinen ja nuorekas kuin tuore hedelmä, joten se on oivallinen valinta lapsille. Jotkut pitävät oranssia värinä joka luo luottamusta sekä edesauttaa sosiaalisuutta ja itsenäisyyttä.

Vaaleammat ja ei-niin-voimakkaat pastellinsävyt oranssista sopivat parhaiten nuorille lapsille, ja tummemmat sävyt hieman vanhemmille. Oranssi on oikein hauska väri ja erinomainen valinta molempien sukupuolten edustajille.

4. Purppura

Purppura on väri, joka liitetään usein kuninkaallisiin. Vaikka emme olisikaan suuria sosiaalisten asemien puolestapuhujia, täytyy todeta, että purppuran sävyt cyan-magenta (CMYK) voivat inspiroida henkilön luovuutta sekä vaikuttaa positiivisesti lapsen henkiseen kasvuun ja syvälliseen ajatteluun.

Purppurassa yhdistyvät sinisten sävyjen rauhallisuus sekä punaisten sävyjen energisyys, ja se tekeekin siitä suhteellisen tasapainoisen värin. Purppura linkittyykin usein henkilökohtaisen intuition voimistamiseen.

Musta ja valkoinen

musta valkoiset värit

Hyödyntämällä mustaa väriä lastenhuoneessa, voit luoda esimerkiksi hauskan liitutauluseinän.

Joidenkin vanhempien mielestä valkoinen on huono valinta lasten huoneeseen. Se likaantuu helposti eikä se ole ollenkaan hauska, eikö niin? Se on useimpien mielestä aivan liian institutionaalinen.

Valkoinen huone voi kuitenkin olla loistava vaihtoehto silloin, kun se yhdistetään sellaiseen väripalettiin joka tuo esiin valkoisen elävöittävyyden, ja jolloin sitä voidaan käyttää lisäämään huoneen omintakeisuutta. Mietipä esimerkiksi Mirón tai Mondrianin maalausten kirkkaiden värien yhdistelmiä.

Toinen väri, jota yleisesti vältellään huoneiden sisustuksessa, eikä pelkästään makuuhuoneissa, on musta. Musta mielletään usein ajatuksiin ikuisesta unesta, ja siksi sitä ei ymmärrettävästi helposti valita juuri lastenhuoneeseen. Musta seinä, joka on maalattu liitutaulumaalilla, voi olla kuitenkin loistava lisä lasten leikkeihin!

Paras keino välttyä lasten seinään piirtelyltä on antaa heille lupa tehdä niin yhdelle tietylle alueelle. Liitu on lisäksi helppoa pyyhkiä pois, joten lapset voivat ilmaista itseään vapaasti, ilman että he tylsistyvät joutuessaan katselemaan aina samaa vanhaa luomaansa taideteosta. Mustaliitutaulut, tai tässä tapauksessa -seinät, toimivat parhaiten silloin kun ne yhdistetään muihin, kirkkaisiin värisävyihin.

Kuinka käyttää värejä oikein lapsen persoonallisuutta ajatellen

Parhaat värit lastenhuoneeseen tulisi valita pitäen mielessä lapsen yksilölliset luonteenpiirteet, mutta muista myös ottaa huomioon hänen oma mielipiteensä huonetta sisustaessa. Anna lapsen persoonallisuuden tulla esiin sekä näyttäytyä silloin, kun autat häntä valitsemaan haluamaansa väripalettia huoneeseen, jossa hän tulee viettämään paljon aikaa leikkien ja nukkuen.

Useimmat lapset tietävät intuitionsa avulla automaattisesti mitä värejä he oikein tarvitsevat. Me aikuisetkin tiedämme, mutta lapset luottavat intuitioonsa paljon enemmän kuin me. Tämä on myös asia, josta meidän tulisi ottaa oppia lapsilta.

Anna lapsellesi yksittäisiä mahdollisuuksia olla itsenäinen, ja valmista heidät tekemään isoja itsenäisiä päätöksiä myöhemmissä elämänvaiheissa. Valitsemalla oikeita värejä, seinät tulevat heijastamaan lapsesi hyvinvointia, ja ehkäpä jopa myös sinun omaasi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Onko syytä huoleen, jos lapsella on mielikuvitusystävä?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Onko syytä huoleen, jos lapsella on mielikuvitusystävä?

Nämä olennot ovat lapsen vilkkaan mielikuvituksen tuotetta, ja mielikuvitusystävä saattaa ilmaantua lapsen seuraksi kahden vuoden iästä lähtien.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.