Perheen nukkuminen yhdessä - hyvä vai huono idea?

Moni lapsi haluaa olla äidin ja isän kanssa kaiken aikaa. Tässä ei ole mitään omituista - kukapa olisi parempi ihminen rakastamaan ja suojelemaan lasta kuin hänen vanhempansa?
Perheen nukkuminen yhdessä - hyvä vai huono idea?

Kirjoittanut Daniela Colmenares

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On monia syitä siihen, miksi lapsi haluaa nukkua vanhempiensa kanssa. Joskus syynä on pelko, kun taas joskus esimerkiksi se, että lapsi takertuu vanhempiinsa. Nyt analysoimme, onko perheen nukkuminen yhdessä hyvä valinta.

Moni lapsi haluaa nukkua samassa sängyssä vanhempiensa kanssa. Tämä on hyvin tavallista, mutta käytännöllä on sekä hyötynsä että haittansa.

Syinä lapsen haluun nukkua vanhempien kanssa ovat muun muassa pimeänpelko, pelko yksin jäämisestä sekä vanhempiin takertuminen. Itse asiassa tällaiseen käytökseen on useita syitä. Tärkein niistä on biologinen: ihminen tykkää luontaisesti olla kontaktissa toisiin ihmisiin, sekä päivällä että yöllä.

Lapsen nukkuminen vanhempien sängyssä on kuitenkin asia, josta kiistellään. On vanhempia, jotka rakastavat tällaista nukkumista siksi, että he kokevat tämän edistävän siteiden vahvistumista.

Jotkut vanhemmat taas eivät oikein halua sallia samassa sängyssä nukkumista, sillä he kokevat tämän estävän kaikkien osapuolten hyvää levon saantia. Usein lapsen kanssa nukkuminen on vanhemmalle vaikeaa.

Heräileekö lapsesi kaiken aikaa? Onko hänellä vaikeuksia nukahtaa, jos on hän ei ole sängyssäsi? Nyt kerromme parhaista vinkeistä tilanteen ratkaisemiseksi, eli seuraavaksi analysoimme, onko perheen nukkuminen yhdessä hyvä vai huono idea.

Miksi lapsi haluaa nukkua vanhempien kanssa?

Kuten mainitsimmekin, syitä on monia, ja loogisesti syyt vaihtelevat lapsen iän ja persoonallisuuden perusteella. Asiaan vaikuttavat myös paljon perheen dynamiikka sekä vanhempien ja lasten väliset suhteet.

Esimerkiksi 0-2 -vuotiaat vauvat haluavat yleensä nukkua vanhempiensa kanssa. On melko vaikeaa saada tämän ikäinen vauva nukkumaan yksin. Hänen sanallinen viestintänsä on olematonta, joten ei ole varmuutta siitä, miksi vauva ei halua nukkua omassa sängyssään.

Pieni lapsi on usein hyvin kiintynyt vanhempiinsa, ja siksi usein suostutaan nukkumaan yhdessä.

On monia, jotka suosittelevat (olosuhteiden salliessa) että vauva nukkuu omassa huoneessaan 4-5 -kuisesta lähtien. Tämä on kuitenkin suhteellista, sillä kulttuureissa, joissa yhdessä nukkuminen on hyvin yleistä, lapset nukkuvat vanhempiensa kanssa jopa 6-7 -vuotiaiksi. Esimerkiksi Japani on yksi näistä maista.

Mitä tulee hiukan vanhempiin lapsiin, on jo helpompaa saada heidät ymmärtämään omassa sängyssä nukkumisen tärkeys. Jotkut lapset pystyvät myös vähitellen kiintymään omaan huoneeseensa.

Pimeänpelko

Tämä on yksi tavallisimmista syistä. Lapsi pelkää yksinkertaisesti yötä tai pimeyttä, ja hän etsii vanhempiensa tukea näiden makuuhuoneesta.

Yleensä pimeänpelkoiset lapset ilmaisevat pelkonsa. Siksi pystytään usein löytämään ratkaisu tilanteeseen. Ongelma voidaan huomata helposti, ja se voidaan yleensä hoitaa. Tällöin ei jouduta arvuuttelemaan, miksi lapsi ei halua nukkua huoneessaan.

Ole valppaana lapsen pimeänpelon kanssa, sillä pelko voi olla niin voimakasta, että lapsi saattaa kärsiä nyktofobiasta. Saattaa olla, että et ole tietoinen lapsesi fobiasta tai uskot että hänen pelkonsa on normaalia ja väliaikaista, vaikka se olisi vakavampaa.

Jos syynä on jokin syvä, taustalla oleva pelko, voi olla hyväksi saada ammattilaisen apua.

Yksinolon pelko

pimeänpelko

On normaalia, että lapsi pelkää, ja tätä ilmiötä tulee ymmärtää, sillä kyseessä on pieni ja puolustuskyvytön olento. Yksinolon pelko on yksi syy siihen, että lapsi haluaa usein pois omasta huoneestaan vanhempiensa seuraan nukkumaan.

Vanhempana sinun tehtävänäsi on yrittää ymmärtää lastasi, sekä auttaa pelkoihin sopeutumisessa. Näin lapsi alkaa lakata tuntemasta olonsa pelokkaaksi ja nukkuu helpommin omassa sängyssään. Tämä on myös hyväksi lapsen kyvylle rakentaa henkistä vahvuutta.

Kiintymys vanhempiin

Kaikki tietävät, että lapset tuntevat voimakasta yhteyttä vanhempiinsa. Vaikka tämä onkin joillakin voimakkaampaa, yleisesti ottaen lapset ovat hyvin kiintyneitä vanhempiinsa.

Siksi käy niin, että kun lapsi jätetään omaan huoneeseensa nukkumaan, hän haluaa mennä vanhempien luokse.

Lapsi näkee aikuiset turvan lähteenä, sillä hän on elämänvaiheessa, jossa painajaiset ja kummalliset ajatukset alkavat hämmentää häntä.

Tehtäväsi vanhempana on rohkaista lasta olemaan omassa tilassaan. Muuten lapsen kiintymys voi muuttua riippuvuudeksi, joka tarkoittaa paljon muutakin kuin nukkumisongelmia.

Mitkä hyödyt perheen nukkuminen yhdessä tuo?

äiti ja poika

Ei ole mitään yleispätevää ja tarkkaa ohjetta yhdessä nukkumista koskien. Itse asiassa joidenkin mukaan tämä tapa hyödyttää sekä vanhempia että lapsia. Eräitä hyötyjä voivat olla:

  • Lapsen ja vanhempien mielenrauhan lisääntyminen
  • Mahdollisuus hoitaa lasta helpommin
  • Lapsen unensaannin tarkkailu
  • Imetyksen helpottuminen yöllä
  • Vauvan uniapnean hoito
  • Psyykkisen siteen vahvistuminen vanhempien ja lapsen välillä
  • Unirytmien yhdenmukaistaminen

Haitat perheen yhdessä nukkumisesta

Tapaa saatetaan pitää harmittomana, mutta sillä voidaan kuitenkin todeta olevan eräät mahdolliset haitat. Tässä tulee esimerkkejä riskeistä:

  • Vanhempien levon vähäisyys
  • Lapsi-vanhempi -riippuvuuden mahdollisuus
  • Yksityisyyden menettäminen vanhempien osalta
  • Unihäiriöiden kehittyminen lapselle
  • Vanhempien vaara tukahduttaa tai musertaa lapsi alleen, mikä koskee etenkin vauvoja
  • Lapsen itsenäisen nukkumisen vaikeutuminen tulevaisuudessa

Johtopäätökset

Lapsen kanssa nukkuminen on perheen oma päätös. Jos tilanne tuntuu vaikealta, kannattaa käydä läpi tällaisen järjestelyn kaikki plussat ja miinukset.

Jos olet yksi niistä vanhemmista, joille sopii paremmin lapsen nukkuminen yksin, tähän on monia hyviä neuvoja. Pystyt saamaan kyseisen tottumuksen syntymään jo lapsen ollessa hyvin nuori, ja voit antaa hänen nukkua yövalo päällä, jos hän pelkää pimeää.

Voit myös luoda lapsellesi nukkumaanmenorutiineja, jotta hän voisi paremmin ymmärtää, että nyt on aika mennä nukkumaan.

Jos sen sijaan olet yksi niistä äideistä, joka rakastaa lapsensa kanssa yhdessä nukkumista, jatka vain.

Lapsen kasvatus on vanhemman vastuulla, joten kannattaa analysoida tilanne ja varmistaa sen sopivuus lapsellesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.