Itse tehdyt avaimenperät - kätevät ja luovat ideat

Tiesitkö, että itse tehdyt avaimenperät valmistuvat helposti muun muassa erilaisista tarpeettomista materiaaleista, joita kotoa löytyy kaappien perältä? Voit käyttää tähän tarkoitukseen pulloja, korkkeja ja muita vastaavia jämiä. Nyt kerromme muutamista kätevistä ja hauskoista ideoista. Kokeile kotona!
Itse tehdyt avaimenperät - kätevät ja luovat ideat

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kierrätys ja materiaalien muokkaaminen jonkin aivan uuden esineen aikaansaamiseksi on nykyään muodissa. Jos kaipaat koristetta avainnippuusi, sinun ei tarvitse lähteä sellaista ostamaan – itse tehdyt avaimenperät on helppo valmistaa kotoa löytyvistä, useimmissa talouksissa yleensä hukkaan menevistä materiaaleista.

Jos “vihreä vallankumous” kiinnostaa, voit aloittaa myös pienistä asioista ja tehdä esineitä itse. Ja usein lopputuloksena on todella kauniita ja luovia tuotoksia. Seuraavat itse tehdyt avaimenperät saadaan aikaan sellaisista materiaaleista, jotka tavallisessa kodissa lentävät suoraan roskikseen.

Pullot, korkit, rikkinäiset vaatteet… Kuten huomaat, roskakorissa on paljon sellaista, joka voidaan kierrättää uusien tavaroiden valmistamiseksi. Ja tässä tapauksessa tuloksena on hauskoja ja persoonallisia avaimenperiä, jotka toimivat aivan siinä missä kaupankin tuotteet.

Roskikseen menevien materiaalien uusiokäyttö: itse tehdyt avaimenperät

Seuraavat ideat on helppo toteuttaa, ja ne sopivat myös muiden esineiden luomiseen. Jo pienellä määrällä luovuutta ja viitseliäisyyttä pystyt käyttämään uudelleen lähes tulkoon minkä tahansa kodin materiaalin. Näin saat loihdittua käytännöllisiä ja silmää miellyttäviä käyttöesineitä moneen tarpeeseen.

1. Näin muunnat korkit avaimenperiksi

Itse tehdyt avaimenperät

Tämä vinkki on todella helppo toteuttaa, ja saat sen avulla aikaan selkeästi joukosta erottuvan avaimenperän.

 • Tarvitset vain renkaan sekä viinipullon tai shamppanjapullon korkin – ja tietysti oman mielikuvituksesi.
 • Sitten voit laittaa korkin sellaisenaan tai ottaa siitä viipaleen. Voit hioa pintaa hiekkapaperilla, jotta saat siitä mukavan tasaisen.
 • Voit myös maalata avaimenperäsi yhdellä tai useammalla värillä tai vaikkapa piirtää siihen.

Pullonkorkit soveltuvat loistavasti rustiikkisten koristeiden valmistamiseksi, ja niitä luultavasti löytyy muutama jostakin päin kotiasi. Tämä idea on vaivaton ja toimiva, ja korkki on ihanteellisen kevyt materiaali avainnipun kylkeen.

2. Itse tehdyt avaimenperät kahvikapseleista

Tämä on yksi erikoisemmista tavoista valmistaa avaimenperä. Idea on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, miten moneen tarkoitukseen yleensä roskikseen meneviä materiaaleja voidaa käyttää ja miten niistä saadaan helposti aikaan jotakin hyödyllistä. Miltä kuulostaisi ajatus käytetyistä kahvikapseleista avaimenperänä? Kokeile itse ja saat huomata, että näitäkin jätteitä voidaan uusiokäyttää!

 • Tätä varten tarvitset paksua lankaa sekä neulan, juomalasin, kaksi kahvikapselia ja avainrenkaan.
 • Ensin tyhjennä kapselit ja pese ne hyvin.
 • Sitten kuivaa ne ja litistä ne lasin avulla.
 • Liitä kapselit yhteen, jätä värillinen osa ulospäin, ja ompele kappaleet reunoista kiinni. Kiinnitä sitten lopuksi rengas, ja käsissäsi on käytetyistä kahvikapseleista valmistettu valmis avaimenperä.

3. Olut- ja limsapullojen korkit

Voit hyödyntää olutpullojen metallikorkit käytön jälkeen muun muassa tällä tavalla:

 • Pese korkit ja tee niihin reikä lävistimellä ja vasaralla.
 • Sitten laita vain avainrengas paikoilleen.

Voit tehdä tällaisia avaimenperiä vaikkapa lahjaksi ystäville!

4. Kankaista valmistetut avaimenperät

Onko sinulla kaappiesi nurkissa tai kirpputoria odottamassa vaatteita, joille sinulla ei enää ole käyttöä?

Olipa syy vaatteiden tai kankaiden kelpaamattomuuteen mikä tahansa, niille voidaan antaa uusi elämä – ja yksi tapa on valmistaa niistä itse tehty ja itse suunnittelemasi avaimenperä, jolla on persoonallinen ulkonäkö.

 • Tee taskua muistuttava säkki kankaasta, täytä se vanulla tai muulla täytteellä, ja sitten ompele kiinni.
 • Lopuksi laita siihen reikä, johon kiinnität avainrenkaan.

5. Alumiinitölkkien avausläpät

Itse tehdyt avaimenperät

Tölkkien metalliset läpät, jotka vedetään ylös tölkin avaamiseksi, ovat täydellisiä avaimenperien valmistukseen. Lopputuloksena on hauskoja ja kiinnostusta herättäviä luomuksia:

 • Ota talteen mitä tahansa tölkkien läppiä ja liitä ne toisiinsa laittamalla lankaa tai nyöriä reikien lävitse. Näin saat ne pysymään yhdessä.
 • Sitten laita mukaan avainrengas, ja valmista tuli!

6. Napit

Jos kotoasi löytyy sekalainen laatikko täynnä nappeja, tässä on yksi mahdollisuus niiden hyödyntämiseksi.

Laita nyöriä tai paksua lankaa erilaisten nappien lävitse, ja viimeiseksi avainrenkaan. Saat näin todella värikkään avaimenperän, jota ei ole ihan jokaisella vastaantulijalla.

7. Vanhat haarukat

Tässä yksi taatusti erikoinen idea! Myös vanhoja aterimia voidaan käyttää erilaisten koristeiden tekemiseksi. Jos keittiöstäsi löytyy tarpeettomiksi jääneitä haarukoita, ota ne käyttöön vaikka tällä tapaa!

 • Tarvitset kuitenkin hiukan kädentaitoja, jotta voisit valmistaa avaimenperän haarukoista.
 • Ideana tässä on ottaa yksi haarukka ja taivuttaa kahta sen piikeistä – ikään kuin kyseessä olisi käsi, jonka sormet taipuvat.
 • Sitten laita avainrengas haarukan leveän osan kohdalle ja käytä vasaraa taittaaksesi sen renkaan ympärille saadaksesi avaimenperän näin sulkeutumaan.

8. Vauvan kengät

Löytyykö kotoasi paljon lastesi muinoin käyttämiä vaatteita? Tai ovatko jotkut pienistä kengistä jääneet tarpeettomiksi, mutta et raaski luopua niistä?

Vauvanvaatteet voidaan tietysti antaa eteenpäin tai myydä, mutta niistä voidaan myös valmistaa hauskoja asusteita. Et taatusti löydä mistään söpömpää avaimenperää kuin tämä!

9. Vanhat muovipullot

Mikäpä kierrätystä käsittelevä juttu olisi täydellinen ilman muovipulloja – ja niin tällekin listalle kuuluu yksi vinkki, jossa niitä hyödynnetään.

 • Leikkaa ensin pullon kierreosa pois saksilla tai askarteluun sopivalla veitsellä.
 • Sitten laita tämä osa kankaanpalan päälle ja peitä se sitten toisella kankaanpalalla.
 • Silitä, kunnes muovi sulaa ja muuttuu tasaiseksi muodostelmaksi.
 • Sitten laita palanen paksua rautalankaa tämän riipuksen keskiosan lävitse.
 • Lopuksi laita vielä reikään avainrengas, ja avaimenperäsi on käyttövalmis.

10. Helmet ja korukivet

Itse tehdyt avaimenperät

Jos löydät rikkoutuneen rannerenkaan, sitä ei tarvitse heittää menemään – helmiä voidaan käyttää muun muassa avaimenperän valmistukseen.

Laita vain lankaa tai ohutta teräslankaa helmien lävitse, jotta saat ne haluamallasi tavalla yhteen. Sitten lisää vain avainrengas, ja käsissäsi on näyttävä ja erikoinen avaimenperä, joka saa taatusti monen kysymään, mistä se on peräisin!

11. Lego- tai dominopalikat avaimenperän materiaaleina

Legoja tai muita vastaavia palasia, joille ei enää ole leikeissä käyttöä, voidaan käyttää monella tapaa kierrätyksessä, ja niistä saadaan koko perheelle sopivia avaimenperiä.

 • Voit ottaa lego- tai dominopelin palasen ja tehdä siihen reiän lävistimen ja vasaran avulla.
 • Sitten sinun tarvitsee vain laittaa sen lävitse narua ja kiinnittää sitten luomus avainrenkaaseen.

12. Muovipakkauksistakin saadaan käyttöesineitä

Miksipä et kokeilisi, mitä kaikkea muovipakkauksista voidaan saada aikaan? Vaikkapa mansikoiden pakkaamiseen käytetyt rasiat toimivat seuraavalla tavalla avaimenperien valmistamiseksi:

 • Pese purkki, kuivaa se ja sitten piirrä siihen jokin sopiva kuvio.
 • Kun olet saanut kuvion leikattua, laita siihen reikä, johon voit pujottaa avainrenkaan.

13. Kukkasia aikakauslehdistä

Itse tehdyt avaimenperät6

Tämä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen idea. Tuloksena on todella hauskannäköinen avaimenperä, joka saa ihailua osakseen aina kun otat sen esille.

 • Leikkaa ensin reilun sentin levyisiä suikaleita lehdistä pituussuunnassa.
 • Siten rullaa jokainen suikale ja laita hiukan liimaa niiden päihin, jotta voit luoda tiukkoja rullia.
 • Kun olet saanut aikaan useamman rullan, jätä yksi niistä pyöreäksi ja paina kevyesti muita, jotta saat niille luotua soikean muodon – aivan kuin ne olisivat kukkien terälehtiä.
 • Sitten laita pyöreäksi jättämäsi rulla keskelle ja siihen sitten ympärille terälehdet. Kun muoto on haluamasi kaltainen, laita liimaa pyöreään kappaleeseen ja kiinnitä kaikki terälehdet, jotta saat kukkasi valmiiksi.
 • Sitten anna luomuksen kuivaa ainakin tunnin ajan.
 • Lopuksi tee vielä reikä yhteen terälehdistä ja kiinnitä siihen pieni rengas, jonka voit sitten laittaa kiinni avainrenkaaseen.

Voit valmistaa monen tyyppisiä kukkakuvioita ja muita vastaavia tämän tekniikan avulla.

Mitä olet mieltä näistä kierrätysideoista? Jos haluat avainnippuusi jotakin hiukan persoonallisempaa, jossa myös näkyy oman kätesi jälki, kokeile näitä vinkkejä. Kuten huomaat, itse tehdyt avaimenperät voidaan toteuttaa monesta materiaalista ja monella konstilla – katso siis kaappeihisi ja myös roskakoriisi!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.