Logo image
Logo image

Kodin sisustuksen perusteet: 6 hyvää ohjetta

3 minuuttia
Kun on aika kodin sisustuksen uudistamiselle, kannattaa kiinnittää huomiota tavaran määrään ja jättää huone hiukan väljäksi. Parasta on pyrkiä luomaan värien tasapaino sekä miellyttäviä ja hienovaraisia kontrasteja.
Kodin sisustuksen perusteet: 6 hyvää ohjetta
Viimeisin päivitys: 25 heinäkuuta, 2019

Jos harkitset jonkin kotisi huoneen uudelleensisustamista, kannattaa ensin perehtyä asiaan hiukan. Näin pystyt tekemään käytännöllisemmän päätöksen, joka perustuu tietoon ja käytettävissäsi oleviin resursseihin. Nyt annamme kuusi ideaa kodin sisustuksen piristämiseen.

Yleensä ihmiset pitkästyvät kotinsa ilmeeseen, jos sitä ei koskaan muuteta. Niin makuuhuone, olohuone kuin keittiökin tarvitsevat joskus hiukan raikastusta. Seinien väri, taulut ja julisteet sekä verhot alkavat jossakin vaiheessa tuntua aikansa eläneiltä, ja tällöin kannattaa ryhtyä muutokseen.

Ei kuitenkaan ole järkevää ostaa kauppoja kierrellessä aivan ensimmäistä vaihtoehtoa. Prosessi kannattaa aloittaa tutustumalla muutamaan toimivaan vinkkiin.

Jatka siis lukemista ja laita käytäntöön seuraavista neuvoista ne, jotka ovat itsellesi hyödyllisimpiä. Näin pääset helposti alkuun uuden ilmeen antamisessa kodillesi.

6 helppoa keinoa kodin sisustuksen muuttamiseksi

Some figure

1. Värit, valaistus ja kontrasti

Värit ovat aivan perusasia, mitä tulee minkä tahansa tilan sisustukseen. Mikäli huone ei ole kovin suuri, pidä mielessä että vaaleat värit, kuten esimerkiksi pastellisävyt, heijastavat hyvin valoa. Siten ne tekevät tilasta suuremman näköisen kuin mitä se itse asiassa onkaan.

Myös peilit lisäävät valoa, mutta tämän vaikutuksen saamiseksi huoneessa tulee kuitenkin olla hyvä valaistus.

Jos huone on suuri, kannattaisi kokeilla erilaisten sävyjen yhdistelemistä. Voimakkaat sävyt voivat tarjota hyvän kontrastin, mutta ne eivät luultavasti sovi sellaiseen huoneeseen, jota on tarkoitus käyttää rentoutumiseen.

Sekin tiedetään, että värit vaikuttavat ihmisen mielialaan. Esimerkiksi punainen tai violetti voivat aiheuttaa uuvuttavaa visuaalista jännitettä, mikäli niiden käytön kanssa ei olla tarkkana.

Lue aiheesta lisää: Mitä käyttämäsi värit kertovat sinusta

2. Korosta tiettyä esinettä

Jos huoneessa on esimerkiksi kaunis sohvapöytä tai tuoli, jonka näkyvyyttä haluat lisätä muihin esineisiin verrattuna, voit käyttää tähän väriä. Valitse esineelle kontrastiväri tai maalaa esimerkiksi jokin seinä kontrastin aikaansaavalla värillä.

Kun olet päättänyt mitä värejä haluat korostaa, käytä niitä 20 %:ssa huoneen tiloista. Yksi idea on käyttää laatikoita tai hyllyjä, joissa on samaa väriä.

3. Määrittele huoneen tyyli

Tämä on yksi tärkeimmistä neuvoista, mitä tulee kodin sisustuksen muokkaamiseen. Jotta voisit antaa koko kodillesi tai tietylle huoneelle toimivan ulkonäön, sinun tulee olla varma haluamastasi tyylistä.

Päätä sitten, haluatko käyttää puuta (vaikkapa maalaisromanttisen tyylin luomiseksi) vai esimerkiksi minimalistisia materiaaleja – tai mikäli haluat luovan tunnelman, voit yhdistää värejä yllättävällä tavalla.

Kun tyyli on selvillä, pystyt karsimaan vaihtoehtojasi värien ja mallien osalta. Näin voit sitten keskittyä pieniin yksityiskohtiin – nämä ovat pidemmän ajan kuluessa niitä tekijöitä, jotka todella tekevät tilasta viihtyisän.

4. Valkoinen on valon paras ystävä

Luodaksesi kontrasteja ja korostaaksesi huoneen kirkkaita värejä, tarvitset oikeanlaiset valaisimet. Varma tapa saada sopiva määrä valoa huoneeseen (ovien ja ikkunoiden tarjoaman valon lisäksi) on maalata katto sekä yksi tai kaksi seinää valkoiseksi. Valkoinen onkin tavallisin suomalaisten kotien seinien väri.

Lisäksi kannattaa valita vaaleat verhot, jos haluat mahdollisimman valoisan tilan. Mikäli lattia on tummemman värinen, valitse mattoja, jotka heijastavat valoa hyvin. Makuuhuoneissa ja olohuoneessa valkoiset tyynyt antavat todella raikkaan ja miellyttävän lisäyksen.

5. Huoneiden erottelu

Some figure

Jos tila on mielestäsi liian suuri, voit käyttää verhoja, läpinäkyviä tilanjakajia tai liukuovia luodaksesi mukavamman ilmapiirin. Näin saadaan myös jaettua tilan funktiota kätevästi. Kaikki mainitut elementit tekevät huoneesta myös sisustusta ajatellen rikkaamman, sillä ne toimivat samalla tyyliä täydentävinä.

Lue aiheesta lisää: 7 tilaa vievää sisustusvirhettä pienessä makuuhuoneessa

6. Kylpyhuoneen sisustuksessa kannattaa olla käytännöllinen

Mitä tulee tähän joka kodin välttämättömään tilaan, voimme antaa muutaman kätevän neuvon:

  • Kun ostat uusia huonekaluja kylpyhuoneeseen, muista että ennen kaikkea niiden tarvitsee olla käytännöllisiä ja tarpeellisia – tähän huoneeseen ei kannata valita esineitä vain kauneuden perusteella.
  • Nykyisin kylpyhuoneissa on vallalla sellainen trendi, että peilejä käytetään sisustuselementteinä. Varsinaiset peilikaapit ovat siis monessa kodissa väistyneet. Lääkkeitä ja muita tarvikkeita säilytetään siksi usein muualla kuin peilin takana.
  • Käytä vaaleita värejä ja hyvää valaistusta, jos haluat että tila vaikuttaa kokoaan suuremmalta.
  • Erilaiset korit, kuten esimerkiksi punotut korit, ovat hyviä tavaroiden säilytykseen, sillä ne ovat sekä kauniita että käytännöllisiä.

Näillä sisustuksen perusneuvoilla saat helpommin aikaan toimivan lopputuloksen. Muista kuitenkin, että sisustuselementtien sekä tilan hyödyntämisen lisäksi on aina tärkeää miettiä, miltä huone tuntuu. Pohdi siis sitä, oletko tyytyväinen ja saavatko tekemäsi sisustusvalinnat olosi mukavaksi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.