Neljä tapaa pestä ja desinfioida tyynyt

Jos mietit asiaa, vain harvoja esineitä käytetään yhtä paljon kuin tyynyjä. Mutta huollatko tyynyjäsi tarpeeksi?
Neljä tapaa pestä ja desinfioida tyynyt

Viimeisin päivitys: 18 lokakuuta, 2021

Tiesitkö, että asiantuntijat suosittelevat pesemään ja desinfioimaan tyynyt kerran kuukaudessa? Teetkö tämän säännöllisesti? Jotta niissä ei asustaisi bakteereja ja vaarallisia mikro-organismeja, näytämme helppoja tapoja pestä ja desinfioida tyynyt.

Moni on erittäin huolellinen vuodevaatteiden kanssa. Päivittäisen tuulettamisen lisäksi lakanat ja muut vuodevaatteet vaativat pesua ja huoltoa viikoittain, jotta ehkäistään mm. pölyjen kertyminen.

Mutta useimmat ihmiset pesevät tyypillisesti vain tyynyliinat ja unohtavat itse tyynyt kokonaan. Tämä on suuri virhe: tyynyt keräävät yhtä paljon tai jopa enemmän likaa kuin lakanat ja peitot.

Kun ikkunoita ja ovia avataan, vuodevaatteisiin sekä tyynyihin joutuu pölyä. Kuljetamme pölyä mukanamme sänkyyn myös mennessämme nukkumaan illalla.

Miksi et siis pesisi tyynyjä kunnolla?

Kuinka pestä ja desinfioida tyynyt helposti

Alla neuvomme, kuinka voit pestä ja desinfioida tyynyt nopeasti. Voit sitten tehdä sen säännöllisemmin ilman, että se hankaloittaa ja tuo hurjasti lisätyötä siivoukseen.

1. Pesukoneessa

Suurimman osan tyynyistä voi pestä pesukoneessa ongelmitta, mutta varmista tämä ensin pesulapusta. Sen jälkeen noudata näitä ohjeita:

  • Käytä nestemäistä saippuaa, ei jauhemaista. Näin kaikki pesuaine huuhtoutuu varmasti hyvin pois.
  • Pese muita kevyitä vaatekappaleita tyynyjen kanssa. Näin pesukone on tasapainossa eikä mene pilalle.
  • Huuhtele kaksi kertaa. Näin kaikki pesuaine huuhtoutuu varmasti pois.

Kun tämä on tehty, anna tyynyjen kuivua auringossa koko päivän. Tämä kohta on hyvin tärkeä, sillä jos tyynyt ovat märkiä sisältä, ne voivat homehtua.

2. Pikapesu

Puhtaat vuodevaatteet

Tyynyjen täyte ei kestä jatkuvaa pesua. Pese ainoastaan tyynyliinat säännöllisesti, ei itse tyynyjä. Tee tämä aina kun mahdollista.

Joistakin tyynyistä päällyksen pystyy irrottamaan, jos se on kiinnitetty esimerkiksi napeilla tai vetoketjulla. Tyynyt on yleensä täytetty untuvalla tai vaahtomuovilla.

Irrotettavien päällysten etu on se, että ne voi pestä helposti lakanoiden kanssa yhtä aikaa. Näin tyynyt ovat varmasti täysin puhtaat eikä niissä ole pölypunkkeja.

3. Etikkaa ja ruokasoodaa voimakkaampaan pesuun

Jos uskot tyynyjesi tarvitsevan voimakkaampaa puhdistusta, voit ottaa avuksi ruokasoodan tai etikan.

Seuraavilla ohjeilla voit puhdistaa ja desinfioida tyynyt näillä aineksilla:

  • Sekoita keskenään noin desi ruokasoodaa ja desi etikkaa.
  • Laita tyynyt pesukoneeseen.
  • Kun vesi peittää ne, lisää seos.
  • Jatka pesua menetelmässä 1 mainitulla tavalla.

Tällä menetelmällä voi paitsi pestä ja desinfioida tyynyt läpikotaisin, myös saada ne hohtamaan. Näiden ainesosien valkaiseva vaikutus ei petä koskaan. Saman tuloksen saa lisäämällä booraksia pesuaineeseen ruokasoodan ja etikan sijaan.

4. Vetyperoksidi tahroille

Vetyperoksidista voi olla hyötyä tyynyjen pesemisessä ja desinfioimisessa. Mutta aiemmin mainittuihin menetelmiin verrattuna sillä on joitakin rajoituksia.

Ensinnäkin, se toimii vain valkoisten kankaiden kohdalla. Ottaen huomioon sen voimakkaan valkaisevan vaikutuksen, emme suosittele sitä tummille väreille.

Puhtaat vuodevaatteet

Toiseksi, tällä menetelmällä voi puhdistaa vain yksittäisiä tahroja. Sitä laitetaan vain hieman puhdistettaville pinnoille.

Tästä huolimatta se on hyödyllinen menetelmä. Usein tyynyissä on rasva-, meikki-, veri- ja jopa hikitahroja, jotka kertyvät kankaaseen jättäen jälkeensä länttejä. Tämä menetelmä auttaa pääsemään niistä eroon täydellisesti.

Näiden yksinkertaisten menetelmien kautta saat tehtyä huoneestasi terveemmän ja puhtaamman. Muista, että vietät jopa kolmasosan päivästäsi sängyssä. On siis välttämätöntä pestä ja desinfioida tyynyt sekä tietysti muut vuodevaatteet huolellisesti.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.