Logo image
Logo image

6 tapaa tehdä makuuhuoneesta terveellisempi

3 minuuttia
Tämä saattaa kuulostaa kummalta, mutta makuuhuoneen pitäminen puhtaana ja järjestyksessä ei ole avuksi ainoastaan haitallisten mikro-organismien estämiseksi, vaan lisäksi pystyt näin parantamaan sekä fyysistä että henkistä hyvinvointiasi.
6 tapaa tehdä makuuhuoneesta terveellisempi
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 02 joulukuuta, 2022

Vaikka et kenties ajattelekaan asiaa usein, makuuhuoneesi voi olla täynnä haitallisia asioita, jotka saattavat vaikuttaa psyykkiseen ja fyysiseen terveyteesi. Tee makuuhuoneesta terveellisempi ja rauhallisempi paikka levätä näillä vinkeillä.

Meidän kannattaisi olla kiinnostuneempia kotimme kyseisestä tilasta etenkin siksi, että se vaikuttaa kykyymme saada yön aikana kunnollinen uni. Tämä on aivan ensiarvoisen tärkeä asia sen kannalta, että voimme uudistaa energiamme, sekä aloittaa jokaisen aamun pirteinä ja motivoituneina.

Muista, että kun keho nukkuu, se luo antioksidantteja ja välttämättömiä hormoneja, jotka auttavat kehoa toimimaan siten kuin sen tulisi.

Kuinka luoda makuuhuoneesta terveellisempi ja harmonisempi paikka?

Jos olet kiinnostunut muuttamaan makuuhuoneesi varsinaiseksi rauhan temppeliksi, jossa on “hyviä viboja” ja miellyttävä ympäristö unta varten, ota käyttöön seuraavat vinkit! Näiden avulla makuuhuoneesi on terveellisempi ja rentouttavampi huone, joka takaa tarvittavan levon.

1. Vältä sähköisiä laitteita

Some figure

Unihäiriöt ovat yhteydessä siihen, että makuuhuoneessa on sähkömagneettista saastetta.

Televisiot, tabletit ja tietokoneet, kuten myös puhelimet, ovat haitaksi unen laadun kannalta, ja tämä aiheuttaa heikentynyttä vastustuskykyä.

Tämä on juuri se syy, jonka vuoksi tulisi välttää liiallista näiden laitteiden käyttöä siinä huoneessa, jossa nukut.

Pidä siis tablettisi ja puhelimesi poissa, ja ota irti muutkin sähkölaitteet, kuten stereot ja televisiot.

2. Tee makuuhuoneesta terveellisempi tuulettamalla

Some figure

On hyvin tärkeää, että uudistat huoneen ilman, jos hengität tilassa päivittäin: näin tekemällä pystyt poistamaan sen likaisen ilman, jota saattaa päästä kotiisiHelppo tapa saada makuuhuoneesta terveellisempi onkin päivittäinen tuulettaminen.

 • Ota tavaksi se, että avaat ikkunat ainakin kymmenen minuutin ajaksi päivittäin, ja tee tämä heti kun nouset aamulla ylös.
 • Puhdas ilma ei ainoastaan puhdista huonettasi, vaan lisäksi se auttaa estämään homeen ja mikro-organismien lisääntymistä.

3. Vaihda lakanasi viikottain

Some figure

Lakanat kannattaa vaihtaa kerran viikossa. Näin tekemällä pystyt estämään haitallisia bakteereja, pölypunkkeja ja muita bakteereja kertymästä.

 • Jos vain mahdollista, pese kaikki sänkysi tekstiilit (viltit, peitto ja lakanat) kuumalla vedellä ja bakteereja torjuvalla saippualla, jotta voisit päästä eroon kaikista bakteereista tehokkaasti.

4. Laita huoneeseen kasveja

Some figure

On erilaisia kasveja, jotka toimivat sisustuksessa sekä tarjoavat apua rentoutumisen ja harmonian aikaansaamiseksi.

Vaikka nämä kasvit ovatkin yleisesti ottaen tarkoitettuja ilman puhdistamiseen, kaikki eivät kuitenkaan sovi suljettuihin tiloihin, joten yritä valita seuraavista tyypeistä:

 • Laventeli: Sen lisäksi, että saat tästä kasvista ihanan tuoksun, se auttaa myös unen parantamisessa ja stressin vähentämisessä.
 • Jasmiini: Tämä eksoottinen kasvi on erityisen tehokas rauhallisuuden lisäämiseksi ja ahdistuksen hallintaan.
 • Areca-palmu: Tämä palmukasvi auttaa rentoutumaan, ja se on täydellinen valinta ilman puhdistamiseksi ja sisustuksen piristämiseksi kotona.
 • Anopinkieli: Tämä on loistava valinta kodin sisustukseen, sillä se kestää kovaakin muutosta ilmastossa sen lisäksi, että se sietää valon ja kosteuden puutetta.
 • Krysanteemi: Sillä tämä kasvi on kauniin värinen, krysanteemi pystyy puhdistamaan ilmaa tuomalla hiukan harmoniaa ja onnea kotiisi.
 • Orkidea: Tämä tunnetaan nuoruuden kasvina, ja se pystyy poistamaan ksyleeniä siitä tilasta, jossa se on – tämä on haitallinen huumaava tekijä, jota löytyy pienemmistä sähkölaitteista.
 • Aloe vera: Tämä on ihanteellinen kasvi kotiin, sillä se antaa happea sekä tekee unesta syvemmän. Saat siitä täydellisen avun silloin, jos et vietä kotonasi kovin paljon aikaa, sillä se pystyy selviytymään jo vähäisellä valolla ja vedellä. Vaikka se vaatiikin hiukan hoitoa, se on kuitenkin paljon kestävämpi kuin monet muut kasvit.

Ilman puhdistaminen muuntamalla hiilidioksidia hapeksi on merkki hyvästä onnesta – näin kertoo meille feng shui -filosofia.

5. Heitä pois kaikki roskat

Some figure

Jos sinäkin olet yksi niistä ihmisistä, jotka syövät aamiaisen, lounaan tai illallisen sängyssä televisiota katsellen, siivoa ruoantähteet pois syönnin jälkeen ja varmista, että ei jää mitään likaisia alueita.

Sen lisäksi, että muutoin seuraa pahaa hajua ja epämiellyttävyyttä, tällainen likainen huone saattaa vetää puoleensa hyönteisiä.

6. Laita kaikki tavarat paikoilleen käytön jälkeen

On monia tapoja parantaa psyykkistä terveyttä, ja yksi näistä konsteista on se, että pidät makuuhuoneesi ja kotisi täydellisessä järjestyksessä.

 • Pidä siis kaikki tavarat paikoillaan, petaa sänkysi herätessäsi, laita kengät ojennukseen sekä kerää kaikki likaiset vaatteet koriin, josta ne sitten peset myöhemmin.
 • Käytä sisustusta siten, että jokainen kotisi asia välittää sinulle rauhaa ja iloa.
 • Jos haluat, laita kuvia tai kehyksiä sisustuksen lisukkeeksi. Näin saat mieleesi helpommin itsellesi tärkeitä paikkoja, hetkiä ja ihmisiä.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että se, minkälainen makuuhuoneesi on, vaikuttaa hyvinvointiisi merkittävästi? Näiden perusvinkkien avulla pystyt vaivatta edistämään sitä, että tullessasi kotiin pitkän päivän jälkeen, olosi on paljon parempi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.