12 tapaa torjua painonnousua yön aikana

helmikuu 14, 2018
On hyvin todennäköistä, että monella meistä on tietämättään eräitä yöhön liittyviä huonoja tapoja, jotka saavat aikaan painonnousua. Haluatko tietää, kuinka pystyt torjumaan sitä, että painoa kerääntyy nukkuessasi?

On melkoisen tavallista, että ihmisen tietyt elintavat saavat aikaan painonnousua siten, että tätä vaikutusta ei tiedosteta.

Jos haluat pitää itsestäsi huolta niin hyvin kuin mahdollista ja välttää turhaa painonnousua, kannattaa pyrkiä irti näistä iltaan ja yöhön liittyvistä tavoista, jotka saattavat saada kilot kertymään.

Jotkut näistä saattavat olla sinulle täysin uusia faktoja, joten kannattaa jatkaa lukemista – nyt kerromme, mitkä 12 yllättävää asiaa aiheuttaa painonnousua öisin.

1. Liian vähäinen unensaanti

liian vähän unta aiheuttaa painonnousua yön aikana

Kun nukut liian vähän, seurauksena voi olla painonnousu. Yleisesti ottaen on niin, että tämä puutos hidastuttaa aineenvaihduntaa, mikä sitten saa puolestaan painon nousemaan.

Lisäksi tulet näin olemaan nälkäisempi. Kehosi tuottaman kortisolin määrä lisääntyy silloin, kun nukut vähän.

Lisäksi ei kannata unohtaa tätäkään faktaa: kun nukut liian vähän, on todennäköisempää, että harrastat tavallista vähemmän liikuntaa, sillä olet väsynyt. Näiden syiden vuoksi on siis hyvin oleellista yrittää nukkua 7-8 tuntia joka yö, jos haluat karistaa kiloja.

2. Liian raskas illallinen

Kun syöt paljon ruokaa illallisella, tuloksena on painonnousua. Tämä johtuu siitä, että runsas tai raskas illallinen ei sovi päivän viimeiseksi ateriaksi, sillä tähän aikaan päivästä ruoansulatuksesi hidastuu.

Lisäksi tulisi muistaa, että eräs yleinen tapa, nimittäin illallisen syönti television ääressä, voi myös olla vaarallinen painon kerääntymisen kannalta. TV-illallinen tarkoittaa sitä, että et kiinnitä huomiota syömäsi ruoan määrään. Hallinta on aivan ensiarvoisen tärkeä asia.

3. Nukkumaan heti illallisen jälkeen

Samoin kuin liian suuri määrä tai raskas ruoka, myös heti sänkyyn meneminen on haitallista. Eli jos et tee mitään tässä välissä, kehosi tulee pitämään kiinni suuremmasta määrästä rasvaa. Tämä tapa ei tee mitään hyvän ruoansulatuksen edistämiseksi.

Sen sijaan suositellaan, että illallinen syötäisiin 1,5-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta voitaisiin välttää painonnousua nukuttaessa.

4. Paistettujen ruokien syönti illalla

epäterveellinen ruoka illalla aiheuttaa painonnousua yön aikana

Paistettuja ruokia ei suositella illallisella nautittaviksi. Ne nimittäin antavat kehollesi suuren määrään kaloreita, joita et kuitenkaan pysty polttamaan, ja siten seurauksena on painon kerääntyminen. Lisäksi tämä ei todellakaan ole hyvä tapa taata itsellesi hyvät yöunet.

Parempi vaihtoehto onkin valita terveellisempiä tuotteita, mikäli haluat pitää painosi terveellisellä tasolla.

5. Voimakkaasti maustettujen ruokien syönti illalla

Samoin kuin paistetut ruoat, mausteiden lisääminen illalliseen ei ole suositeltava asia tässä vaiheessa päivää.

Kun syöt mitä tahansa sellaista, joka on joka voimakkaasti maustettua tai sisältää runsaasti chilipippuria, saattaa tuloksena olla huono ruoansulatus. Voimakkaat mausteet eivät tosiaankaan auta, kun haluat nukkua hyvin.

Unesi aikana tulet käyttämään monta tuntia siten, että et syö mitään. Mausteisten ruokien syönti illalla saattaa aiheuttaa kipua vatsan happojen vuoksi. Siksi suositellaankin, että tämän tyyppisiä ruokia vältetään illalla. Nauti siis mausteisia ruokia muuhun aikaan päivästä, ja pystyt torjumaan painonnousua nukkuessasi.

6. Hiilihydraattien syönti

Hiilihydraattien osalta pääasiallinen tehtävä kehossa on energian antaminen. Tämä on energiaa, joka ei tietenkään ole tarpeellista silloin, kun ihminen nukkuu.

Lisäksi hiilihydraatit sisältävät paljon jalostettuja sokereita, jotka tulisi polttaa välittömästi, jotta voitaisiin välttää niiden muuntuminen rasvaksi.

7. Ole tarkkana jälkiruoan kanssa!

Sokeri ja jalostetut jauhot kerääntyvät soluihisi rasvan muodossa. Siksi ei ole yhtään hyvä idea syödä näitä tuotteita iltaisin, sillä niiden sisältämät kalorit eivät pääse poistumaan kehostasi.

Sen sijaan hedelmät ovat paljon parempi vaihtoehto painon kannalta. Ne ovat luonnollisesti makeita, herkullisia ja täynnä vitamiineja, eikä niissä ole rasvaa.

8. Välipalojen syönti

napostelu illalla aiheuttaa painonnousua yön aikana

Jos olet jo syönyt illallisen, jääkaapille takaisin meneminen tai kaappien availu lisäruoan toivossa ei ole hyvä idea. Tästä tulee arvatenkin lisää tarpeettomia kaloreita, joita et tule polttamaan yön kuluessa.

Lisäksi saat näin kehoosi liikaa energiaa, joka tulee pitämään sinut hereillä. Tämä energia ei myöskään tule käytetyksi kunnolla kehossasi, mikä on aivan ehdottoman varma tapa kerätä lisää kiloja.

9. Illallisen väliin jättäminen

Näiden kaikkien asioiden lisäksi on tärkeää muistaa, että illallisen väliin jättäminen ei myöskään ole hyvä vaihtoehto painon kertymisen torjunnassa. Itse asiassa tämän tärkeän aterian sivuuttaminen tulee ainoastaan estämään painon vähentämistä, sillä kyseinen tapa hidastaa aineenvaihduntaa.

Kun teet näin ja pääset sitten seuraavan ateriasi kohdalle, tulet olemaan nälkäisempi. Lisäksi illallisen väliin jättäminen saattaa lisätä tunnetta ahdistuksesta, ja se voi myös saada aikaan lihasmassan vähentymistä ja rasvan lisääntymistä.

10. Alkoholi ja kofeiini

kofeiini illalla nautittuna aiheuttaa painonnousua yön aikana

Lisäksi on parasta välttää sekä alkoholia että kofeiinia illalla, sillä ne tulevat molemmat vaikuttamaan uneen haitallisesti. Lisäksi ne sisältävät paljon kaloreita, ja siten ne ovat varmoja valintoja unen rytmin häiritsemiseksi ja painon kerryttämiseksi.

Sen sijaan kannattaakin valita kupillinen lämmintä maitoa tai lasillinen vettä. Nämä ovat paljon, paljon sopivampia juomia!

11. Puhelimen ja tietokoneen käyttö myöhään

Sininen valo ja radioaallot, joita kännykkä ja tietokone ruuduiltaan välittävät, vaikuttaa ihmisen unen rytmiin. Siten ne saattavat lopulta tehdä vaikeammaksi painon pitämisen terveellisellä tasolla.

On siis parasta ottaa etäisyyttä näistä riippuvaisuutta aiheuttavista laitteista ainakin tunti ennen kuin menet nukkumaan. Sen sijaan lue kirjaa tai kuuntele vaikkapa rentouttavaa musiikkia – nämä ovat paljon parempia valintoja.

12. Nukkumaanmeno hyvin myöhään

Viimeisenä sitten vielä sellainen asia, että niinkin yksinkertainen tapa kuin myöhään nukkumaan meneminen (vaikkapa yhden jälkeen) voi saada aikaan painon lisääntymistä sekin. Tämä johtuu siitä, että tällöin sinun tarvitsee taistella kehosi luonnollista järjestelmää vastaan, jotta voisit pitää yllä kyseistä unirytmiä.

Tulet näin lopulta haluamaan syödä uudelleen aikaisin seuraavana aamuna, sillä olet viettänyt pidempään hereillä käyttäen kaloreita edellisen illan illallisesta. Tämän vuoksi seurauksena on se, että luultavasti keräät enemmän kaloreita kuin tarvitset, mikä voi tietysti tarkoittaa sitä, että painoa kerääntyy turhaan.

Olet varmaankin jo arvannut, mikä on helpoin tapa välttää tätä ongelmaa: mene nukkumaan aikaisemmin ja lepää kunnolla!

Artikkelin pääkuva on lähteestä © wikiHow.com.

UUTISIA VERKOSSA