Logo image
Logo image

8 kodin esinettä, jotka tulisi puhdistaa joka päivä

3 minuuttia
Vaikka saatat ajatella, etteivät tiskipöytä ja pesusienet tarvitse puhdistusta koska ne ovat jatkuvasti kosketuksissa saippuaan, ne keräävät kuitenkin runsaasti bakteereja.
8 kodin esinettä, jotka tulisi puhdistaa joka päivä
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kotona on paljon erilaisia esineitä. Ja vaikka se ei näy aina päällepäin, ne keräävät itseensä pölyä, bakteereja ja muita mahdollisesti haitallisia partikkeleja. Nyt kerromme mitkä kahdeksan kodin esinettä tulisi pestä päivittäin.

Vaikka siivoilemmekin hieman joka päivä, emme aina tiedosta että tietyt esineet tarvitsevat aivan erityistä puhdistusta ennen kuin ne täyttyvät bakteereista.

Pese nämä 8 kodin esinettä päivittäin

Huolestuttavinta on se, että usein käytämme näitä esineitä päivittäin ottamatta huomioon sitä, että ne saattavat sisältää mikrobeja, jotka aiheuttavat infektioita tai muita epätoivottuja reaktioita.

Siksi kerrommekin tänään kahdeksan tärkeää kodin esinettä, jotka tulisi pestä päivittäin.

1. Keittiöpyyhkeet

Some figure

Keittiöpyyhkeet ovat esineitä, jotka tulisi pestä joka päivä, ei ulkonäkösyistä vaan pikemminkin terveyden vuoksi. Nämä esineet ovat kosketuksissa ruoanjämiin ja sellaisiin pintoihin, joissa elää usein paljon bakteereja ja viruksia.

Puhdistusvinkki

 • Kaada hieman etikkaa ämpäriin jossa on kuumaa vettä, ja liota pyyhkeitä siinä 20 minuutin ajan.
 • Huuhtele ne ja kuivata ulkona.

2. Tiskipöytä

Koska tiskipöytä on usein kosketuksissa ruoka- ja saippuajäämien sekä muiden tuotteiden kanssa, se on ihanteellinen ympäristö bakteerien lisääntymiselle. Jos siis haluat estää ruokiasi saastumasta, desinfioi tiskipöytä jokaisen käytön jälkeen.

Puhdistusvinkki

 • Purista useampi sitruuna ja suihkuta mehua tiskipöydän pinnalle.
 • Anna vaikuttaa 10 minuuttia ja pyyhi pois.

3. Keittiö- ja pesusienet

Some figure

Vaikka näitä esineitä käytetäänkin puhdistukseen, ne keräävät itseensä jäämiä jotka voivat luoda ihanteellisen kasvuympäristön tauteja aiheuttaville mikrobeille.

Keittiösienet pitävät sisällään rasvaa ja ruokaa, kun taas pesusieniin kerääntyy kuolleita soluja ja saippuaa.

Puhdistusvinkki

 • Uita sieniä astiassa, jossa on kuumaa vettä ja ruokasoodaa.
 • Anna niiden liota 20 minuuttia, huuhtele ja anna kuivua.

4. Leikkuulaudat

Leikkuulautojen puhdistamiseksi bakteereista ei riitä, että ne pesee vain vedellä ja saippualla. Vaikka tämä puhdistusmenetelmä poistaakin niistä ruoanjämät ja hajut, on tärkeää desinfioida leikkuulaudat huolellisesti antibakteerisilla tuotteilla.

Puhdistusvinkki

 • Ripottele leikkuulaudan pinnalle suolaa ja hankaa sitä sitten puolikkaalla sitruunalla.
 • Anna vaikuttaa 10 minuuttia ja huuhtele kuumalla vedellä.

5. Kylpyhuoneen kaakelit

Some figure

On normaalia nähdä tummia jälkiä kylpyhuoneen kaakeleissa. Ne johtuvat bakteerien ja homeen kasvusta, joille kaakeleiden pinta on täydellinen elinympäristö.

Kaakeleiden puhdistaminen päivittäin ehkäisee tätä ongelmaa ja poistaa myös veden jättämää kalkkia.

Puhdistusvinkki

 • Valmista liuos jossa on yhtä paljon vettä ja etikkaa, ja suihkauttele sitä kaakeleille.
 • Anna vaikuttaa 5 minuuttia ja poista sitten mikrokuituliinalla.

6. Meikkisiveltimet

Suurin osa naisista pesee meikkisiveltimet satunnaisesti. Ongelma on siinä, että  vaikka se ei näykään aina ulospäin niihin kerääntyy kuolleita soluja, bakteereita ja epäpuhtauksia, jotka vaikuttavat ihon terveyteen.

On erittäin tärkeää desinfioida ne joka päivä, erityisesti jos sinulla on herkkä iho tai aknea.

Puhdistusvinkki

 • Kaada hieman alkoholia suihkepulloon ja suihkauta sitä siveltimille.
 • Anna siveltimien kuivua.
 • Vaihtoehtoisesti voit upottaa siveltimet veteen, jossa on nestemäistä saippuaa.

7. Valokatkaisijat

Some figure

Mieleesi ei todennäköisesti tule se, kuinka paljon bakteereita valokatkaisijoissa voi olla. Mutta koska koskettelemme niitä jatkuvasti, niihin kertyy paljon mikrobeja.

Puhdistusvinkki

 • Kastele liina etikassa ja puhdista jokainen valokatkaisija.

8. Kännykät ja tabletit

Kännyköiden ja tablettien näytöissä on paljon bakteereja, joita ei voi nähdä paljaalla silmällä. Koska koskettelemme niitä jatkuvasti, vähitellen niihin kerääntyy likaa ja mikrobeja, jotka voivat vaarantaa terveytemme.

Puhdistusvinkki

 • Sekoita keskenään saman verran tislattua vettä ja etikkaa ja hankaa tätä liuosta kännyköiden ja tablettien näyttöihin pehmeällä mikrokuituliinalla.
 • Voit myös käyttää desinfioivaa liuosta, jossa on 60 % vettä ja 40 % isopropyylialkoholia.

Kuinka usein puhdistat nämä esineet? Nyt kun tiedät vinkkejä niiden desinfiointiin, käytä hetki niiden puhdistamiseen joka päivä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.