Kuinka kännykän käyttö vaikuttaa terveyteesi?

· toukokuu 16, 2017
Vaikka onkin totta, että kännykän käyttö voi aiheuttaa ongelmia terveydelle, ja se koskee muitakin laitteita, näitä riskejä voidaan välttää rajoittamalla käyttö kohtuulliseksi.

On vaikeaa kuvitella millaista elämä olisi ilman kännyköitäKun olet autossa, mietit luultavasti, kuinka ihmiset pääsivät perille ennen GPS-järjestelmää, tai kuinka ihmiset elivät joskus ilman reaaliaikaista viestittelyä.

Et tarvitse nykyisin kirjahyllyä tietosanakirjoille, sillä saat enemmän tietoa kännykästäsi kuin koskaan ennen.

Näiden laitteiden kasvava läsnäolo on kuitenkin saanut aikaan huolta siitä, mikä niiden käytön vaikutus voi olla ihmisten terveydelle.

Useimmat ajattelevat tässä suoraan sähkömagneettisia aaltoja. Onkin epäilyttävää, että niin kyvykäs laite voisi olla täysin haitaton, eikö vain?

On kyllä totta, että radioaallot ovat vaarallisia ihmisen keholle, sillä ne pääsevät läpi korvista ja ihosta. Kun ne pääsevät kehon sisälle, sähkömagneettiset aallot muuttavat ja heikentävät solujen toimintaa. Siksi suositellaankin käytettävän hands free -laitteita.

Kännykän käytöllä on kuitenkin muitakin ja välittömämpiä seurauksia, jotka voivat olla haitallisia ihmisen terveydelle.

Tällä kertaa kerromme näistä tarkemmin- pidä siis seuraavat asiat mielessäsi ja ryhdy toimeen riskejä vähentääksesi!

älypuhelimet

Kännykän käytöstä aiheutuvia terveysongelmia

Ahdistus

Älypuhelimen ilmoitukset pitävät ihmisen jatkuvassa valmiustilassa. Aina on jokin uusi ilmoitus, sähköposti tai puhelu, josta puhelin kertoo.

Internet antaa niin suuren määrän tietoa, että aina on jotakin, joka voi saada huomiosi vangituksi.

Tämä luo merkittävän määrän stressiä, ja siten olet tietoinen puhelimestasi sellaisissa määrin mikä aikaisemmin olisi tuntunut aivan kummalliselta.

Ja on ihan totta, että moni meistä katsoo puhelintaan aina muutaman minuutin välein.

pureskelee kynsiään

Tämä tarkoittaa sitä, että olisi hyvä idea laittaa ilmoitukset pois päältä muutaman tunnin ajaksi joka päivä. Tällä tavalla pääset ensinnäkin eroon tuntemastasi jatkuvasta levottomuudesta, ja totut myös tekemään asioita ilman, että aina ottaisit puhelimen käsiisi.

Jos käytät puhelintasi töiden vuoksi, kokeile tämän toteuttamista siitä huolimatta. Ei ole nimittäin hyvä asia, että töissä ollaan 24 tuntia vuorokaudessa.

Lihas- ja nivelkivut

Tämä ei ole niitä ensimmäisiä arvauksia kysymykseen kännykän käytön mahdollisista terveyshaitoista, mutta se on todellakin yksi yleisimmistä haitoista.

Kun tekstaat tai luet jotakin puhelimellasi, jännität selkääsi, niskaasi ja käsivarsiasi. Lisäksi toistat samat liikkeet aina uudestaan ranteillasi ja peukaloillasi.

Tämän vuoksi sitten saat kipua näillä alueille, ja kivut muuttuvat vammoiksi ja joskus jopa kroonisiksi vaivoiksi.

Jotta voisit estää näin käymästä, me suosittelemme kännykän käytön rajoittamista ja toisaalta liikunnan harrastamisen lisäämistä.

uinti

Yksi parhaista tavoista harrastaa liikuntaa kehosi terveyden edistämiseksi on uinti. Tämä on koko kehoa liikuttavaa toimintaa, joka harjoittaa kaikkia lihasten pääryhmiä.

Uinti on hyväksi myös siksi, että se saa aikaan tietyn tyyppistä lihasten aktiivisuutta – niitä venytetään ja kiinteytetään, ja voit näin hoitaa kehoasi sekä estää ongelmia.

Unettomuus

Usein teemme sen virheen, että otamme puhelimen käteen juuri ennen kuin menemme nukkumaan tai jo sängyssä ollessamme. Luulemme, että tämä rauhoittaa samalla tavalla kuin vaikkapa kirjan lukeminen ennen nukkumaanmenoa.

Tämä on kuitenkin virhe, sillä jatkuvat päivitykset ja ilmoitukset vievät huomiosi. Sitten tunnit kuluvat ilman, että edes huomaisit, ja kohta onkin jo todella myöhä.

Siksi suosittelemmekin, että laittaisit kännykän sivuun ainakin tuntia ennen nukkumaanmenoa ja käyttäisit tämän ajan rentouttaviin asioihin tai perheesi kanssa olemiseen.

kännykän käyttö sängyssä

”Kummitusvärinä” -syndrooma

Se suhde, joka ihmiselle kännykkänsä kanssa muodostuu, on itse asiassa hyvin intiimi ja jatkuva. Tästä onkin jo syntynyt aivan uusi syndrooma.

”Kummitusvärinä” -syndrooma on sitä, kun ajattelet koko ajan että kännykkäsi värisee, ja tämä saa sinut katsomaan puhelintasi kohtuuttoman usein. Tämä häiritsee elämääsi niin perheessä kuin työssä.

Aseta rajat kännykän käytölle

Puhelimesi voi todella aiheuttaa sinulle terveysongelmia, mutta nämä voidaan estää jos vain rajoitat käyttöä kohtuulliselle tasolle.

Näe vaivaa sen eteen, jotta voisit olla tiukkana itsellesi asettamiesi rajojen suhteen, ja käytä tämä säästyvä aika niihin aktiviteetteihin joista nautit – olipa tämä sitten elokuviin menoa, ruoanlaittoa, lukemista, tanssimista tai jotakin muuta.

Tutki maailmaa. Ei ole mitään parempaa kuin ajan viettäminen niin että teet jotakin sellaista, jonka suhteen olet intohimoinen – ilman että huolehtisit siitä, onko puhelimeesi tullut ilmoituksia tai viestejä.