Onko kännykän lähellä nukkuminen terveellistä?

Jos et halua sammuttaa kännykkää yöllä, katkaise ainakin internetyhteys ja aseta puhelin noin metrin päähän sängystäsi.
Onko kännykän lähellä nukkuminen terveellistä?

Viimeisin päivitys: 21 marraskuuta, 2018

Nykypäivänä matkapuhelimen käyttö on tärkeää päivittäisessä elämässämme. Jotkut eivät laske sitä alas hetkeksikään; otamme sen mukaan minne vain menemmekin ja jos unohdamme sen kotiin tunnemme olomme epämukavaksi. Emme laita sitä kiinni missään vaiheessa vuorokautta ja nukumme puhelin yöpöydällä. Tämä tapa voi olla haitallinen terveydellemme. Haluatko tietää onko puhelimen lähellä nukkuminen haitallista vai ei? Onko mahdollista että kännykkä vahingoittaa terveyttä? Jos haluat vastauksia, lue tämä artikkeli.

Vahingoittaako kännykkä terveyttä?

Jos olet kuten useat ihmiset, jotka nukkuvat puhelin sängyn vierellä, on hyvä tietää että se voi aiheuttaa monia terveydellisiä ongelmia joita et kyseisellä hetkellä huomaa. Säteily, jota älypuhelimet huokuvat, on todella vaarallista ja ei-toivottavaa. Tätä tietysti tapahtuu ihan mihin aikaan päivästä tahansa, mutta yön tunteina kun nukumme, kännykkä lähellämme voi johtaa painajaisiin, kyvyttömyyteen nukkua ja yöllisiin heräilyihin muiden vaikutusten ohella. Mikä on syy? Se aiheuttaa muutoksia tiettyjen itsesäätyvien prosessien menetelmissä, kuten biologisessa kellossa tai sydämen rytmissä.

Maailman terveysjärjestö on ilmoittanut että sähkölaitteet yleisesti (ei pelkästään kännykät) ovat pahaksi keholle ja voivat lisätä mahdollisuutta syövän kehittymiseen. Ne saavat aikaan myrkyllisiä vaikutuksia, joita moni tiedemies ei kuitenkaan vahvista. On mielenkiintoista tietää, että matkapuhelimet perustuvat ionisoivaan säteilyyn ja aallonpituuksiin. Eräs tutkimus Australiassa osoitti, että älypuhelinten käytön ja miesten hedelmällisyyden sekä sperman laadun välillä on yhteys. Älypuhelimet aiheuttavat myös kohonneita stressitasoja.

Monet käyttävät puhelimessaan olevaa herätyskelloa ja siksi jättävät puhelimen yöpöydälle päälle yön ajaksi, mutta tämä tapa pitäisi lopettaa. Puhelimet lähettävät jatkuvasti sähkömagneettisia aaltoja ympäristöön, eivätkä pelkästään silloin kun niitä käytetään. Ja jos asetat puhelimen lähelle päätäsi kun nukut, se on kuin näiden aaltojen “tartunnan levittämistä”, mikä ei missään nimessä ole hyväksi.

unettomuus ja kännykkä

Kuinka ja minne sinun pitäisi jättää puhelimesi kun nukut?

On kaksi tapaa; ensimmäinen on että sammutat kännykän ja jätät sen normaaliin paikkaasi (vaikka yöpöydälle) pitäen mielessä, että sinun täytyy käyttää eri herätyskelloa. Toinen tapa on jättää se päälle, mutta jättää se toiseen huoneeseen, kuten keittiöön tai olohuoneeseen. Tämä vaihtoehto on vähemmän toivottava.

Jos sinusta tuntuu epämukavalta sulkea puhelin siinä tapauksessa että jonkun täytyisi kenties tavoittaa sinut yöllä hätätilanteessa, voit ainakin sulkea internet- ja WiFi-yhteyden, jotka ovat vaarallisempia kuin radioaallot. Asiantuntijat suosittelevat että matkapuhelimen pitäisi olla vähintään noin metrin päässä kehosta nukkumisen aikana. Sen voi jättää esimerkiksi sohvalle tai tuoliin.

Toinen muistettava asia, jota monet tekevät, on että sinun ei pitäisi jättää kännykkääsi latautumaan yön yli tyynyn alle. Tunnetaan sellaisia tapauksia, joissa ihmiset ovat polttaneet kätensä tai kasvonsa ylikuormituksen ja laitteen sisäisen kuumentumisen vuoksi. Useimmat tyynyt on tehty materiaalista, joka syttyy todella nopeasti ja tämä asettaa meidät todelliseen vaaraan kun nukumme, sillä emme ole tietoisia mitä ympärillämme tapahtuu.

Toinen riski joka liittyy myös kännykän jättämiseen yöpöydälle on se, että se lisää levottomuuden tasoa ja saatat esimerkiksi heräillä keskellä yötä lukemaan sosiaalisen median uutisia. Tämä on muutos käyttäytymisessä ja tavoissa joka lopulta johtaa stressiin, unettomuuteen, huonoon keskittymiskykyyn, kognitiivisiin ongelmiin, tuotteliaisuuden puutteeseen, painajaisiin, ärtyisyyteen, päänsärkyyn jne.

Muut “terveellisemmät” tavat käyttää kännykkää

  • Pidä puhelut lyhyinä ja jos ne ovat pitkiä, vaihda korvaa muutaman minuutin välein.
  • Jos mahdollista, käytä “hands-free” -systeemiä välttääksesi puhelimen olemista pääsi lähellä.
  • Älä anna lasten käyttää kännykkää, edes leluna.
  • Älä puhu älypuhelimeesi alueella jossa signaali on heikko koska sillon se säteilee vielä voimakkaampia radioaaltoja.
  • Älä kanna puhelinta kiinni kehossasi (esimerkiksi miesten ei pitäisi laittaa sitä housujen taskuun) ja vältä kontaktia ihosi kanssa.
  • Pidä sitä hetki vaikka vain muutaman kymmenen sentin tai metrin päässä itsestäsi pöydällä tai työpöydällä.

Siksi on tärkeää antaa kännykkämme levätä hetki ja me voimme ottaa tauon siitä. Yö pitäisi omistaa nukkumiselle ja lepäämiselle, omien akkujemme lataamiselle, jotta taas jaksamme puurtaa seuraavan päivän. On parempi pitää puhelin suljettuna kunnes nousemme ylös (jos voimme kestää houkutusta) tai kunnes lähdemme kotoa töihin tai muille asioille.

naiset puhelimella

 

Tällä tavoin vältämme epätasapainoa stressitasossamme sekä unenlaadussa. Tutkimusten tulokset tässä asiassa eivät ole vieläkään täysin selviä, mutta se mitä osataan kännyköiden haitoista jo sanoa varmaksi sekä se mitä niistä epäillään, kannattaa pitää mielessä.

Ja älä unohda, että muutkin elektroniset laitteet kotona voivat olla myös haitallisia terveydellesi. Älä laita telkkaria tai tietokonetta makuuhuoneeseesi. Jos ne ovat jo siellä, vaihda niiden paikkaa toiseen huoneeseen tai voit esimerkiksi kytkeä ne irti ennen nukkumaanmenoa. Kytke reititin pois päältä kun menet nukkumaan ja yritä olla käyttämättä puhelinta illalla siihen viimeiseen hetkeen asti, jolloin suljet silmäsi.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.