Logo image
Logo image

Meikki voi olla terveydelle vahingollista

2 minuuttia
Meikki voi olla terveydelle vahingollista
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Suurimmalle osalle naisista meikki on yksi suurimmista kauneuden avuista ja se on suuri apu ihon ja kasvojen ulkonäön parantamisessa. Vuosien ajan kauneusteollisuus on työskennellyt kehittääkseen ja tuottaakseen tuhansia kauneustuotteita jokaisen naisen tarpeisiin.

Tietämättömyys niiden oikeasta käytöstä tai huonot meikkien käyttötottumukset ovat kuitenkin johtaneet iho-ongelmien yleistymiseen. Tästä syystä on erittäin tärkeää olla tietoinen asioista joita tulisi välttää kun käytät näitä tuotteita.

Tässä on muutamia tapoja kuinka meikki ja niiden vääränlainen käyttö voi olla vahingollista ihollesi ja terveydellesi.

1. Kosmetiikan jakaminen

On normaalia jakaa vaatteita ja asusteita ystävien ja perheen kesken. Tämä saa monet naiset uskomaan, että ei ole mitään väärää myös meikkien jakamisessa, mutta ole varovainen!

Huulipunien, silmänrajauskynien, puutereiden ja jopa levityssutien jakaminen kasvattaa mahdollisuutta virustulehduksiin  kuten sidekalvontulehdukseen ja huuliherpekseen.

Tämän lisäksi, mikäli toinen henkilö kärsii esimerkiksi aknesta, sinulla on myös riski saada hänen bakteerejaan ihollesi.

2. Tekoripsien käyttö

Some figure

Pitkät, tuuheat irtoripset antavat ilmeikkäämmän ja kauniimman lookin, mikä saa monet naiset kokeilemaan liimattavia irtoripsiä. Niiden käyttö silmäluomillasi voi olla vahingollista, sillä useat näistä tuotteista sisältävät formaldehydiä, joka voi ärsyttää silmiä.

Vääränlainen irtoripsien kiinnitys voi aiheuttaa aitojen ripsien heikentymisen ja niiden katkeilua. Jos kovasti haluat irtoripsiä, ne olisi paras laitattaa ammattilaisella.

3. Meikit naamassa nukkuminen

Monet naiset saapuvat kotiin väsyneinä illalla töiden tai juhlimisen jälkeen, eivätkä edes ajattele meikin poistamista. Suuri virhe! Tämä tapa estää ihoa saamasta tarpeeksi happea korjatakseen itsensä kun keho lepää, mikä voi johtaa ongelmiin seuraavana päivänä.

Kasvot, etenkin piirteet silmien lähellä, usein kärsivät tästä virheestä.

Kosmetiikka tukkii huokosia ja akne voi syntyä tämän seurauksena. Kaiken lisäksi, jotkut tuotteet aiheuttavat silmien ärtyisyyttä sillä ne voivat joutua silmiisi yön aikana huomaamattasi.

Monet meikkimerkit sisältävät öljyjä ja vahoja jotka voivat tukkia rauhaset ja aiheuttaa tulehdusta, kuten sidekalvontulehduksen.

4. Vanhentunut meikki

Some figure

Aivan kuten ruokakin, meikit tulevat parasta ennen -päiväyksellä, mikä kertoo sinulle tuotteen elinkaaren ennen kuin ainesosat pilaantuvat ja muuttuvat vahingollisiksi. Päiväyksen jälkeen tuotteen rakenne alkaa todennäköisesti muuttua, eikä sitä tulisi enää käyttää iholla.

Hyvälaatuinen meikki säilyy usein pidempään, mutta sillä on silti parasta ennen -päiväys jota tulisi kunnioittaa. Vanhentuneen tuotteen käyttö voi aiheuttaa ärsytystä tai tulehdusta bakteerien takia.

Sen jälkeen kun parasta ennen -päiväys on mennyt, nämä tuotteet myös usein menettävät miellyttävän tuoksunsa ja niiden koostumus on todennäköisesti muuttunut.

5. Rajauskynän käyttö silmäluomen sisäreunaan

Some figure

Silmissä, kuten monissa kehonosissa, on luonnollisia bakteereja jotka voivat olla hyviä tai pahoja, riippuen niiden stimulaatiosta ja toiminnasta. Siksi meikki on tärkeää pitää hygieenisenä.

Rajauskynän käyttö silmäluomen sisäpuolella voi tuoda silmään bakteerejajoka kasvattaa riskiäsi tulehdusten ja tukkeutuneiden talirauhasten kehittymiseen. On arvoitu, että 30 % silmänrajauskynän partikkeleista pääsevät silmään kun tuotetta käytetään silmäluomen sisäreunaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.