Puuhaa sadepäiviksi koko perheelle

26 elokuun, 2019
Sateinen päivä voi pilata ulkoilusuunnitelmat, mutta ei yhteistä ajanviettoa perheen parissa! Hyödyntäkää ehdottamiamme aktiviteetteja kotona lasten kanssa.

Olitte aikoneet lähteä perheen kesken patikoimaan luontoon, mutta kun kauan odotettu päivä vihdoin koittaa, vettä sataa kuin saavista kaatamalla. Ei hätää! Meillä on tarjota hauskaa puuhaa sadepäiviksi koko perheelle!

Suunnitelmien peruuntuminen voi olla sinulle iso pettymys, mutta lapset katsovat kärsimättöminä ikkunasta ulos. Mitä tässä tapauksessa voi tehdä? On aika improvisoida! Tilanne ei ole niin synkkä kuin miltä se vaikuttaa.

Mutta voiko turhauttavalta tuntuvasta päivästä oikeasti saada värikkään ja hauskan? No takuulla!

Puuhaa sadepäiviksi kotona

Hyvä asenne ja luovuus on kaikki mitä tarvitaan hauskanpitoon. Mitä vikaa sadepäivissä muka on? Se on vain vettä. Voitte vaikka mennä ulos kumisaappaat jalassa loiskimaan lätäköissä, jos ehdottomasti haluatte olla ulkona.

Kun olette tanssineet ja laulaneet sateessa, palatkaa sisälle älkääkä antako minkään pilata hyvää tunnelmaa. On aika kokoontua yhteen koko perheen kanssa ja valmistautua upeaan päivään sisätiloissa täynnä hauskaa tekemistä. Mikä loistava tilaisuus vahvistaa perhesiteitä!

1. Hyödynnä alkuperäistä suunnitelmaa

Olet ehkä pettynyt, sillä ulkoilua varten valmistamasi piknik-kori odottaa edelleen matkaan pääsyä. Mutta oletko koskaan pitänyt piknikiä omassa olohuoneessasi?

Voit levittää ulkopiknikiä varten varaamasi viltin olohuoneen lattialle (ulkona se olisi vain likaantunut ja ollut täynnä ötököitä).

Jos olitte aikoneet viettää päivän rannalla, täytä amme tai puhallettava lastenallas vedellä ja kerää sinne parhaat vesilelusi. Oletko koskaan lisännyt kylpyvaahtoa lasten uima-altaaseen?

2. Askartelu ja maalaus voivat olla hauskaa puuhaa sadepäiviksi

Askartelu on kivaa puuhaa sadepäiviksi

Piirtely, maalaus ja askartelu ovat kaikki fantastista puuhaa sadepäiviksi joko yksin tai yhdessä. Eri mahdollisuuksia on rajattomasti.

Etsi netistä ideoita; niitä löytyy joka lähtöön kaikenikäisille. Saat varmasti inspiraatiota valmistaa jotakin niistä välineistä ja materiaaleista, joita sinulta löytyy kotoasi.

Kun olet löytänyt hyvän idean, kerää kaikki materiaalit yhteen ja anna jokaiselle lapselle oma tehtävänsä: yksi voi maalata, yksi leikata jotain irti jne. Näin teette töitä tiiminä yhteisen tavoitteen eteen.

Vähän isommat lapset saattavat pitää seinämaalauksen tai graffitin tekemisestä omassa huoneessaan. Kannusta heitä ilmaisemaan itseään vapaasti.

Lue lisää: 5 helppoa käsityötä vaahtomuovista

3. Lautapeliolympialaiset

Lautapelit ovat klassinen sadepäivän aktiviteetti. Kun ulkoilusuunnitelmat menevät mönkään, ei ole mitään niin hauskaa kuin bingopeli. Tai miten olisi pokeri tai jokin muu korttipeli. Tai miksei vaikkapa palapeli, Scrabble, Arvaa kuka jne. Vaihtoehtoja löytyy runsaasti.

Tämä on toinen tilaisuus edistää tiimityöskentelyä. Laita vanhemmat lapset opettamaan säännöt nuoremmille ja pitäkää koko perheen kesken mielettömät lautapeliolympialaiset.

Tai miksette panisi vielä paremmaksi ja kehittäisi omaa lautapeliänne tulevia sadepäiviä varten!

4. Järjestäkää juhlat

Hyödyntäkää valmiiksi pakattuja eväitä tai jääkaapin sisältöä ja järjestäkää improvisoidut juhlat!

Käske kaikkia laittautumaan viimeisen päälle. Jokainen voi toimia juhlien tanssijoina ja DJ:inä ja valita omat lempimusiikkinsa. Jotkut voivat tanssia, jotkut pelata, mutta kaikilla on varmasti hauskaa.

5. Yökyläily

Sadepäivän voi viettää pyjama päällä

Lapset rakastavat yökyläilyä, joten sen leikkiminen on heille varmasti hauskaa puuhaa sadepäiviksi.

Jos lapset herättyään huomasivat koiranilman, anna heidän jättää yöpuvut päälle. Tämä on vähän kuin klassinen yökyläily, mutta se alkaa jo varhain ja kestää koko päivän.

Anna lasten auttaa aamiaisen teossa, katsokaa elokuvia, pelatkaa pelejä jne. Mahdollisuuksia on rajattomasti.

6. Tarinoiden kertominen

Tehkää popcornia ja kertokaa tarinoita. Jotkut voivat muistaa tarinoita ulkoa tai lukea niitä kirjasta, kun taas muut toimivat ensin kuuntelijoina. Vaihtakaa sitten osia.

Lukeminen on loistava keino ruokkia lasten mielikuvitusta. Kun he lukevat ääneen, he harjoittelevat samalla äänenkäyttöä ja lukutaitoa. Vaikka perheen pienimmät eivät osaisi vielä lukea, äidin tai isän kertoman tarinan kuuntelu on heille aina erityinen hetki.

Sinua saattaa kiinnostaa: 12 mahtavaa ideaa huoneen koristelemiseen valokuvilla

7. Tehkää tieteellisiä kokeita

Jos lapset ovat innostuneet tieteestä, tehkää kotona tieteellisiä kokeita askartelun sijaan.

Tieteelliset kokeet ovat loistava vaihtoehto, sillä hauskanpidon lomassa lapset myös oppivat. Voit kerätä yhteen tarvittavat välineet sillä aikaa kun lapset pukeutuvat ”hulluiksi tiedemiehiksi”.

Kokeiden on tietysti oltava sopivia pienillekin lapsille, äläkä hukkaa tilaisuutta antaa helppo tieteellinen selitys jokaisessa kokeessa.

8. Puuhaa sadepäiviksi: liikunta sisätiloissa

Liikunta sisätiloissa on hyvää puuhaa sadepäiviksi

Liikunta ei ole ainoastaan terveydelle hyväksi, vaan se on myös täydellistä puuhaa sadepäiviksi sisätiloissa. Järjestäkää yhteinen liikuntatuokio sekä aikuisille että lapsille. Tätä varten ette tarvitse edes mitään kuntoiluvälineitä, luovuus riittää.

Laittakaa jumppavaatteet päälle ja valitkaa jokin laji. Esimerkiksi joogatunti on hyvä valinta rentoutumiseen. Jos ette kaipaa rentoutumista, kokeilkaa kovatehoista Zumbaa.

Improvisoikaa treenissä. Voit jopa laittaa lapset nostelemaan painoja hyödyntämällä esimerkiksi vesipulloja.

9. Hyödyntäkää sadepäivän tuomaa rauhaa

Arki on usein kiireistä eikä aikaa jää istuutua alas ja jutella läheisille. Ehkäpä sateen rauhoittava ropina rentouttaa teitä kaikkia ja haluatte ottaa esiin tärkeitä ja merkityksellisiä puheenaiheita ja vain jutella keskenänne.

Voit pyytää lapsia esimerkiksi auttamaan ruoanlaitossa. Samalla keskustelu alkaa soljua kuin itsestään. Nauttikaa juttelusta ruoanlaiton lomassa ja tietysti myös yhdessä valmistamastanne herkullisesta ateriasta.

Puuhaa sadepäiviksi kotona: kun sade lakkaa

Kun sade lakkaa, voitte ehkä toteuttaa vielä alkuperäisen suunnitelmanne, mutta vähän muutettuna. Jos olitte esimerkiksi aikoneet mennä rannalle, saatatte voida vielä ehtiä näkemään auringonlaskun tai vaikka kauniin sateenkaaren.

Ja voitte tietysti edelleen laittaa jalkaan ne kumisaappaat ja mennä loiskimaan lätäköihin.

Muista, ettei sadepäivän tarvitse olla tylsä, erityisesti kun teillä on mahdollisuus tehdä jotain yhdessä perheenä. Vaihtoehtoja on rajattomasti!

  • Garaigordobil, Maite. “Programa Juego 10-12 años. Juegos cooperativos y creativos para grupos de niños de 10 a 12 años.” Madrid. Pirámide (2004).
  • Larraz, Alfredo. “El acondicionamiento de zonas de juego para niños.” Apunts de Educación Física y Deportiva 13 (1988): 10-18.
  • Víllora, Pedro Manuel. “Juego de niños.” Cuadernos del Ateneo22 (2006): 80-83.