Logo image
Logo image

Rutiinien rikkominen: lomailun terapeuttinen voima

3 minuuttia
Tilapäinen pako arkielämän vaatimuksista voi edistää kehon uudistumisen lisäksi myös henkisen hyvinvoinnin parantamista.
Rutiinien rikkominen: lomailun terapeuttinen voima
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 14 toukokuuta, 2024

Maailmassa, jossa rutiinista voi tulla näkymätön vankila, ajatus pakenemisesta ja ongelmista irrottautumisesta on kehotus itsehoitoon. Lepo ja lomailu eivät saisi olla harvojen onnekkaiden etuoikeuksia, vaan välttämättömyyksiä fyysisen ja psyykkisen terveyden säilyttämiseksi. Lomailun terapeuttinen voima tulisi olla kaikkien saatavilla, ainakin silloin tällöin.

Oletko koskaan tuntenut olevasi arjen yksitoikkoisuuden loukussa? Joskus muutaman päivän hengähdystauko on täydellinen vastalääke, joka lepuuttaa kehoa ja virkistää mieltä. Lomailu voi olla terapeuttinen pako työn, perheen ja henkilökohtaisen elämän aiheuttaman stressin purkamiseen, oli se sitten paikallinen viikonloppureissu taikka pidempi loma eksoottiseen kohteeseen.

Rutiinien vaikutus mielenterveyteen

Päivittäinen yksitoikkoisuus voi vaikuttaa merkittävästi ihmisten yleiseen hyvinvointiin. Uusien ärsykkeiden puute voi johtaa tylsistymiseen, apatiaan ja lopulta stressin ja ahdistuksen lisääntymiseen. Nämä tekijät, jotka kasautuvat ajan mittaan, vaikuttavat usein yleiseen terveydentilan heikkenemiseen.

Krooninen stressi ja samojen toimintojen jatkuva toistaminen (olipa kyse sitten työstä tai kodista) voi johtaa väsymyksen, lihasjännityksen ja unihäiriöiden kaltaisiin ongelmiin.

Uppoutuminen ympäristöihin, jotka herättävät rauhallisuutta ja antavat mahdollisuuden irrottautua täysin tavanomaisista rutiineista, voi parantaa mielialaa ja vähentää stressitasoja. Tässä mielessä lomamökin vuokraamisella tai luonnossa vaeltamisella voi olla myönteisiä vaikutuksia henkiseen hyvinvointiin.

Lue tämäkin: Tiesitkö että lomailu pitää taudit loitolla?

Lomailun terapeuttinen voima: 5 hyötyä

Riippumatta siitä, minne haluat matkustaa, loma voi vaikuttaa myönteisesti fyysiseen, henkiseen ja emotionaaliseen terveyteesi. Nämä hengähdystauot eivät merkitse vain tilapäistä muutosta arkirutiineihin, vaan ne toimivat myös kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin katalysaattorina. Alla on lueteltu joitakin lomailun tärkeimpiä terapeuttisia hyötyjä: 

1. Vähentää stressiä ja ahdistusta

Some figure
Jo yksi loma vuodessa voi parantaa henkistä hyvinvointia.

Tauko päivittäisistä rutiineista ja uppoutuminen erilaiseen ympäristöön voivat toimia avaintekijöinä kertyneen stressin vähentämisessä. Tilapäisen muutoksen ansiosta mieli voi rentoutua ja vapautua arjen ongelmista, mikä tarjoaa tarvittavan tilan tunnetasapainon palauttamiseksi ja mielenterveyden edistämiseksi.

Tutkimus, jonka teki International Journal of Environmental Research and Public Health, osoittaa, että lyhyillä lomilla (ympäristöstä riippumatta) on välittömiä ja myönteisiä vaikutuksia työntekijöiden kokemaan stressiin, palautumiseen, jännittyneisyyteen ja hyvinvointiin. Vaikutukset säilyivät jopa 30 ja 45 päivää lomailun jälkeen.

2. Parantaa mielenterveyttä

Tilapäinen irrottautuminen päivittäisistä rutiineista ja työpaineista antaa mielen vapautua kertyneistä jännitteistä, mikä luo psykologiselle toipumiselle suotuisan tilan. Tänä lepoaikana arjen huolet vähenevät ja edistetään ympäristöä, joka helpottaa henkisen tasapainon palauttamista.

Tämä henkinen tauko puolestaan tarjoaa ihanteellisen ympäristön rentoutumiselle, henkisen energian uudistamiselle ja yleisen psykologisen hyvinvoinnin parantamiselle. Lomakokemusten monipuolisuus voi myös stimuloida mieltä ja kognitiivista elinvoimaa.

3. Luovuuden lisääminen

Uusille ympäristöille, kulttuureille ja aktiviteeteille altistuminen lomien aikana edistää luovaa impulssia. Toisiin maisemiin uppoutuminen ja niiden tapojen arvostaminen antaa löytämisen tunteen, ja erilaisiin kokemuksiin liittyminen antaa inspiroivaa pontta.

Tourism Managementlehden julkaisemassa tutkimuksessa vapaa-ajan matkat voivat edistää luovuutta vähentämällä stressiä, tarjoamalla monipuolisia kokemuksia ja synnyttämällä myönteisiä tunteita. Tämä luova ärsyke johtaa kognitiivisen joustavuuden ja omaperäisten ideoiden lisääntymiseen töihin palattua.

4. Vapauttaa kertynyttä fyysistä uupumusta

Some figure
Muutaman päivän pyhittäminen itselle silloin tällöin on välttämätöntä mielen ja kehon vapauttamiseksi.

Lomamatkat ovat avainasemassa fyysisessä uudistumisessa, sillä ne tarjoavat tarvittavan tauon. Arkielämän hektinen tahti, johon liittyy usein pitkiä työpäiviä ja uuvuttavia rutiineja, voi johtaa fyysiseen väsymykseen. Kun keho voi levätä muutaman päivän ajan, se voi palautua ja virkistyä.

Lomat tarjoavat usein myös tilaisuuden osallistua miellyttäviin fyysisiin aktiviteetteihin, kuten kävelyyn, uintiin tai rentoutumiseen luonnollisessa ympäristössä. Tämä edistää fyysistä uudistumista ja rohkaisee kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan terveyteen yhdistämällä levon liikkumiseen ja yhteyteen terveelliseen ympäristöön.

5. Parantaa unen laatua

Päivittäisten velvoitteiden keskellä (joita leimaavat tiukat aikataulut ja korkea stressitaso) voi esiintyä unihäiriöitä, jotka vaikuttavat yöunen laatuun. Lomien aikana päivittäisen stressin väheneminen ja työpaineiden poistuminen tarjoavat ympäristön, joka edistää parempaa unta.

Tutkimusten mukaan lomat voivat edesauttaa levollista unta, mikä edistää hyvinvointia. Koska lomailu edistää fyysistä ja psyykkistä terveyttä, se voi samalla vaikuttaa unen laatuun ja kestoon.

Lue lisää: Kuinka välttää stressiä lennon aikana

Katkaise rutiinit ja lähde ansaitulle lomalle!

Kun päivittäinen yksitoikkoisuus käy ylivoimaiseksi, loma voi olla erinomainen terapeuttinen keino parantaa yleistä hyvinvointia. Älä siis pidä seuraavaa matkaasi satunnaisena ylellisyytenä vaan tärkeänä investointina pitkäaikaiseen terveyteesi. Kehosi ja mielesi kiittävät sinua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Blank, C., Gatterer, K., Leichtfried, V., Pollhammer, D., Mair-Raggautz, M., Duschek, S., … & Schobersberger, W. (2018). Short vacation improves stress-level and well-being in German-speaking middle-managers—A randomized controlled trial. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(1), 130. https://www.mdpi.com/1660-4601/15/1/130 
  • De Bloom, J., Ritter, S., Kühnel, J., Reinders, J., & Geurts, S. (2014). Vacation from work: A ‘ticket to creativity’?: The effects of recreational travel on cognitive flexibility and originality. Tourism Management, 44, 164-171. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261517714000685 
  • De Bloom, J., Geurts, S. A., & Kompier, M. A. (2013). Vacation (after-) effects on employee health and well-being, and the role of vacation activities, experiences and sleep. Journal of Happiness Studies, 14, 613-633. https://link.springer.com/article/10.1007/S10902-012-9345-3 

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.