Kuinka välttää stressiä lennon aikana

Ne jotka kokevat stressiä lennon aikana, kokevat tarpeetonta sekä liiallista epämukavuutta. Stressi tai pelkääminen on turhaa, koska lentomatkustaminen on itse asiassa yksi turvallisimmista tavoista matkustaa! Onnettomuuden mahdollisuudet ovat pienemmät kuin autolla matkustettaessa. Parasta on etsiä asiasta tietoa. Älä usko negatiivisia ajatuksiasi lentämisestä.
Kuinka välttää stressiä lennon aikana

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Monet ihmiset kokevat stressiä ja epämukavuutta lennon aikana. Tämä johtuu yleensä ihan siitä, että heidän mielensä huijaa heitä. Tämä tapahtuu lähinnä niille, jotka eivät ole tottuneet lentämään. Epämukavuutta voivat kuitenkin kokea myös henkilöt, jotka ovat tottuneet matkustamaan lentokoneella.

Stressin ja epämukavuuden määrä lennon aikana voi vaihdella suuresti. Jotkut ihmiset vain kokevat pelkoa eivätkä tunne oloaan mukavaksi, ennen kuin he ovat taas maassa. Toisille asia on paljon monimutkaisempi ja heistä tuntuu kuin he olisivat käyneet läpi helvetin.

Ne tapaukset joissa henkilö todella kärsii, on otettava vakavasti. Hyvä uutinen on, että on olemassa tapoja voittaa tällainen stressi ja epämukavuus. Itse asiassa nämä metodit ovat melko tehokkaita ja voivat auttaa ongelman ratkaisemisessa.

Stressi ja epämukavuus lentokoneessa

Lentomatkustamisen aiheuttama epämukavuuden tunne on normaalia. Ihmiset ovat maanpäällisiä olentoja ja tuntevat olonsa paljon mukavammaksi vankalla alustalla. On myös normaalia, että tunnemme levottomuutta turbulenssin aikana.

Haasteet alkavat, kun tämä pelko muuttuu liian voimakkaaksi ja johtaa vakavampiin oireisiin. Käsien hikoilu, levottomuuden tunne, kireät lihakset, kiihtynyt hengitys ja jatkuva huokailu ovat merkkejä siitä, että pelkäämme.

Stressi ja epämukavuus lennon aikana voivat myös saavuttaa korkeamman tason ja johtaa vielä vaarallisempiin oireisiin, kuten:

  • Ahdistus ja levottomuus
  • Takykardia eli sydämen tykytys
  • Tukehtumisen tunne
  • Huimaus
  • Hikoilu
  • Ripuli
  • Oksentelu

Näissä tapauksissa emme enää puhu pelosta, vaan fobiasta.

Lievitä stressiä lennon aikana yrittämällä rentoutua.
Oireet voivat voimistua lennon aikana ja niistä voi muodostua fobia.

Miksi näin tapahtuu?

Stressi ja epämukavuus lennon aikana voivat johtua monista tekijöistä. Yleisimmin se johtuu tiedon puutteesta ja harhaanjohtavista uskomuksista. Ensimmäinen liittyy puutteelliseen tietoon lentokoneiden toiminnasta sekä lentäjien suorittamista menettelyistä ja muodollisuuksista.

Ymmärtämättömien ärsykkeiden yhdistelmä aiheuttaa hermostuneisuutta lennolle nousun ja koko lennon ajan. On olemassa useita varoitusmerkkejä, jotka voivat aiheuttaa pelkotiloja, ilman että siihen todella olisi syytä. Lentokoneen henkilökunnan pyynnöt istua alas tai kiinnittää turvavyöt sekä valojen himmentäminen voivat hämmentää matkustajia.

Kun lento-onnettomuus tapahtuu, siitä uutisoidaan laajasti. Samoin aiheesta on tehty paljon elokuvia, jotka auttavat ruokkimaan pelkoja.

On myös ihmisiä, jotka kokevat huolta kaikesta ja joille lentäminen on vain yksi asia heidän luettelossaan. Samoin joillakin henkilöillä on ollut negatiivisia kokemuksia lennon aikana ja he voivat kokea nämä pelot uudelleen lentokoneessa.

Lentopelkoa ruokkivat väärinkäsitykset lentokoneista ja onnettomuuksista.

Tapoja välttää ahdistusta lennon aikana

Avain stressin ja epämukavuuden välttämiseen lennon aikana on valmistautuminen matkalle hyvissä ajoin. Aloitat kokemuksen uudella asenteella jo ennen koneeseen nousua, jos olet vielä valmis pakkaamaan tai järjestämään yksityiskohdat hyvissä ajoin ennen lentoa. Siksi on parasta, että kaikki on valmiina vähintään yksi tai kaksi päivää ennen matkaa.

Tiedon hankkiminen on toinen tapa vähentää hermostuneisuutta. Valmistaudu henkisesti kaikkeen, mitä tapahtuu ennen lentoa ja sen aikana. Tämä edellyttää, että tiedät ja ymmärrät lentomatkustamiseen liittyvät rutiiniprotokollat. Niihin sisältyy muun muassa: sisäänkirjautumisen, tullaus, lennolle pääsyn turvatoimenpiteet jne.

Sinun tulisi myös etsiä tietoa lentoliikenteen turvallisuudesta. Et ehkä tiedä tätä, mutta todennäköisyys kuolla salamaniskuun on suurempi kuin kuolla lentoonnettomuudessa.

Muista myös, että on todennäköisempää voittaa lotossa kuin joutua lentotapaturmaan. Onnettomuuden prosenttiosuus pienenee huomattavasti kun lentää kaupallisella lentoyhtiöllä.

Lopuksi, yritä syödä kevyt ateria etukäteen. Vältä kofeiinia ja alkoholia. Ota mukaan kirja tai jokin muu viihdemuoto, jonka avulla pidät itsesi kiireisenä lennon aikana. Yritä myös matkustaa isommalla porukalla ja älä pelkää ilmaista tunteitasi. Tämä johtuu siitä, että pelot häviävät usein, kun sanot ne ääneen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rivera, B. O., Botella Arbona, C., & Quero Castellano, S. (2001). Tratamiento mediante realidad virtual para la fobia a volar: un estudio de caso. Clinical and Health, 12(3), 391-404.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.