Vinkkejä onnistuneeseen meditointiin

Jos haluat meditoida onnistuneesti ja nauttia sen lukuisista hyödyistä, on tärkeää ottaa huomioon eräät suositukset. Tänään jaamme yhdeksän vinkkiä onnistuneeseen meditointiin.
Vinkkejä onnistuneeseen meditointiin

Viimeisin päivitys: 15 toukokuuta, 2021

Meditoinnin hyödyt ovat lukuisat: niihin kuuluvat muun muassa parempi elämänlaatu ja lisääntynyt hyvinvointi. Tästä syystä siitä on tullut harrastus, jota terveysalan asiantuntijat lämpimästi suosittelevat. Jos haluat ottaa meditoinnin osaksi elämääsi, kannattaa opetella muutamia vinkkejä onnistuneeseen meditointiin.

Meditointi on karkeasti ottaen mielen treenaamista rauhallisen ja tyynen olon saavuttamiseksi. Tämä ei ole sellainen kyky, joka onnistuu tuosta vain, sillä se vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Kun se sitten onnistuu, voimme tuntea aitoa onnea sisäisen rauhan seurauksena.

Jos haluat aloittaa meditoinnin ja saada siitä maksimaaliset hyödyt, tässä joitakin vinkkejä onnistuneeseen meditointiin.

Vinkkejä onnistuneeseen meditointiin

1. Tee olostasi mukava

Ennen aloittamista kannattaa laittaa ylle mukavat vaatteet (mieluiten väljät). Vältä myös häiritseviä asusteita, kuten rannekelloja tai -koruja. Pyri olemaan paljain jaloin.

2. Valitse sopiva ajankohta

Valitse sellainen ajankohta, jolloin sinulla ei varmasti ole mitään velvollisuuksia etkä tule häirityksi. Varaa tämä hetki meditaatiolle ja yritä tehdä siitä rutiininomaista. Meditoinnin yksi tärkeä piirre on jatkuvuus. Jos haluat syvällisen ja pysyvän muutoksen, säännöllinen meditaatio on kannattavinta.

Jos meditoit vain aika ajoin, riskinä on vanhoihin tottumuksiin palaaminen tai negatiivisten tunteiden valtaan joutuminen, eikä meditaatiosta tällöin saa tukea.

Ennen aloittamista on hyvä tietää muutamia vinkkejä onnistuneeseen meditointiin
Oikean paikan ja hetken löytäminen on yksi ensimmäisiä askeleita onnistuneen meditaation kannalta.

Tutustu myös tähän artikkeliin: 7 erilaista meditaation muotoa ja niiden hyödyt

3. Vinkkejä onnistuneeseen meditointiin: etsi hiljainen paikka

Meditointi kannattaa aloittaa hiljaisessa paikassa, jossa ei ole häiriötekijöitä. Etsi kodista sopivin paikka tähän tarkoitukseen. Voit myös siirtyä jonnekin muualle rauhalliseen paikkaan. Tavoitteena on tehdä itsetarkkailusta ja keskittymisestä helpompaa.

4. Istu oikeaoppisessa asennossa

Asento on hyvin tärkeä seikka meditaatiossa, sillä se vaikuttaa mielentilaan. Selkä tulisi mieluiten pitää suorana samalla kun hartiat ja käsivarret ovat rentoina. Pyri löytämään tasapaino rentouden ja jäykkyyden välillä.

Tämä tarkoittaa sitä, että vältät liian rentoa asentoa, sillä tällöin riskinä on uneliaisuus. Älä myöskään istu liian jäykästi, sillä tämä johtaa levottomaan mieleen.

Meditaatio-oppaissa annetaan yleensä tarkkoja ohjeita asentoa ja jokaista kehonosaa koskien. Suosituimmat asennot ovat seuraavat: jalat ristissä istuminen, istuminen tuolilla jalkaterät lattiaa vasten tai tyynyn päällä. Ideana on valita itselle kaikkein mukavin ja sopivin asento.

5. Vinkkejä onnistuneeseen meditointiin: lämmittele ensin

Yksi vinkki onnistuneeseen meditaatioon on lämmittely. Näin olo tuntuu mukavammalta meditaation aikana.

Voit tehdä jooga-asentoja tai venyttelyharjoituksia niskalle, käsivarsille ja selälle. Tämä edistää verenkiertoa ja rentouttaa kehoa.

6. Keskity johonkin kohteeseen

Yksi keino parantaa keskittymistä ja mielen tyyneyttä on keskittyä johonkin kohteeseen. Se voi olla hengityksen soljuminen, omat fyysiset tuntemukset tai aiemmin nähty mielikuva.

Anna mielesi olla tietoinen tuosta kohteesta, ja jos ilmenee jokin häiriötekijä, keskity kohteeseen uudelleen heti kun havaitset, että keskittymisesi on häiriintynyt.

7. Visualisoi

Yksi keino harjoittaa mieltä meditaation aikana on visualisoida jotakin: esimerkiksi värejä, itseä toisessa paikassa, polkua, jumalolentoa jne. Tämä on ihanteellinen mielen harjoitus ihmisille, joilla on vilkas mielikuvitus ja jotka pitävät unelmoimisesta. 

8. Hyväksy ajatukset, jotka tulevat ja menevät

Meditoinnin tarkoituksena ei ole muokata tai tukahduttaa ajatuksia, tunteita ja tuntemuksia. Päinvastoin: sen avulla yritetään oppia elämään niiden kanssa. Toisin sanoen hyväksymisestä seuraa hyvä ja rauhallinen olo.

Juuri tästä syystä meditoinnin aikana tulisi tarkkailla omia ajatuksiaan taukoamatta. Tarkastele tunteitasi ajautumatta niiden valtaan, ja tarkkaile mahdollista mieleen, aisteihin, fysiologiaan ja käytökseen liittyvää sisältöä passiivisesti. Toisin sanoen kritisoimatta tai vetämättä johtopäätöksiä.

Kun mieli synnyttää jotain, ihanteellista olisi tarkkailla sitä, hyväksyä se ja päästää siitä irti. Jatka sitten keskittymällä uudelleen siihen kohteeseen tai visualisointiin, joka sinulla oli aiemmin mielessäsi.

9. Lisää meditointiaikaa asteittain

Alussa kannattaa meditoida lyhyitä aikoja kerrallaan ja vähitellen lisätä sen kestoa. Voit esimeriksi aloittaa lyhyillä pätkillä ja sitten lisätä aikaa vähitellen (puoleen tuntiin tai ylikin päivässä).

Näin rutiini on helpompi omaksua.

Meditointia kannattaa harrastaa siten, että siihen käytetty aika asteittain lisääntyy.

Muita vinkkejä onnistuneeseen meditointiin

Yllä olevat vinkit auttavat sinua varmasti meditoinnissa, ja niiden avulla omaksut kyseisen tottumuksen ilman sen suurempia ongelmia. Suosittelemme myös seuraavia:

  • Ota opas avuksesi: Meditoinnissa on hyvä olla apuna kokenut opettaja, jolla on tietoa meditaatiosta. Jos et saa mistään tällaista henkilöä avuksesi, voit turvautua myös meditaatioon ohjeistaviin kirjoihin tai muihin teksteihin.
  • Ole sinnikäs: Meditoi jatkuvasti, päivittäin. Se ei ole aina helppoa, sillä joskus eteen tulee sekä ulkoisia (työ, läksyt, matkustaminen) että sisäisiä (väsyttää, ei huvita) esteitä. Suosittelemme, että pyrit kaikista esteistä huolimatta aina ylläpitämään tätä tottumusta.
  • Meditoi riippumatta mielentilastasi: Meditointia tulisi jatkaa aina riippumatta mielentilastasi kulloisellakin hetkellä. Ei ole merkitystä, onko meditointi miellyttävää vai ei; vain sinnikkäällä jatkamisella on väliä.
  • Älä aseta tavoitteita tai virstanpylväitä: On tavallista, että meditoinnin hyödyt halutaan nähdä mahdollisimman nopeasti, mutta kärsimättömyys ei kannata. Kiire ja meditointi eivät kulje käsi kädessä. Jos haluat syvällisen muutoksen, tarvitset kärsivällisyyttä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.