8 vinkkiä miten olla hyvä ystävä

Joskus pidämme ystävyyssuhteitamme itsestäänselvyytenä, ja unohdamme rikastaa niitä pienillä mutta merkittävillä teoilla. Annamme täällä suosituksia, jos haluat olla hyvä ystävä.
8 vinkkiä miten olla hyvä ystävä
José Padilla

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi José Padilla.

Viimeisin päivitys: 30 kesäkuuta, 2023

Mistä tiedät, oletko hyvä ystävä? Sinulla saattaa olla monia ystävyyssuhteita ja sinusta tuntuu, että suhde sujuu, koska siihen liittyy luottamusta ja toveruutta. Mutta tämä ei ole ystävyydessä kaikki kaikessa. Näiden siteiden pitäminen itsestäänselvyytenä ja panostamatta niihin voi rikkoa siteen tai saada toisen tuntemaan, ettet olekaan niin hyvä ystävä.

Puhumme sellaisista tekijöistä kuin laatuaika, vilpittömyys ja hienotunteisuus, ja yleisesti ottaen kaikki, mikä on lisää toiselle ja lisää meille, mikä tuottaa myönteisiä tunteita ja tuo luonnollisen impulssin olla aina läsnä.

Jos tarkastelemme ystävyyden perusmääritelmää, Espanjan kuninkaallinen akatemia täsmentää, että se on “henkilökohtaista, puhdasta ja epäitsekästä kiintymystä, joka jaetaan toisen henkilön kanssa ja joka syntyy ja vahvistuu kosketuksen kautta”. Tähän käsitteeseen perustuen tässä on muutamia ehdotuksia, joiden avulla voit osoittaa, että olet hyvä ystävä.

Hyvän ystävän merkitys

Ystävä tarkoittaa , että sinulla on joku, joka on aina valmis auttamaan, erityisesti vastoinkäymisissä. Hänen seuransa riittää, eikä se vaadi muita toimia kuin sen, että on läsnä tarjoamassa voimaa, tukea ja rohkaisua.

Ystäviä yhdistää rakkaus ja vastavuoroinen kunnioitus, kuten korostetaan Kantin ystävyyden käsitettä käsittelevässä artikkelissa, jonka julkaisi Journal of Moral and Political Philosophy ISEGORÍA -lehti. Näillä siteillä on suuri vaikutus henkilökohtaisen luonteen muodostumiseen ja ne edistävät elämän mielekkyyttä.

Toisen arvion ystävyyden arvosta laati Revista Filosófica Diánoia, jonka artikkelissa mennään hieman syvemmälle. Siinä kerrotaan yksityiskohtaisesti, että ystävyydessä tarvitaan molemminpuolista kiintymystä, vastavuoroista asennetta ja avun odotusta, jota ei pyydetä muilta ihmisiltä, joita ei pidetä läheisinä.

Näin ollen hyville ystäville on ominaista, että he eivät käytä “naamioita”. He ymmärtävät toisen totuuksia, tunteita ja emootioita. He jakavat unelmia ja edistävät jollakin tavalla niiden toteutumista, eivätkä tuomitse tai syyllistä toisen tekoja. Ystävä on tärkeä vaikeina hetkinä, ja on tärkeää tehdä elämässäsi tilaa ihmiselle, josta tulee tuki ja valitsemasi perhe.

Miten olla hyvä ystävä? Kiinnitä huomiota seuraaviin vinkkeihin

Voit käydä läpi edellä mainitut asiat ja yrittää tunnistaa nämä käyttäytymistavat ystävyyssuhteissasi. Lisäksi alla on muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua olemaan hyvä ystävä.

Ystävyys on side, joka tarjoaa tukea vaikeina aikoina.

1. Aseta asiat tärkeysjärjestykseen

Riippumatta siitä, kuinka kiireistä elämäsi on, varaa aikaa ystävyydelle. Sinusta tulee arvokas ystävä niin kauan kuin teet tästä suhteesta keskeisen osan elämääsi.

Varaa aikaa videopuhelulle, varaa aikaa illalliselle, menkää kävelylle. Vaikka kyse olisi vain muutamasta minuutista, se merkitsee ystävyydellenne paljon.

Jos et aseta sitä etusijalle, tämä side voi hiipua.

2. Osaa antaa anteeksi

Kaikki tekevät virheitä, ja virheitä kohdatessa hyvät ystävät antavat anteeksi. Tämä on yksi hyvien ystävien ensisijaisista hyveistä. Sen ydin on siinä rohkeudessa, jolla molemmat tunnistavat konfliktin juuret, kykenevät käymään vuoropuhelua ja katsomaan toisiaan suoraan, antamaan anteeksi käyttäytymisen tai teot, jotka eivät olleet miellyttäviä.

Jos ystävyyssuhteessa ei ole tilaa anteeksiannolle ja päinvastoin vaalitaan kaunaa, vaikka yritettäisiinkin uskotella, että on “käännetty uusi sivu”, ongelma on aina olemassa ja se voi noustaa uudelleen esiin milloin tahansa.

Ole ihanteellinen ystävä, joka antaa anteeksi vilpittömästi.

3. Vastaa heidän puheluihinsa

Kyse ei ole vain fyysisestä läsnäolosta. Myös tekstiviestiin tai puheluun vastaaminen on tapa osoittaa toveruutta, varsinkin jos ystävällä on meneillään jokin työ-, rakkaus- tai muu ongelma. Olet hyvä ystävä, kun et jätä sinua tarvitsevaa ihmistä yksin.

4. Ravitse heidän itsetuntoaan

Hyvät ystävät kohottavat ja nostavat toisen mielialaa, jotta he voivat saavuttaa tavoitteensa elämässä. Olet hyvä ystävä, kun vaalit heidän itsetuntoaan, vältät kritiikkiä ja osoitat lojaalisuutta.

Olet myös hyvä ystävä, jos muistutat heitä usein heidän ominaisuuksistaan ja mahdollisuuksistaan. Mukava kommentti muuttaa ystävän huonon päivän parempaan suuntaan.

5. Kuuntele ja säilytä luottamus

Ystävän sanojen huomioiminen ja luottamuksen kunnioittaminen tarvittaessa on yksi tapa olla hyvä ystävä. Anna toisen huomata ja tuntea, että kuuntelet, varsinkin jos keskustelussa on kyse ratkaisun löytämisestä ongelmaan.

6. Ole rehellinen

Kuuntelemiseen kuuluu myös “totuuksien” kertominen. Jopa niiden, joita toinen ei haluaisi kuulla.

Tässä suhteessa filosofinen aikakauslehti Pensamiento huomauttaa, että todellisessa ystävyydessä on sitoumus, joka perustuu siihen, että ei sanota vain sitä mitä ystävä haluaisi kuulla, vaan myös sitä mitä hänen on mielestäsi sillä hetkellä hyvä tietää tai muistaa. Tämä on osa rakkautta ja rehellisyyttä, joka on ominaista ystäville.

7. Väittele, mutta luomatta ongelmia

Eriävät mielipiteet ovat yleisiä ystävyydessä.

Tämä ei tarkoita sitä, että normalisoitaisiin jatkuva riitely, mutta tietyistä aiheista tai tilanteista voi käydä väittelyjäkin. Teillä voi esimerkiksi olla erilaisia poliittisia näkemyksiä tai kannatatte kilpailevia jalkapallojoukkueita.

Jos olet hyvä ystävä, puhut kiistanalaisista asioista vahingoittamatta suhdetta, eli puolustat näkemystäsi toista kunnioittaen.

Hyvä ystävä osaa väitellä nätisti.
Ystävyyssuhteissa syntyy väistämättä riitoja, mutta hyvät ystävät osaavat päästä niistä yli.

8. Tue päätöksentekoa

Kyse ei ole siitä, että hyväksyisit kaiken, mitä ystävä tekee, vaan että teet selväksi, että vaikka harkitsisitkin muita vaihtoehtoja tiettyyn asiaan, olet hänen tiimissään ja tuet häntä.

Samoin, kun ystävä on stressaantunut, auta häntä rauhoittumaan, tarjoa neuvoja ja visualisoi skenaario mahdollisine vaihtoehtoineen, jotta hän voi tehdä sopivia päätöksiä.

Ole tarkkana! Havaitse käyttäytymismallit, jotka ovat kaukana hyvästä ystävästä

Tiedät jo, miten tunnistat hyvät ystävät ja miten sinä voit olla hyvä ystävä. Entä nyt ne ihmiset, jotka ovat läsnä elämässämme, mutta emme ole niin varmoja siitä, onko heidän pysyvyytensä myönteistä?

On olemassa ystävyyssuhteita, jotka ovat haitallisia ja tuhoisia. Nämä voidaan ymmärtää “myrkyllisiksi ystäviksi” eli sellaisiksi, jotka saavat sinut tuntemaan olosi huonoksi, manipuloivat sinua, ovat epärehellisiä ja panostavat sinuun vain vähän aikaa.

Heihin kannattaa pitää etäisyyttä. Ja jos taas tunnistat itsesi tällaiseksi, yritä välttää näitä käyttäytymismalleja, jotka ovat todellisen ystävän vastakohtia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.