Logo image
Logo image

Mitä on brainspotting ja mitä hyötyä siitä on?

3 minuuttia
Kärsimyksen vapauttaminen ja muuttaminen on osa brainspottingin tavoitteita. Se on terapia, joka auttaa parantamaan traumaattisista tapahtumista johtuvia emotionaalisia haavoja.
Mitä on brainspotting ja mitä hyötyä siitä on?
Elena Sanz

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz

Viimeisin päivitys: 10 kesäkuuta, 2023

Brainspotting (BSP) toimii nopeana ja tehokkaana terapeuttisena lähestymistapana, joka täydentää EMDR-hoitoa (Eye Movement Desensitisation and Re-processing).

Tekniikkaa käytetään emotionaalisten traumojen käsittelyyn. Journal of Psychotraumatology, Psychotherapy Sciences and Psychological Medicine -lehden mukaan tämä vaihtoehto on tehokas traumaattisten tapahtumien tai traumaperäisen stressihäiriön hoidossa. Mutta se soveltuu muihinkin tarkoituksiin. Samalla kun potilaat hallitsevat tunteidensa voimakkuutta, heidän on mahdollista ratkaista tiettyjä terveydentiloja.

Miksi estämme negatiivisia tunteita?

Stressikokemusten kasautuminen voi muuttua traumaksi. Kun käyt läpi vaikeita tilanteita ilman ohjausta niiden käsittelemiseen, aivot blokkaavat ne suojellakseen itseään ja sinua.

Tapahtuneet asiat kuitenkin jäävät aivoihin. Vaikka ne vaikuttaisivat olevan eristettyjä, on olemassa vaara, että ne aktivoituvat ja vahingoittavat fyysistä ja emotionaalista tasapainoa. Reaktiot vaihtelevat surusta ahdistukseen ja vihaan, ja niiden voimakkuus vaihtelee. Jos kivuliasta kokemusta ei käsitellä oikein, reaktio pahenee.

Some figure
Brainspotting auttaa käsittelemään traumaperäistä stressihäiriötä.

Ihannetapauksessa trauma saadaan vapautettua ja siitä tulee osa elämäntarinaa.

Mitä brainspotting on?

Brainspotting tarkoittaa kirjaimellisesti “aivojen tarkkailua”. Brain = aivot ja spotting = tarkkailu. Se on psykologiassa hyödyllinen menetelmä, jolla voidaan kohdata kärsimys sen syvimmällä tasolla ja uudistaa sitä. Terapia auttaa parantamaan häiritsevästä tapahtumasta johtuvia tunnevammoja.

Psykoterapeutti David Grand kuvaa tekniikkaa: Erään istunnon aikana hän huomasi, että vähentämällä silmänliikkeitä potilas käsitteli traumaa paremmin. Tämä tarkoittaa, että ihmiset ilmentävät epätavallisia refleksejä, kun heidän silmänsä ovat tietyissä asennoissa.

Näin Grand työsti nykyisten emotionaalisten ja fyysisten reaktioiden yhteyttä menneisiin vaikutelmiin. Prosessissa tunnistetaan aivopiste, joka helpottaa tukahdutettujen tunteiden vapautumista.

Mediterranean Journal of Clinical Psychology -lehdessä kerrotaan, että brainspotting avaa pääsyn synnynnäisiin itsehavainnoinnin ja itsensä parantamisen kykyihin neurobiologisesti virittyneessä kliinisessä suhteessa. Todisteena tehokkuudesta samassa tutkimuksessa korostetaan, että brainspotting vähensi merkittävästi muistiin liittyvää ahdistusta tutkimuskohteissa.

Lue myös: Mitä on psykokasvatus psykologisessa terapiassa?

Brainspottingin hyödyt terveydelle

International Journal of Environmental Research and Public Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jossa brainspotting sisällytettiin useiden terapeuttisten tekniikoiden joukkoon, väitetään, että sillä on suotuisia vaikutuksia ylivoimaisten muistojen käsittelyyn terveillä aikuisilla.

Aina kun jokin tunne ilmenee suhteettomasti, se johtuu jonkin vanhan, hermosolukapseliin tallennetun asian aktivoitumisesta. Näin ollen BSP on hyödyllinen tiettyihin tapahtumiin liittyvissä fyysisissä vaivoissa ja somatisaatiossa, kuten alla mainituissa:

 • Fobiat
 • Riippuvuudet
 • Fibromyalgia
 • Krooninen väsymys
 • Seksuaaliset toimintahäiriöt
 • Puhehäiriöt
 • Aggressiivisuus ja impulsiivisuus
 • Tarkkaavaisuushäiriöt ja hyperaktiivisuus
 • Haavereista, onnettomuuksista tai vammoista johtuvat fyysiset tai emotionaaliset traumat

Negatiivisten kontekstien käsittelyn lisäksi brainspotting suosii sisäisten voimavarojen kehittämistä ja myönteisten kokemusten vahvistamista.

Menetelmä auttaa edistämään mielialaa ja valmiutta potilailla, joille tullaan suorittamaan kirurgisia toimenpiteitä. Lisäksi se stimuloi luovuutta.

Yksi tärkeä alue, johon BSP tehoaa, on urheilijoiden suorituskyvyn parantaminen.

Miten brainspottingia sovelletaan?

Psykoterapeutin menettely perustuu silmän tarkan asennon löytämiseen ja sen yhdistämiseen hermopiiriin, joka tallentaa tietoa elämästä.

Kun potilas liikuttaa silmiään, psykologi jäljittää pisteen ja luotaa tunteita. Sitä kautta voidaan havaita ahdistusta, lisääntynyttä räpyttelyä tai kehon eleitä.

Kun terapeutti löytää aivojen pisteen, alkaa tunteiden työstäminen. Potilas katsoo aina samaan suuntaan, jotta aivot voivat hakea muistoja.

Some figure
Silmänliikkeillä näyttää olevan heijastus, joka yhdistää ne tiettyihin aivopisteisiin, jotka liittyvät menneisiin traumoihin.

Todennäköisesti syntyy voimakkaita psykologisia ja fysiologisia reaktioita, mutta potilaan ei pidä menettää keskittymistään. Asiantuntija etsii tunnepohjaista paranemista ja ohjaa potilasta harjoittelemaan itsensäparantamistaitoja, käsittelemään uudelleen alkuperäistä traumaa ja vapauttamaan taakkaa.

Terapian vasta-aiheet

Tämä terapia kattoi aluksi vain trauman läpikäyneet aikuiset. Nykyään on olemassa psykoterapeutteja, jotka työskentelevät lasten ja muiden väestöryhmien kanssa.

Monet suosittelevat suorittamaan terapiaa yksittäisten potilaiden kanssa ryhmäterapian sijaan, koska tunnevirtojen käsittelyyn liittyy herkkyyttä. Vasta-aiheena voidaan mainita, että istuntoihin osallistuminen alkoholi- tai psykotrooppisten aineiden vaikutuksen alaisena haittaa havainnointiprosessia ja johtaa tehottomiin tuloksiin.

Istuntojen kesto ja tulosten näkeminen

Ensimmäisestä kerrasta lähtien potilas tulee huomaamaan, että jännitys ja ahdistus vähenevät. Myös epämiellyttävien muistojen pelko vähenee.

Potilas tuntee, että jokin liikkuu hänen sisällään sekä itse istunnon aikana että seuraavina päivinä. BSP-istuntojen määrä määräytyy potilashistorian komplikaatioasteen lisäksi potilashistorian vakavuuden mukaan. Istunnot takaavat sen, että jokaisen kohtaamisen jälkeen potilas päästää hiljalleen irti taakoista ja saa itsetuntemusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Crescentini C, D’Antoni F, Fabbro F, Matiz A. Técnicas psicoterapéuticas para recuerdos angustiosos: un estudio comparativo entre EMDR, Brainspotting y Body Scan Meditation. Revista Internacional de Investigación Ambiental y Salud Pública. Vol. 19. Núm. 3. Suiza; 2022. https://www.mendeley.com/catalogue/9693901d-7a3c-3ebb-8703-4cafebfaa113/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Ba63cb9bb-2d71-4c7f-85e1-94df91aa6af4%7D
 • D’Antoni F. Brainspotting reduce las perturbaciones y aumenta la variabilidad de la frecuencia cardíaca relacionada con los recuerdos angustiosos: un estudio piloto. Revista Mediterránea de Psicología Clínica. Vol. 9. Núm. 3. pp. 1-24. Italia; 2021. https://www.mendeley.com/catalogue/50f618c3-30c7-3b1c-b760-58c13b3949ac/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Ba593270e-65fe-425d-a932-56eebe96a561%7D
 • Gran D, Hildebrando A, Stemmler M. Un estudio preliminar de la eficacia de Brainspotting, una nueva terapia para el tratamiento de estrés postraumático. Revista de Psicotraumatología, Ciencias de la Psicoterapia y Medicina Psicológica. 2014. https://www.mendeley.com/catalogue/a4e30f95-8725-3f52-9961-8264ffde5e03/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B8fbff521-0342-42aa-bc16-db4e7705776d%7D

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.