Ahdistuneisuushäiriö ja tuen tarjoaminen

Lähisukulaisten ja ystävien tuki on erittäin tärkeää ihmisille, joilla on ahdistuneisuushäiriö. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siihen, miten voit auttaa henkilöä joka kärsii ahdistuneisuushäiriöstä.
Ahdistuneisuushäiriö ja tuen tarjoaminen

Viimeisin päivitys: 31 heinäkuuta, 2021

Kaikki ihmiset kokevat ahdistuneisuutta jossain vaiheessa elämäänsä, etenkin stressaavissa tai uhkaavissa tilanteissa. On kuitenkin ihmisiä, joiden ahdistus on liiallista, usein esiintyvää ja vaikeasti hallittavissa. Näissä tapauksissa heillä voi olla yleistynyt ahdistuneisuushäiriö.

Ihmiset, joilla on tämä häiriö, huolehtivat liikaa jokapäiväisistä pienistä vastoinkäymisistä. He tuntevat olonsa epämukavaksi kun he esimerkiksi myöhästyvät tapaamisesta. Tämä voi vaikuttaa heidän sosiaalisiin suhteisiinsa, työhön ja kouluun.

Siksi on elintärkeää, että he saavat asianmukaista tukea ja hoitoa. Jos tunnet jonkun, jolla on tämä sairaus, voit auttaa häntä tuntemaan olonsa paremmaksi.

Mikä on ahdistuneisuushäiriö?

American Psychological Association määrittelee sen liialliseksi ahdistukseksi useista normaaliin elämään kuuluvista tapahtumista. Tätä häiriötä sairastavat aikuiset ovat usein huolissaan työtehtävistä, terveydestä, taloudesta, perheestä ja kotitaloudesta. Lapsilla on taipumus huolehtia siitä, miten heillä pärjäävät koulussa.

Tämän häiriön pääpiirre on se, että ahdistusta vaikea hallita. Samoin ahdistuksen voimakkuus ja kesto ovat suhteettomia tapahtuman tai asian vakavuuteen verrattuna.

Mielenterveyden häiriöiden diagnostiikka- ja tilastokäsikirjassa (DSM-V) todetaan, että ahdistuneisuushäiriö diagnoosin voi saada henkilö, joka kokee voimakasta ahdistusta vähintään kuuden kuukauden ajan.

Lisäksi hänellä on seuraavia henkisiä ja fyysisiä oireita:

  • Levottomuus, hermostuneisuus tai tunne siitä että on loukussa
  • Väsymys
  • Keskittymisvaikeudet ja unettomuus
  • Henkilö ärtyy helposti
  • Lihasjännitys
Ahdistuneisuushäiriö: kun ei saa unta.

Kuinka auttaa henkilöä, jolla on ahdistuneisuushäiriö

Ahdistuneisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä. Siksi ympärillä olevien ihmisten tuki on välttämätöntä.

Monet hmiset eivät kuitenkaan tiedä, miten auttaa ahdistuneisuushäiriöstä kärsivää henkilöä. On tavallista, että perhe ja ystävät yrittävät auttaa tästä häiriöstä kärsivää henkilöä, mutta vahingossa pahentavat tilannetta. Ota nämä vinkit huomioon, jotta näin ei tapahtuisi.

Ota selvää siitä, mikä on ahdistuneisuushäiriö

Kysy henkilöltä, ​​mitä hän tuntee ja kuinka hän tuntee nämä tunteet. On normaalia, että hän vastaa “kaikki on hyvin”. Jos kuitenkin huomaat, että hän on jännittynyt tai levoton, voit kohteliaasti sanoa että hän ei näytä kovin hyvinvoivalta.

Tarkoituksena on oppia näkemään asiat hänen näkökulmastaan, sen sijaan että tekisimme oletuksia omasta näkökulmastamme.

Kuuntele ja ole empaattinen

Kun henkilö kertoo tunteistaan ja ajatuksistaan, älä keskeytä tai anna tarpeettomia neuvoja. Jos keskeytät, yritä antaa empaattisia vastauksia.

Yleinen virhe on hänen tuskansa väheksyminen. Joskus yritämme auttaa sanomalla “älä huoli”. Tämän tyyppinen vastaus, vaikka tarkoitatkin hyvää, ei auta hänen tilanteessaan.

Vahvista hänen tunteensa

Empaattinen oleminen tarkoittaa toisen tunteiden ymmärtämistä, legitimointia ja vahvistamista. Älä syytä tai trivialisoi sitä, mitä hän tuntee. Yksi tapa tehdä tämä on esimerkiksi kertoa hänelle, että olet myös kokenut ahdistusta ja tiedät kuinka vaikeaa se voi olla.

Pysy rauhallisena

Toinen yleinen virhe on järkyttyminen tai huolestuminen henkilön ahdistuneisuudesta. Parasta on pysyä rauhallisena ja auttaa häntä rauhoittumaan.

Puhu rauhallisella äänellä, rentouta kehosi ja kerro hänelle, että haluat auttaa.

On normaalia, että ahdistuneita lähellä olevat ihmiset tuntevat turhautumista ja uupumusta prosessin aikana. Jos sinusta tuntuu tältä, etsi apua. On vaikea olla tukihahmo, jos et itse ole kunnossa.

Ehdota ja kannusta häntä hakemaan ammattiapua

Jos kyseessä on henkilö, joka ei ole saanut ammattitaitoista hoitoa ja diagnoosia, läheisten tuki on välttämätöntä ensimmäisen askeleen ottamiseksi. Selvitä asiantuntijoiden (psykologien, psykiatrien tai mielenterveysjärjestöjen) yhteystiedot ja tarjoa hänelle.

Jos hän ei halua vastaanottaa apua ammattilaiselta, älä pakota siihen. Yksi tapa vakuuttaa hänet on oppia käytettävissä olevista hoidoista ja näyttää hyödyt, jos hän päättää käyttää jotain niistä.

Mene hänen kanssaan hakemaan apua

Yritä tarjota apua usein, vaikka henkilö olisikin aloittanut psykiatrisen hoidon. Läheisten ihmisten tuen on osoitettu auttavan potilaita paranemista.

Opiskele enemmän ahdistuneisuushäiriöstä

On olemassa lukuisia tutkimuksia ja julkaisuja, jotka käsittelevät ahdistuneisuushäiriöstä. Ihannetapauksessa sinun tulisi oppia niin paljon kuin voit sen oireista, hoidoista ja ehkäisystä. Mitä enemmän tiedät, sitä paremmin voit tarjota apua henkilölle, joka kamppailee tämän häiriön kanssa.

Avun tarjoaminen ahdistuneisuushäiriön hoidossa on tärkeä tehtävä

Ahdistuneisuushäiriötä voi joskus olla vaikea diagnosoida. Oireet eivät keskity yhteen asiaan. Myös hermostuneisuus on usein kohtalaista, kroonista, eikä paniikkikohtauksia ole. Ahdistuneisuus on tunne, josta kaikki kärsivät jossain vaiheessa.

Tavallisen ohimenevän ahdistuksen ja ahdistuneisuushäiriön välillä on kuitenkin eroja. Normaali ahdistus on vähemmän vakava, ja voit työntää ahdistuksen taka-alalle.

Toisaalta ahdistuneisuushäiriötä on vaikea hallita, ja se alkaa usein ilman mitään ilmeistä syytä. Jotkut potilaat pystyvät kertomaan mikä tekee heistä hermostuneita, toiset eivät.

Monet ihmiset, joilla on tämä häiriö, ovat kokeneet oireita vuosien ajan pyytämättä ammattiapua. Se voi johtua siitä, että heidän tapauksensa on niin vakava. Kliininen hoito on kuitenkin välttämätöntä henkilön hyvinvoinnin saavuttamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • American Pshychological Association. APA Dictionary of Psychology: generalized anxiety disorder [Internet]. American Pshychological Association, 2021. 8 de marzo de 2021: https://dictionary.apa.org/endogenous-depression
  • Amercian Psychiatric Association. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales DSM 5. Quinta Edi. London: Amercian Psychiatric Publishing; 2013. 222-226 p.
  • Capafons, Antonio, Tratamientos psicológicos eficaces para la ansiedad generalizada. Psicothema [Internet]. 2001;13(3):442-446. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72713309
  • Marrero Quevedo Rosario J., Carballeira Abella Mónica. El papel del optimismo y del apoyo social en el bienestar subjetivo. Salud Ment  [Internet]. 2010; 33( 1 ): 39-46. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252010000100005&lng=es.
  • Morrison J. DSM-5. Guía para el diagnóstico clínico. Manual Moderno, editor. México; 2013. 191-193 p.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.