Nukahtamisvaikeudet ja hermostuneisuus

Hermoilu ja ahdistus voivat aiheuttaa ongelmia nukahtamisessa. Nukahtamisvaikeudet ja hermostuneisuus kulkevat monesti käsi kädessä, mutta onneksi meillä on ulottuvillamme muutamia suosituksia, jotka voivat auttaa meitä tämän ongelman selättämisessä. Lue alta lisää.
Nukahtamisvaikeudet ja hermostuneisuus

Viimeisin päivitys: 21 kesäkuuta, 2020

Miten voin nukahtaa, jos olen hermostunut? Tätä kysymystä käyvät läpi päässään monet ihmiset, jotka elävät ahdistuksessa ja joilla on vaikeuksia nukahtaa tai nukkua koko yön yli heräämättä. Nukahtamisvaikeudet ja hermostuneisuus eivät ole terve yhdistelmä, sillä ne yhdessä voivat johtaa ärtyneisyyden ja hermostuneisuuden lisääntymiseen sekä muihin terveysongelmiin.

Tässä artikkelissa haluamme jakaa sinulle joitakin avaintekijöitä hermostuneisuuden torjumiseksi sekä unen laadun parantamiseksi. Lisäksi näitä tekniikoita olisi hyvä ainakin kokeilla ennen lääkitykseen aloittamista, sillä kuten mitkä tahansa muutkin lääkkeet, myös unilääkkeiden käyttö voi tuoda terveytemme kannalta joitakin sivuvaikutuksia.

Nukahtamisvaikeudet ja hermostuneisuus

Toden totta, monet ihmiset kysyvät: Kuinka voin nukahtaa, jos olen hermostunut? Hermoston muutoksilla, jotka johtuvat erilaisista häiriöistä, kuten stressistä, masennuksesta tai ahdistuksesta, on todennäköisesti myös negatiivinen vaikutus nukahtamiseen ja lepäämiseen. Itse asiassa hermostuneisuus on liitetty hyperaktiivisuutta aiheuttavaan häiriöön niin päivällä kuin yöllä.

Tästä kyseisestä syystä samassa tutkimuksessa on vahvistettu, että unihäiriöiden hoidossa tulisi hyödyntää moniulotteista lähestymistapaa. Näin ollen tutkimuksessa on listattu joitakin esimerkkejä niistä muutoksista, joita meidän tulisi tehdä elämäntavoissamme rentoutuaksemme ja nukkuaksemme paremmin:

 • Hermostuneisuutta aiheuttavien häiriöiden hoitaminen.
 • Piristävien tuotteiden, kuten kofeiinin, tupakan tai alkoholin välttäminen.
 • Kiinteän aikataulun ylläpitäminen ennen nukkumaanmenoa.
 • Säännöllinen liikunnan harrastaminen.
 • Päiväunien välttäminen päiväsaikaan.

Vinkkejä rentoutumiseen ja parempaan uneen

Lääkekasvit

Luonnolliset rohdosvalmisteet, kuten sahrami, voivat auttaa rauhoittamaan hermojamme päivän mittaan ja tätä myöten helpottamaan illalla myös nukahtamista

Joidenkin lääkekasvien ja rohtojen rentouttavat ominaisuudet voivat auttaa lievittämään hermostuneisuutta ja ahdistusta unen laadun parantamiseksi.

Luonnolliset rohdosvalmisteet ovat erinomainen vaihtoehto rauhoittamaan hermojamme päivän mittaan ja tätä myötä helpottamaan illalla myös nukahtamista. Tässä on muutamia näistä kasveista, jotka auttavat rentouttamaan ja parantamaan unen laatua, ja joista et välttämättä vielä aikaisemmin ole kuullut:

 • Ruusujuuri (Rhodiola rosea): Ruusujuuri on lääkekasvi, jonka voima voi osoittautua tehokkaaksi vaihtoehdoksi vahvistamaan keskushermostoa sekä lievittämään stressiä ja masennusta. Kyseessä on adaptogeeninen lääke, eli toisin sanoen se parantaa kehon omaa reaktiota stressiin ja väsymykseen ilman piristeiden haitallisia vaikutuksia. Lisäksi tiedämme, että piristeet omalta osaltaan vain pahentavat unettomuutta ja nukahtamisvaikeuksia.
 • Sahrami (Crocus sativus): Tämän kasvin punertavalla emillä on erittäin myönteisiä vaikutuksia keskushermoston toimintaan, ja sitä voidaan nauttia niin infuusiona kuin uutteena.
 • Neidonhiuspuu (Ginkgo biloba): Tämän kasvin lehdet ovat päivä päivältä yhä suositumpi vaihtoehto hermostuneisuuden hoitoon ja unen laadun parantamiseen. Kyseessä on runsaasti flavonoideja ja terpenoideja sisältävä kasvi, mikä puolestaan tekee siitä erinomaisen luonnollisen lääkkeen ahdistuksen ja stressin hoitoon.
 • Kiinanjujuba (Ziziphus jujuba): Kuivattujen kiinanjujuba-siementen keittämistä käytetään perinteisenä lääkityksen hermostuneisuuden aiheuttaman ahdistuksen ja liiallisen uneliaisuuden hoidossa. Tämä vaikutus johtuu siitä, että kiinanjujubasta saatavat siemenet sisältävät runsaasti saponiineja, alkaloideja, flavonoideja ja aivoille tärkeitä rasvahappoja.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Kasviperäiset lääkkeet apuna stressin vähentämisessä

Eteerinen öljy laventelista

Laventelista uutetulla eteerisen öljyn herkullisella aromilla on hermoja rauhoittava vaikutus

Laventelista saatava eteerinen öljy auttaa rauhoittamaan hermostuneisuutta ja vähentämään unettomuutta.

Laventelista saatava eteerinen öljy ansaitsee tässä listassa erillisen maininnan, vaikka se onkin yllä mainittujen lääkekasvien tapaan myös luonnollinen tuote, joka uutetaan samannimisestä kukasta. Tällä öljyllä on rauhoittavia ominaisuuksia sen lisäksi, että sen herkullinen aromi tuo kotiimme ja makuuhuoneeseemme miellyttävän lisän.

Voit hyödyntää tätä eteeristä öljyä esimerkiksi aromaattisessa diffusoorissa tai levittää sitä suoraan iholle, esimerkiksi rintakehään, kaulaan tai ranteisiin. Voit lisäksi laimentaa sitä toiseen kasviöljyyn, kuten kookosöljyyn tai manteliöljyyn, jolloin saat siitä loistavan hierontaöljyn. Voit käyttää tätä hierontaöljyä ympäri kehoa tai levittää sitä sellaisiin kehon osiin, joihin jännityksellä on tapana eniten kerääntyä (kuten jalat, pää ja selkä).

Fyysiset aktiviteetit

Fyysiset aktiviteetit ovat välttämätön toiminta hermoston tasapainottamisen kannalta. Tästä syystä onkin tärkeää, että valitsemme itsellemme mieluisan liikuntalajin, jota pyrkisimme harrastamaan vähintään kaksi tai kolme kertaa viikossa. Hermostuneisuuden ja ahdistuksen lievittämiseksi on myös tärkeää, että valitsemme mahdollisuuksien mukaan liikuntalajeja, joita voimme harrastaa erityisesti ulkoilmassa ja kosketuksessa luonnon kanssa.

Samalla on kuitenkin pidettävä mielessä, että jokainen ihminen on erilainen ja toiselle mieluisan liikuntalajin tyyppi ja intensiteetti eivät välttämättä sovellu toiselle ihmiselle. Tästä syystä esimerkiksi joogan tai meditaation harjoittaminen eivät saa kaikkia rauhoittumaan tai eivät auta lievittämään stressiä. Samalla tapaa toisten ihmisten on taas suunnattava intensiivisempien aerobisten liikuntalajien pariin rauhoittukseen päivän päätteeksi.

Nukahtamisvaikeudet ja hermostuneisuus kulkevat käsi kädessä, ja tällaiset uniongelmat vaivaavat tuhansia ja taas tuhansia suomalaisia. Onneksi varsin pienillä elämäntapamuutoksilla yhdistettynä yllä listattuihin vinkkeihin voit huomata, kuinka mielialasi sekä fyysinen ja henkinen suorituskykysi parantuvat merkittävästi päivän mittaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Romero, K., Goparaju, B., Russo, K., Westover, M. B., & Bianchi, M. T. (2017). Alternative remedies for insomnia: A proposed method for personalized therapeutic trials. Nature and Science of Sleep. https://doi.org/10.2147/NSS.S128095
 • Basta, M., Chrousos, G. P., Vela-Bueno, A., & Vgontzas, A. N. (2007). Chronic Insomnia and the Stress System. Sleep Medicine Clinics. https://doi.org/10.1016/j.jsmc.2007.04.002
 • Liu, L., Liu, C., Wang, Y., Wang, P., Li, Y., & Li, B. (2015). Herbal Medicine for Anxiety, Depression and Insomnia. Current Neuropharmacology.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.