Unilääkkeiden mahdolliset haitat

Jotkut unilääkkeet ovat saatavilla jopa ilman reseptiä, maasta riippuen. Unilääkkeiden käyttö tulisi kuitenkin rajoittaa vain ja ainoastaan niihin tilanteisiin, joissa asiantuntija on hyväksynyt käytön ja henkilön tilanne on arvioitu.
Unilääkkeiden mahdolliset haitat

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Stressaava ja uupunut moderni yhteiskuntamme kärsii suuresti unettomuudesta, ja unilääkkeiden käytöstä on tullut melko normaalia.

Maailman terveysjärjestö on ihmetellyt unilääketilastoja, mutta hyvin moni meistä on tietämätön siitä, miten haitallisia nämä lääkkeet voivat olla.

Unilääkkeiden potentiaaliset haitat ja riskit

Unilääkkeiden käyttö on vaarallista, ja se tuottaa aina haittavaikutuksia elimistölle.

Masennus ja korkea verenpaine

Jokin aika sitten Mayo Clinic kertoi maailmalle unilääkkeiden haittavaikutuksista.

Virallisessa tiedotteessaan tämä klinikka kertoi, että unilääkkeet voivat aiheuttaa masennusta ja korkeaa verenpainetta.

  • Yllättävintä oli se, että he kertoivat unilääkkeiden aiheuttavan mahdollisesti kroonista kipua.
  • Huimaus ja hallitsematon velttous ovat myös haittavaikutuksina.

Siksi tämä hoitolaitos suosittelee perusteellisia tarkastuksia kaikille potilaille, joilla on jokin unettomuuteen liittyvä sairaus tai unihäiriö.

Ikäihmisten on syytä olla erityisen varuillaan

Unilääkkeiden haitat ikäihmisille

Kaikki voivat kärsiä unilääkkeiden sivuvaikutuksista, mutta erityisesti ikääntyneiden tulisi olla niiden suhteen tarkkana.

Eräät oireet, kuten huimaus ja uneliaisuus, voivat ilmetä voimakkaammin tässä ikäryhmässä.

Unilääkkeitä käyttävillä ikääntyneillä ihmisillä on korkeampi kaatumisen sekä verenpaineen nousun riski.

Lisäksi yli 65-vuotiaana ihminen alkaa vähitellen menettää kykyään sietää tällaisia lääkkeitä hyvin. Vanhempi keho poistaa ja hajottaa näitä lääkkeitä hitaammin, minkä vuoksi unilääkkeiden vaikutukset voivat kestää pidempään kuin on tarkoitus.

Unilääkkeet aiheuttavat riippuvuutta

Moni unilääke saa aikaan riippuvuutta, ja jatkuva käyttö kehittää sietokykyä, mikä taas luo tarvetta ottaa unilääkkeitä enemmän.

Joissakin tapauksissa unettomuudesta kärsivät tulevat riippuvaisiksi unilääkkeistä pystyäkseen nukkumaan, ja tämä on luonnoton tilanne, joka on potilaalle haitaksi.

Siksi unilääkkeitä tulisi käyttää vain väliaikaisesti ja harvoin, ja ainoastaan erityisten ongelmatilanteiden yhteydessä.

On selvä, että unilääkkeiden tarkoitus ei ole olla osana jokapäiväistä elämää.

Ole varuillasi autolla ajaessasi

alkoholin aiheuttamat auto-onnettomuudet

Alkoholi ja huumeet eivät ole ainoita syitä auto-onnettomuksiin. Itse asiassa on saatu selville, että moni teiden onnettomuuksista aiheutuu juurikin unilääkkeiden käytöstä.

Ongelmana on se, että uneliaisuus ei katoa heti aamulla. Jotkut ovat kokeneet jopa näön hämärtymistä, ja tämä tekee vaikeaksi arvioida kunnolla autojen välisiä etäisyyksiä.

Ajaminen on aktiviteetti, johon vaaditaan kaikkia aisteja optimaalisessa tilassa. Ikävä kyllä on monia tapauksia, joissa kuski on nukahtanut rattiin.

Ennenaikaisen kuoleman riski

Vuonna 2016 tehtyjen tutkimusten mukaan rauhoittavien lääkkeiden käyttö voi liittyä ennenaikaiseen kuolemaan.

Komparatiivisessa tutkimuksessa saatiin selville, että riski lisääntyy, jos annokset ovat suuria.

Potilaat, joita tutkittiin, käyttivät esimerkiksi lääkkeitä nimeltä temazepam, eszopiclone ja zaleplon. Barbituraatit ja antihistamiinit, jotka aiheuttavat uneliaisuutta, olivat myöskin tutkimuksessa mukana.

Lisäksi samainen tutkimus varoittaa, että unilääkkeiden käyttö voi lisätä eräiden syöpien kehittymisen riskiä.

Pidä nämä asiat mielessä

Unilääkkeiden mahdolliset haitat: aamulla ei herää kunnolla

Jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa vakavaa masennusta ja ahdistuneisuutta. Jokainen ihminen ja jokainen keho on erilainen, ja reaktiot lääkkeisiin vaihtelevat henkilöstä toiseen.

Huolestuttavinta on se, että monia vahvoja lääkkeitä voidaan ostaa ilman reseptiä.

On erittäin tärkeää käydä ensin lääkärintarkastuksessa, jotta tilasi selvitetään perinpohjin, ja jos tarvitset unilääkkeitä, lääkäri määrää juuri sinulle sopivan lääkkeen ja annostelun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pagel, J. F. (2005). Medications and their effects on sleep. Primary Care – Clinics in Office Practice. https://doi.org/10.1016/j.pop.2005.02.009
  • Ramsin B, Trescot, A. M., Datta, S., Buenaventura, R., Adlaka, R., Sehgal, N., … Vallejo, R. (2008). Opioid complications and side effects. Pain Physician. https://doi.org/11:S105-S120
  • Psychotropic Expert Group. Insomnia, parasomnias and jet lag (Revised June 2013). Psychotropic version 7, 2013 Therapeutic Guidelines Ltd 2014. [eTG online] (accessed 21 January 2018)
  • NHS Choices. Insomnia. England, UK: NHS England, 2013. [Online] (accessed 21 January 2018).
  • Sleep Health Foundation. Ageing and sleep. Sydney, Australia: Sleep Health Foundation, 2011 (Updated December 2014). [Online] (accessed 21 January 2018)
  • Sleep Health Foundation. Insomnia. Sydney Australia: Sleep Health Foundation, 2011 (Updated March 2015). [Online] (accessed 21 January 2018)

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.