Kasviperäiset lääkkeet apuna stressin vähentämisessä

Jos haluamme sanoa hyvästit stressille, on tällöin tärkeää, että osaamme hahmottaa tilanteen vakavuuden ja pystymme tekemään siihen muutoksia. 
Kasviperäiset lääkkeet apuna stressin vähentämisessä

Viimeisin päivitys: 31 heinäkuuta, 2019

Jotkut kasviperäiset lääkkeet ja niiden ulkoinen tai sisäinen käyttö voivat osoittautua erittäin hyödylliseksi apukeinoksi sekä stressin että alakuloisuuden ja muiden negatiivisten mielialojen torjunnassa.

Päivittäinen stressi voi muuttua krooniseksi stressiksi lähes huomaamattamme. Stressi pahentaa negatiivisia tuntemuksia ja ajatuksia ja saattaa jopa alkaa heikentämään terveyttämme asteittain.

Kun kyseessä on stressin ja ahdistuneisuuden käsitteleminen, voimme hyödyntää kolmea eri strategiaa. Aivan ensimmäisenä strategiana kannattaa kääntyä ammattilaiseen apuun, sillä tänä päivänä monet hoitomuodot ja terapiat opettavat käsittelemään ja hallitsemaan näitä negatiivisia tunteita paremmin.

Ammattilaisavun lisäksi on myös aika parantaa elämäntapoja, joissa ajan varaaminen omalle itselleen ja esimerkiksi mindfullness-tekniikan harrastaminen voivat olla suureksi avuksi.

Kolmantena strategiana voimme turvautua luonnollisiin terapioihin, jotka auttavat täydentämään ammattilaisen määräämää hoitoa. Luonnollisten kasvilääkkeiden avulla voimme helpottaa esimerkiksi hermostuneisuutta, ahdistusta tai unettomuutta. Kirjaa siis ylös nämä kasviperäiset lääkkeet, jotka auttavat sanomaan hyvästit stressille ja ahdistuneelle ololle.

Kasviperäisten lääkkeiden hyödyt stressin hallinnassa

Pitkäaikainen stressi voi saada koko kehon epätasapainoon

Stressi on häiriö, joka voi kehittyä täsmällisesti tietyn tilanteen mukaan. Tällöin kehomme aktivoituu vastaamaan nopeasti tilanteen tarpeeseen samoin, kuten esimerkiksi vaaran tai hätätilanteen aikana. Jos tämä jännitystila syystä tai toisesta vain pitkittyy ajan myötä, on kyseessä tällöin stressi, joka voi olla jopa haitallista terveydelle.

On tärkeää osata lievittää ja ehkäistä stressiä ajoissa. Jos pitkittyneeseen stressiin ei reagoida, alkavat sen vaikutukset vähitellen oireilla erilaisina epätasapainoina kehossamme: tällaisia oireita ovat esimerkiksi hermostuneisuus, ahdistuneisuus, masennus, unettomuus, ruokahalun nouseminen tai laskeminen, muutokset painossa sekä toistuvat infektiot.

Jotta pystyisimme nauttimaan ja elämään sekä onnellisempaa että rauhallisempaa elämää, tulee stressin noidankehä katkaista mahdollisimman tehokkaasti. On tärkeää, että osaamme suhtautua kriittisesti niin elämäntapaamme ja henkilökohtaisiin suhteisiimme, kuin työhön, aikatauluihin ja muihin sitoumuksiin. Emme toki voi jättää huomiotta perhettämme ja perustarpeitamme, mutta oma onni ei myöskään saisi tulla kaukana perässä.

Mitä tiede kertoo kasviperäisistä luonnonlääkkeistä?

Kasveihin ja kasviperäisiin valmisteisiin perustuvista lääkehoitoja täydentävistä hoitomuodoista on tullut päivä päivältä yhä suositumpia. Niiden suosion kasvaessa kannattaa kuitenkin aina pitää mielessä, että kasviperäisiä lääkkeitä ei ole tarkoitettu stressin tai muun fyysisen tai psyykkisen häiriön tai sairauden ensisijaiseksi hoitomuodoksi.

Toisin sanoen kasviperäiset lääkkeet on suunnattu nimenomaan toissijaisiksi resursseiksi, jotka auttavat meitä lievittämään joidenkin sairauksien tai vaivojen oireita tietyissä olosuhteissa. Muun muassa italialaisessa Salermon yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa kasviperäisten lääkkeiden hyödyllisyyttä on tuettu tieteellisesti. Itse asiassa ne kasviperäiset lääkkeet, jotka ovat saavuttaneet eniten huomiota ja tutkimustuloksia, ovat nimenomaan kipua luonnollisesti lievittävät kasvit ja yrtit.

Näin ollen esimerkkinä voidaan kertoa, että monet syöpäpotilaat ovat käyttäneet näitä täydentäviä hoitomenetelmiä yhdessä lääkehoidon kanssa muun muassa ahdistuksen ja stressin, sekä päänsärkyjen ja muiden epämukavien kipujen lievittämiseen.

Listaamme seuraavaksi 7 kasviperäistä luonnonlääkettä, jotka auttavat sanomaan stressille hyvästit.

Tehokkaimmat kasviperäiset lääkkeet stressiin ja ahdistukseen

1. Laventeli

Laventelin tuoksu auttaa rentoutumaan ja nukkumaan paremmin

Laventelin tuoksu luo tunnelmaa puhtaasta ja rentoutuneesta tilasta, kiitos sen antiseptisten ja rauhoittavien ominaisuuksien. Laventelista on itse asiassa kasvanut yksi suosituimmista ja miellyttävimmistä lääkekasveista stressin lievittämiseen.

Meikain yliopistossa Japanissa suoritetut tutkimukset osoittavat, että laventelin ominaisuudet auttavat laskemaan stressihormoninakin tunnetun kolesterolin määrää veressä.

  • Suosittelemme kyllästämään tyynyliinan tai nenäliinan muutamalla tipalla laventelista uutettua eteeristä öljyä.
  • Laventeli auttaa tasapainottamaan hermoston toimintaa yön aikana ja helpottaa samalla nukahtamista edistäen parempaa unen laatua.

2. Siperialainen ginseng

Siperialainen ginseng (Eleutherococcus senticosus) on erinomainen rohdos hermojen rauhoittamiseen. Lisäksi sen nauttiminen parantaa kehon lämpötilaa, mikä tekee tästä luonnonlääkkeestä ihanteellisen rohdoksen sekä kylmiin iltoihin että helposti kylmettyville ihmisille.

  • Suosittelemme nauttimaan tätä ginsengiä maksimissaan 15 päivän ajan kuurina aina aamuisin.
  • Lisäksi ehdotamme, että pidät aina taukoa 15 päivän kuurin jälkeen, ja stressin tai ahdistuksen palatessa aloitat kuurin taas uudelleen ylläpitääksesi sen tehokasta vaikutusta.

3. Kamomilla

Kamomilla on yksi käytetyimmistä kasviperäisistä luonnonlääkkeistä

Lähes kaikilta meiltä löytyy kamomillaa jo omasta takaa, ja se onkin todellisuudessa yksi vanhimmista ja perinteisimmistä luonnonlääkkeistä, joita ihmiset ovat käyttäneet erilaisten vaivojen hoitoon jo vuosikymmenten ajan. Vain yksi kupillinen kamomillasta valmistettua teetä ennen nukkumaanmenoa auttaa sinua sekä rauhoittumaan että lepäämään paremmin.

Esimerkiksi Pennsylvanian yliopiston lääketieteellisessä korkeakoulussa suoritettu tutkimus osoittaa, että kamomilla auttaa lievittämään stressiin, ahdistukseen ja masennukseen liittyviä oireita.

  • Kamomillasta voidaan valmistaa myös eteeristä öljyä, jota voidaan käyttää suoraan iholle. Tämä eteerinen öljy on yksi parhaimmista vaihtoehdoista erityisesti niille henkilöille, jotka kärsivät stressistä johtuvista ruoansulatushäiriöistä.
  • Stressin aiheuttamiin ruoansulatushäiriöihin voit hieroa vatsan alueelle kasviöljystä (esimerkiksi kookos-, manteli- tai oliiviöljy) ja kamomillasta uutetun eteerisen öljyn sekoitusta.

4. Kaneli

Kaneli, erityisesti ceylon-lajike, on loistava kasviperäinen luonnonlääke, jolla on monia parantavia ominaisuuksia. Kaneli voi auttaa esimerkiksi taistelemaan stressistä johtuvaa voimattomuutta, masennusta, apatiaa, väsymystä ja seksihalujen vähentymistä vastaan.

Kaneli toimii myös erinomaisena luonnon stimulanttina, joka auttaa aktivoimaan hermoston toimintaa ylikuormittamatta sitä, eikä sen nauttiminen illalla vaikeuta myöskään unensaantia. Voit nauttia kanelia joko teen muodossa tai lisätä sitä moniin eri resepteihin, oli kyseessä sitten makea tai suolainen ruoka.

5. Meirami

Meirami on yksi listan vähiten tunnetuista luonnonlääkkeistä, mutta sitä voidaan hyödyntää tehokkaasti monien elimistön toimintojen tasapainottamiseen. Voit nauttia meiramia esimerkiksi teen muodossa tai raakana ruoanlaitossa.

  • Suosittelemme käyttämään meiramista uutettua eteeristä öljyä hellävaraiseen ohimoiden hierontaan mihin aikaan päivästä tahansa.
  • Voit saada meiramista välittömän avun stressin lievittämiseen silloin, kun kannat sitä aina mukana laukussasi.

6. Neidonhiuspuu eli ginkgo

Ginkgo ja monet muut kasviperäiset lääkkeet sopivat erinomaisesti stressin ja masennuksen hoitoon

Neidonhiuspuu eli ginkgo (ginkgo biloba) on osoittautunut erinomaiseksi avuksi stressin lievitykseen, sillä se auttaa stimuloimaan aivojen verenkiertoa. Tässä mielessä ginkgo tehostaa huomiokykyä, muistia ja keskittymistä, yleisesti ottaen siis koko aivojen psykologista suorituskykyä.

  • Voit nauttia ginkgoa joko haudukkeena tai ravintolisänä 1-3 kuukauden kuurin ajan.
  • Pidä kuurin jälkeen pieni tauko ja toista tarvittaessa.

7. Mäkikuisma

Mäkikuisma on yksi parhaimmista kasviperäisistä lääkkeistä, joka auttaa lievittämään stressiä erityisesti sillon, kun stressi alkaa vaikuttamaan laskevasti mielialaan tai stressaantunut henkilö kärsii lievästä tai kohtalaisesta masennuksesta. Mäkikuisman avulla voit siis auttaa hoitamaan ja ehkäisemään stressin vakavampia seuraamuksia ajoissa.

  • Voit nauttia mäkikuismaa joko haudukkeena tai ravintolisänä.
  • Mäkikuismasta voidaan valmistaa myös kasviöljyä, jonka avulla hoidetaan esimerkiksi ihovaurioita, palovammoja ja arpia.

Lopuksi on syytä kiinnittää vielä huomiota yhteen tärkeään yksityiskohtaan; on nimittäin suositeltavaa, että juttelet aivan ensimmäiseksi lääkärin kanssa ennen yllä mainittujen vaihtoehtoishoitojen aloittamista. Osa luonnonlääkkeistä voi joissakin tapauksissa aiheuttaa sivuvaikutuksia yhdistettynä joihinkin masennukseen tai ahdistukseen suunnattujen lääkehoitojen kanssa.

Älä siis epäröi puhua ensin alan ammattilaisten kanssa. Stressi on häiriötila, jota me kaikki voimme oppia hallitsemaan, jos meillä vain on riittävästi tukea ja neuvoja sen selättämiseen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.