Logo image
Logo image

5 sydämelle hyvin haitallista ruokaa

3 minuuttia
Ruoat jotka ovat suuri vaara sydämen kannalta ovat niitä joissa on transrasvoja, säilöntäaineita ja lisättyjä sokereita. Näitä voi olla mukana myös kevyemmissä tuotteissa, ja siten kannattaakin lukea selosteet hyvin huolella kun olet ruokaostoksilla.
5 sydämelle hyvin haitallista ruokaa
Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sydänsairaudet ovat yleistyvä ongelma. Ruokavaliolla on tärkeä rooli sydämen terveyden kannalta. Vältä näitä viittä sydämelle haitallista ruokaa!

Sydämesi terveys on tärkeä asia terveen elämän kannalta. Me kaikki tiedämme että sydän on kehon moottori, mutta hoidetaanko tätä elintä sitten aina siten kuin se ansaitsee? Hyvin usein sydän jää aivan liian vähälle huomiolle.

Vältä syömästä sydämelle haitallista ruokaa

Some figure

1. Teollinen juusto

Juusto on muutenkin usein pulmallinen ruoka, ja näin on etenkin silloin jos kyseessä on lehmänmaidosta valmistettu, pitkäikäinen juusto. Tämä johtuu siitä, että tällöin juustossa on liikaa rasvaa.

Keltainen juusto, tai “amerikkalainen” juusto, on kuitenkin vielä vaarallisempi tältä kannalta, sillä se on hyvin teollisesti prosessoitu tuote. Tähän juustoon lisätään jopa kasvipohjaista väriä, joka saa aikaan tuotteen tutun keltaisuuden.

  • Ensinnäkin rasva lisää veren tiheyttä, mikä vaatii sydäntä tekemään kovemmin töitä suuremman paineen alla.
  • Lisäksi natrium lisää sydämen lyöntinopeutta, mikäli sitä saadaan liikaa.

2. Kevytjuomat

Some figure

Kevytjuomat ovat selkeä esimerkki ilmiöstä, jonka mainitsimme tämän kirjoituksen alussa. Näitä juomia nautitaan siksi, että ne eivät aiheuta painonnousua. Ne ovat kuitenkin vahingollisia keholle muilla tavoin, ja nämä vaikutukset ovat aivan yhtä haitallisia kuin painon lisääntyminen.

Sen lisäksi että kevytjuomat sisältävät natriumia, keinotekoiset makeutusaineet eivät ole yhtä haitattomia kuin kenties olet luullut.

Näihin juomiin on hyvin helppoa jäädä koukkuun niiden makeuden vuoksi. Mainoksissa niiden myyntivalttina on se, että niissä on himoitsemamme maku, mutta ne auttavat pitämään yllä sopivaa painoa.

Erään tutkimuksen mukaan tällaiset kevytjuomat johtavat usein sydämen ja verisuonten ongelmiin pidemmän ajan kuluessa.

3. Energiapatukat

On helppo ymmärtää, miksi nämä tuotteet ovat kovin hyödyllisiä: niistä saadaan helpolla tavalla haluttu lisäannos energiaa. Tämän vaikutuksen antamiseksi ne kuitenkin sisältävät hydrogenoituja rasvoja, jotka nostavat kolesterolin tasoa kehossa.

  • Huono eli LDL-kolesteroli paksuntaa verta, mikä estää veren vapaata virtaamista. Sydänkin saa tästä vahinkoa, sillä sen täytyy tehdä töitä paljon kovempaa.
  • Lisäksi valtimot kärsivät veren korkeasta tiheydestä, sillä ne eivät pysty toimimaan kunnolla tässä tilanteessa.
  • Kaikki nämä vaikutukset voivat aiheuttaa jonkin asteista verisuonten kalkkiutumista.

Jos kuitenkin harrastat liikuntaa tai jos elämäntyylisi on aktiivinen, voit kokeilla omien energiapatukoiden valmistusta kaupan vaihtoehtojen ostamisen sijaan. Näin pystyt nauttimaan tuotteista, joissa ei ole ollenkaan hydrogenoituja rasvoja tai säilöntäaineita.

4. Margariini

Some figure

Sen lisäksi että margariini valmistetaan täysmaidosta joka sisältää epäterveellisiä rasvoja, siinä on myös muita epäterveellisiä aineksia. Monet maidot sisältävät geneettisesti muokattuja tekijöitä, jotka tekevät niistä oikeita pommeja terveyden kannalta.

Muista, että kevytmargariinit eivät ole tässä mikään poikkeus. Vaikka niissä onkin vähemmän kaloreita, niissä on silti samoja haitallisia aineksia kuin tavallisissa. Jokainen margariinityyppi on haitallinen sydämen terveydelle.

5. Säilykkeet

Ole varovainen säilöntäaineiden kanssa, ja etenkin butyloidun hydroksianisolin kanssa.

Vaikka kyseessä olisikin periaatteessa terveellinen ruoka, heti kun näitä säilöntäaineita käytetään, ruoka ei enää voi olla terveellistä. Jotta voisit ymmärtää asian paremmin, mietipä vaikka Lumikki -elokuvan myrkytettyä omenaa.

Nämä aineet voivat muuttaa jopa kaikkein terveellisimmän ruoan varsinaiseksi myrkyksi kehollesi.

Siksi onkin hyvin tärkeää syödä säilykkeitä niin vähän kuin mahdollista. Tiedämme kyllä, että aika ja raha tekevät joskus tuoreiden tuotteiden syönnistä vaikeasti saavutettavan tavoitteen!

Olipa tilanteesi mikä tahansa, me suosittelemme että vältät aina säilöntäaineita. Jos muistat niiden haitallisuuden, pystyt helpommin pidättäytymään kotitekoisissa ja luonnollisissa tuotteissa aina silloin, kun aika ja raha tämän mahdollistavat.

Some figure

Kuten nyt tiedät, jopa kevyttuotteet voivat olla haitallisia sydämesi terveydelle. Kalorit eivät ole se ainoa asia joka saa sydämen vaaraan – on monia muitakin haitallisia ruokaan liittyviä tekijöitä, jotka kannattaa aina pitää mielessä silloin kun käyt ruokaostoksilla.

Tämän vuoksi juurikin lääketieteen asiantuntijat suosittelevat aina lukemaan tuoteselosteet tarkkaan. Opettele sydämesi kannalta terveelliset elämäntavat ja vältä syömästä sydämelle haitallista ruokaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Lichtenstein, A. H., Appel, L. J., Brands, M., Carnethon, M., Daniels, S., Franch, H. A., … Wylie-Rosett, J. (2006). Diet and lifestyle recommendations revision 2006: A scientific statement from the American heart association nutrition committee. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.176158

Hu, F. B., & Willett, W. C. (2002). Optimal diets for prevention of coronary heart disease. Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.288.20.2569


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.