Logo image
Logo image

Suolan käyttö migreenin hoitoon

3 minuuttia
Suolan käyttö migreenin hoitoon
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Migreeni ilmenee päänsäryn lisäksi pahoinvointina, oksenteluna ja valoherkkyytenä. Aurallisesta migreenistä kärsivät ihmiset saattavat nähdä näkökentässään sahalaitakuvioita tai valopiikkejä, tai kokea muunlaisia näköhäiriöitä. Myöhemmin nämä näkökentän muutokset saattavat muuttua voimakkaaksi päänsäryksi, joka voi kestää tunteja tai jopa päiviä. Tässä artikkelissa kerromme lisää migreenistä, sekä siitä, miten suolan käyttö migreenin hoitoon onnistuu kotioloissa. Jatka siis lukemista, jos tämä epämiellyttävä vaiva koskettaa sinua.

Mistä migreeni johtuu?

Vaikka migreenin tarkkaa syytä ei vielä ole pystytty selvittämään, ovat tutkijat kuitenkin selvittäneet migreenikohtauksen alkuperäksi aivot. Migreenin syntymiseen liittyy myös hermoston toiminta ja tietynlaiset kemikaalit. Eri tekijöistä johtuvan aivotoiminnan häiriön seurauksena syntyy migreenikohtaus.

Some figure

Migreeni vaivaa useimmiten 10-45- vuotiaita, joskin migreeniä voi esiintyä myös myöhemminkin. Migreeni voi olla myös perinnöllistä, ja yleensä siitä kärsii enemmän naiset kuin miehet.

Migreenin syntyyn vaikuttavia tekijöitä:

 • Hormonaaliset muutokset kuukautiskierron aikana tai hormonaalisten ehkäisypillereiden käyttö.
 • Unihäiriöt.
 • Liiallinen ja usein toistuva alkoholin käyttö.
 • Päivän tärkeimpien aterioiden väliin jättäminen.
 • Stressi ja ahdistuneisuus.
 • Kovat äänet ja kirkkaat valot.
 • Fyysinen rasitus esimerkiksi liiallisen liikunnan tai muun ponnistelun tuloksena.
 • Tupakointi tai passiivinen tupakointi.
 • Voimakkaat hajut.

Myös ruokavalion ja migreenin välillä on todettu olevan yhteys, ja on vahvistettu, että jotkut ruokatuotteet saattavat aiheuttaa migreeniä, kuten esimerkiksi:

 • Valkoinen jauho tai sokeri.
 • Prosessoidut ruuat.
 • Suklaa.
 • Maitotuotteet.
 • Lihat, joissa on nitraatteja.
 • Natriumglutamaatti.

Migreenin oireet

Some figure

 

Ennen migreenille tyypillisiä, voimmakkaita pääkipuja migreenistä kärsivä henkilö saattaa kokea auran. Aura on eräänlainen migreenin varoitusmerkki. Tällaisia auran oireita ovat mm.:

 • Väliaikainen sokeus.
 • Sumentunut näkö.
 • Tähtien tai viivojen näkeminen.
 • Kipu silmissä.
 • Epämukava tunne silmissä.

Myöhemmin ilmeneviin oireisiin kuuluvat mm. pahoinvointi, sanojen ilmaisun vaikeus, keskittymiskyvyn puute sekä jatkuva haukottelu. 

Kaikki migreenistä kärsivät eivät koe auraa migreenikohtauksen alussa. Aurallisesta migreenistä kärsivät kertovat auran ilmenevän 15-20 minuuttia ennen voimakasta päänsärkyä.

Kun voimakas päänsärky alkaa, on se usein voimakkaasti sykkivää ja hakkaavaa. Kipu saattaa tuntua voimakkaammin toisella puolella päätä tai pään takaosassa. Kipukohtaus kestää yleensä 6-48 tuntia, ja melkein poikkeuksetta kivun yhteydessä ilmenee silmien valoarkuutta. 

Oireisiin voi myös kuulua väristyksiä, lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta, väsymystä, kihelmöintiä, heikkoa oloa, herkkyyttä valolle ja äänille, ruokahaluttomuutta sekä hikoilua. Myös muut oireet ovat mahdollisia.

Suolan käyttö migreenin hoitoon

Some figure

 

Apteekista on saatavilla monenlaista kivunlievitystä päänsäryn väliaikaiseen lievitykseen tai poistamiseen.  Migreenissä päänsärky saattaa kuitenkin palata muutaman tunnin kuluessa, eivätkä reseptivapaat lääkkeet välttämättä lievitä kipua. Mistä siis pikainen apu migreeniin? Vastaus saattaa olla yllättävä: suolasta.

Suolan käyttö migreenin hoitoon ei ole tieteellisesti todistettu metodi migreenin lievittämiseen. Siksi on tärkeää muistaa, että suolan käyttö migreenin hoitoon on ainoastaan apukeino, eikä varsinainen migreenilääke. Jos epäilet kärsiväsi migreenistä, käy lääkärissä. Kuitenkin he, jotka ovat kokeilleet suolaa migreenin hoitoon, voivat olla samaa mieltä siitä, että se on tehokas ja nopea tapa lievittää migreenin oireita.

Suolan käyttö migreenin hoitoon – miten toimia?

Jos haluat kokeilla suolaa migreenikivun lievittämiseen, käytä laadukasta suolaa, esimerkiksi himalajan suolaa. Himalajan suola sisältää kaiken tarvittavan, kuten 84:ää mineraalia, elektrolyytteja sekä monia muita tärkeitä aineksia. Toisin kuin jalostettu, teollinen suola, on himalajan suolan kaltainen suola hyväksi ihmisen terveydelle pienissä määrin käytettynä.

Himalajan suola auttaa välittömästi pienentämään migreenin voimakkuutta,  ja se auttaa parantamaan vastustuskykyä, tasapainottamaan serotoniinitasoja veressä sekä mm. palauttamaan emäksisyyden ja elektrolyyttien tasoja kehossa.

Hyötyäksesi suolan terveysvaikutuksista migreenin hoidossa, juo lasillinen sitruunamehua, johon on sekoitettu runsaasti himalajan suolaa. Huomaat kivun lievittyvän nopeasti, ja mikä parasta, se tapahtuu aivan luonnollisin keinoin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.