5 ruokavirhettä, jotka korkeasta kolesterolista kärsivät ihmiset tekevät

Korkeasta kolesterolista kärsivien ihmisten täytyy syödä tietyllä tavalla ongelman hoitamiseksi tehokkaasti. He saattavat kuitenkin tietämättään tehdä virheitä, jotka estävät kolesterolitason laskua.
5 ruokavirhettä, jotka korkeasta kolesterolista kärsivät ihmiset tekevät

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Suurin osa korkeasta kolesterolista kärsivistä ihmisistä tietää, kuinka tärkeää on syödä oikein. Tietämättömyys tai virheellinen tieto voivat kuitenkin johtaa sellaisiin ruokavirheisiin, jotka saattavat pilata kaiken vaivannäön.

Tämä on hyvin turhauttavaa, sillä ruokavalio voi vaikeuttaa kolesterolin saamista normaaleihin lukemiin ruoasta tai lääkityksestä riippumatta. Huolestuttavinta tässä on se, että ihminen saattaa jopa pahentaa ongelmaa —  ja sen seuraukset voivat olla vakavat.

Tästä syystä sinun on hyvä tietää, mitä ruokavalioon liittyviä virheitä saatat mahdollisesti tehdä ja miksi ne ovat niin haitallisia, vaikka ne saattavatkin vaikuttaa harmittomilta. Alta löydät 5 yleisintä ruokamokaa, jotka korkeasta kolesterolista kärsivät ihmiset tekevät.

Korkeasta kolesterolista kärsivien yleisimmät ruokavirheet

Kolesteroliongelmista kärsivien ihmisten tulisi noudattaa lääkärin määräyksiä ruokavaliota koskien. Vaikka se tarkoittaisikin radikaaleja muutoksia syömistottumuksiin, se on ehdottoman tärkeä asia vakavampien ongelmien ehkäisemiseksi.

kärsitkö korkeasta kolesterolista

Oikein syöminen ei tarkoita ainoastaan hedelmien ja vihannesten määrän lisäämistä. Et ehkä ole tästä tietoinen, mutta on olemassa muitakin merkittäviä muutoksia, jotka olisi tarpeen tehdä. Ne myös vaihtelevat henkilöstä toiseen, sillä jokaisen ihmisen elimistö on erilainen.

Uskotko tekeväsi virheitä syömisessä? Onko sinulla vaikeuksia saada kolesterolia alemmas? Jos näin on, jatka lukemista ja katso miksi et ehkä näe tuloksia.

1. Et kiinnitä huomiota sokeriin

Sokerin syömisellä ei ole suoraa vaikutusta elimistön kolesterolitasoihin, mutta kovin sokeripitoiset tuotteet sisältävät yleensä myös runsaasti haitallista rasvaa, kuten transrasvaa tai tyydyttynyttä rasvaa.

donitsit

Sokeripitoisten ruokien säännöllinen syöminen voi lihottaa. Ylipaino ja liikalihavuus liittyvät hyvin läheisesti korkeaan kolesteroliin. Näiden ruokien korkea glykeeminen indeksi nostaa verensokeria, mikä vaurioittaa valtimoiden seinämiä ajan myötä.

2. Kiinnität huomiota vain ruoan kolesteroliin

Jotkut korkeasta kolesterolista kärsivät ihmiset ajattelevat, että terveellisemmät ruokailutottumukset tarkoittavat kaikkien runsaasti kolesterolia sisältävien ruokien poistamista ruokavaliosta. Se on tosiaan yksi tärkeä asia tehdä, mutta on virhe ajatella että se riittää.

Kolesteroli on eräänlaista rasvaa, jota saadaan tietyistä ruoista, mutta myös maksa tuottaa sitä. Ei siis riitä, että sitä syö vähemmän. On myös vältettävä transrasvaa ja tyydyttynyttä rasvaa, sillä ne ylikuormittavat maksaa.

3. Kaiken rasvan välttäminen

Tämä on ehkä yksi yleisimmistä virheistä, jonka kolesteroliongelmista kärsivät ihmiset tekevät. Kaikkea rasvaa sisältävää ruokaa ei kannata poistaa täysin ruokavaliosta, vaan valita sen sijaan hyvien rasvojen lähteitä.

Ruoka sisältää sekoituksen erilaisia rasvoja: tyydyttynyttä, kertatyydyttymätöntä ja monityydyttymätöntä (omega-3 ja omega-6). Näistä kannattaa syödä mahdollisimman vähän tyydyttynyttä rasvaa ja lisätä hyvän eli tyydyttymättömän rasvan määrää.

Tyydyttynyt rasva nostaa sydäntautien riskiä, kun taas tyydyttymätön rasva auttaa lisäämään hyvää kolesterolia (HDL). Tämä auttaa suojaamaan verisuonia. Hyvää rasvaa saa esimerkiksi avokadoista, oliiviöljystä ja pähkinöistä.

4. Erilaisten ihmedieettien noudattaminen

Pikadieetit kuulostavat oikotieltä terveellisiin kolesterolilukemiin. Ongelma on siinä, että ne ovat liian tiukkoja ja sallivat vain tiettyjen kategorioiden ravintoaineet.

ruokavirhe on liian niukka dieetti

Juuri tästä syystä monet nopeita tuloksia haikailevat ihmiset eivät jaksa noudattaa dieettiä muutamaa viikkoa kauempaa. Vaikka he tiputtavatkin tällä painoaan, he palaavat myöhemmin takaisin normaaleihin ruokailutottumuksiinsa ja pilaavat näin kaiken vaivannäön.

Kolesterolia alentavan ruokavalion tulisi olla pysyvä. Jos ruokavaliota jaksaa noudattaa vain muutaman päivän, kolesteroli ja paino kipuavat takaisin korkeampiin lukemiin tuota pikaa.

5. Syöt statiineja greippimehun kanssa

Lääkärit määräävät usein statiineja kolesterolitason alentamiseksi. Greippimehun juominen statiinien kanssa on virhe: se voi estää lääkettä imeytymästä kunnolla. Greippi on kyllä terveellinen ja vähäkalorinen hedelmä, mutta sen syöminen ei kannata statiinilääkityksen aikana.

Lopuksi

On erittäin tärkeää korjata ruokavirheet, jotta sinulle määrätty hoitosuunnitelma toimisi. Käy myös säännöllisissä lääkärintarkastuksissa, sillä korkealla kolesterolilla ei aina ole selkeitä oireita, vaikka se aiheuttaakin haittaa sisäisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Colpo, A. (2005). LDL Cholesterol:” Bad” Cholesterol or Bad Science? Journal of American Physicians and Surgeons.
  • De Andrés, S., Lucena, A., & De Juana, P. (2004, July). Interacciones entre los alimentos y las estatinas. Nutricion Hospitalaria.
  • Ma, H. (2006). Cholesterol and Human Health. Nature and Science.
  • Scirica, B. M. (2005). Treatment of Elevated Cholesterol. Circulation.
  • Schaefer, E. J. (2002). Lipoproteins, nutrition, and heart disease. American Journal of Clinical Nutrition.
  • Verschuren, W. M. M. (2012). Diet and cardiovascular disease. Current Cardiology Reports.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.