5 ruokaa, jotka vähentävät tyydyttynyttä rasvaa

helmikuu 27, 2017

Tyydyttyneet rasvat, joita monissa syömissämme ruoissa on, voivat saada aikaan merkittäviä terveysriskejä. Lisää siis ruokavalioosi joitakin näistä terveellisistä ja herkullisista tuotteista, jotta voisit paremmin poistaa tyydyttynyttä rasvaa kehostasi sekä samalla torjua sitä.

Tyydyttynyt rasva aiheuttaa merkittäviä riskejä ihmisen terveydelle, sillä se nopeuttaa kolesterolin kerääntymistä valtimoihin, mikä voi sitten aiheuttaa niiden kovettumista ja tukkeutumista.

Yksi merkittävä ongelma nykyajan elämäntyylissä on se, että ruokavaliossamme on usein erittäin runsaasti sellaisia tuotteita, joissa on tyydyttyneitä tai transrasvoja.

Maitotuotteet, liha, sokerit ja useimmat pikaruoat voivatkin olla hyvin vahingollisia terveydelle. Nämä ruoat voivat itse asiassa vähentää vuosia ihmisen elämästä. Ne saattavat myös kasvattaa riskiä saada sydänkohtaus tai halvaus ilman, että henkilö edes olisi asiasta tietoinen.

Tässä tulee kuitenkin selkeyttää eräs asia, sillä ei ole ainoastaan kyse näiden tuotteiden poistamisesta täysin ruokavaliosta, eikä myöskään siitä, että täytyisi lopettaa kaiken tyyppisten rasvojen syönti.

Avainasia on tasapaino, ja ruokavalion tulisi olla korkealuokkainen ja vaihteleva. Samoin tulisi kiinnittää huomiota syötävän ruoan määrään ja ruokailuaikoihin.

Tyydyttyneitä rasvoja sisältäviä ruokia nautitaan usein siksi, että ne antavat tunteen tyydyttyneisyydestä. Ne vähentävät ahdistuneisuutta sekä maistuvat hyvälle, ja ne ovat myös yleisesti ottaen helposti valmistettavia.

Korkealuokkainen ruoka on sen sijaan aikaa vaativa asia, ja se myös edellyttää omistautumista ja harjoittelua.

Alla on listattuna viisi herkullista ruokaa, jotka auttavat vähentämään kehoon kerääntynyttä tyydyttynyttä rasvaa – jatka siis lukemista ja lisää näiden tuotteiden määrää lautasellasi!

1. Vesimeloni

Tyydyttyneet rasvat tulevat pääasiassa niistä rasvahapoista, joita löytyy paistetuista ruoista, kaupallisista leivonnaisista, teollisista tuotteista ja margariinista.

Näitä tuotteita tulisikin syödä vain maltillisesti, ja kannattaisikin etsiä terveellisempiä vaihtoehtoja, jotka tekevät olon paremmaksi. Tässä artikkelissa esittelemiämme tuotteita on myös helppo syödä, sillä ne ovat herkullisia – terveyden edistäminen tyydyttyneitä rasvoja vähentämällä ei ole vaikeaa.

Eräs idea, josta varmasti tulet pitämään, on vesimelonin runsaampi syönti, joten kun kesä taas tulee, kannattaa siis nauttia tästä loistavasta hedelmästä täysillä. Lisää sitä salaatteihin ja mehuihin, ja nauti sitä myös sellaisenaan. Seuraavassa on viisi syytä siihen, miksi vesimeloni on niin loistava lisä tyydyttynyttä rasvaa vähentävään ruokavalioon:

 • Vesimeloni koostuu jopa 90-prosenttisesti vedestä, joten saat siitä ensinnäkin kylläisyyden tunteen, mutta lisäksi saat aikaiseksi tyydyttyneiden rasvojen poistumisen kehostasi vähitellen.
 • Toinen kiinnostava asia on se, että 200 g vesimelonia antaa lähes 30 % päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta.
 • Saatat yllättyä myös seuraavasta faktasta: tämä hedelmä ei ole pelkkää vettä, sillä jo keskivertomäärä vesimelonia antaa sinulle hyvän määrän rautaa, kaliumia ja B6-vitamiinia.
 • Vesimelonissa on myös lykopeenia, joka on antioksidantti, ja se edistää painonpudotusta. Tämä käsittää myös kehoon kertyneiden tyydyttyneiden rasvojen vähentymisen.

2. Mantelit

Mantelit

Moni saattaa yllättyä siitä, että mantelit todella auttavat vähentämään tyydyttynyttä rasvaa sekä edistävät painonpudotusta.

Eräs tutkimus, joka esiteltiin International Journal of Obesity -julkaisussa, paljasti sen, että mantelit osana vaihtelua sisältävää ja tasapainoista ruokavaliota parantavat kehon kykyä poistaa tyydyttyneitä rasvoja. Syynä tähän ovat seuraavat mantelin vaikutukset elimistössä:

 • Niissä on tiettyä yhdistettä, joka rajoittaa kehon kykyä imeyttää itseensä rasvoja.
 • Mantelit tuottavat kyseisen hyödyn, mikäli niitä lisätään ruokavalioon oikealla tavalla. Voit nauttia 8-10 mantelia aamiaisella esimerkiksi paahtoleivän ja banaanin kanssa.

3. Kurkku

Kurkku sitruunan ja omenamehun kanssa nautittuna, kurkkusalaatti, kurkku-minttukeitto… Mahdollisuudet ovat monet kurkun valmistamiseksi herkullisella tavalla.

Sen lisäksi että kurkkua on helppo valmistaa monella tavalla, sen hyödyt terveyden kannalta ovat lukuisat. Hyvinvointisi ja terveytesi parantuvat siis tehokkaasti tämän kasviksen syönnin myötä, ja kehossasi tulee olemaan vähemmän tyydyttynyttä rasvaa. Syynä ovat seuraavat kurkun vaikutukset:

 • Kurkussa on A-, C- ja K-vitamiinia, ja se sisältää myös monia mineraaleja, kuten magnesiumia, kalsiumia, mangaania, fosforia, kuparia, rautaa ja sinkkiä.
 • Siinä on runsaasti vettä ja kuitua, mutta vain hyvin vähän rasvaa.
 • Kurkku auttaa sinua pitämään elimistösi kosteutettuna, ja lisäksi se mahdollistaa kehosi tehokkaamman puhdistamisen myrkyllisistä aineista – tämä johtuu siitä, että kurkulla on nestettä poistavia vaikutuksia.

Lisää siis kurkkua päivittäiseen ruokavalioosi – tulokset ovat taatut, joten älä epäröi!

4. Vihreä omena

Vihreät omenat

Entäpä jos alkaisit nauttimaan vihreää omenaa heti ensimmäiseksi aamulla? Tämä tuote on täydellinen sekoitus makeaa ja hapanta, ja vihreillä omenoilla on kaikki seuraavat hyödyt terveytesi kannalta:

 • Ne ovat yksi parhaista flavonoidien lähteistä, ja ne auttavat pitämään huolta linjoistasi.
 • Vihreät omenat saavat aikaan tämän vaikutuksen kehossa siksi, että niillä on kyky tuhota kestäviä lipideitä, jotka jäävät varastoon vatsan seudulle.
 • Ne edistävät verenkiertoa, jotta huonoa kolesterolia voitaisin vähentää – nämä kertymät syntyvät siksi, että ravinnosta on saatu tyydyttynyttä rasvaa.
 • Vihreässä omenassa on vain 80 kaloria yhtä kappaletta kohden, ja kyseessä on runsaan kylläisyyden tunteen tuottava hedelmä, joka auttaa myös tasapainottamaan verensokeritasoja.

5. Avokadot

Avokadot

Avokadot ovat aivan yhtä mahtavia hedelmiä kuin ne ovat ihmeellisiäkin. Miten on mahdollista, että runsaasti kaloreja sisältävä tuote voi olla avuksi painonpudotuksessa?

Avokado on sellainen hedelmä, joka tuottaa suuremman kylläisyyden tunteen kuin mikä vastaa se kalorimäärää. Jos alat syödä puolikkaan avokadon päivässä, tulet huomaamaan erinäisiä loistavia sivuvaikutuksia.

Tyydyttymättömät rasvat joita avokadoissa on, vähentävät ruoanhimoa, ja samalla ne huolehtivat sydämestä ja maksasta.

Tärkeää on kuitenkin ottaa huomioon se tapa, jolla avokadoa syödään. Sitä kannattaisi nauttia esimerkiksi ruskean riisin, lohen, saksanpähkinöiden ja valkopippurihyppysellisen kera.

Herkullista ja erittäin terveellistä – kokeile itse näitä viittä tyydyttyneitä rasvoja vähentävää ruokaa, ja paranna terveyttäsi vaivattomasti!

UUTISIA VERKOSSA