Teen juominen aiheuttaa naisissa epigeneettisiä muutoksia, jotka taistelevat syöpää vastaan

Vaikka teen juominen ei ole varma keino suojautua syövältä, taas uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että se voi olla avuksi. Kaksi kupillista teetä päivässä voi auttaa säätelemään estrogeenia.
Teen juominen aiheuttaa naisissa epigeneettisiä muutoksia, jotka taistelevat syöpää vastaan

Viimeisin päivitys: 10 huhtikuuta, 2019

Ei ole mikään yllätys, että tee on toisiksi suosituin juoma maailmassa, veden jälkeen. Kaikki teelajit ovat terveellisiä: ei ole väliä juotko herkullista vihreää teetä, kamomillateetä vai valkoista teetä. Mutta tiesitkö, että vihreässä teessä on paljon antioksidantteja? Tästä syystä vihreän teen juominen edistää erinomaisesti elimistön monia prosesseja.

Camelia Sinensis -lehdistä, joista vihreä tee valmistetaan, on tehty runsaasti tutkimuksia. Näiden joukosta erottuu edukseen Uppsalan yliopiston julkaisema mielenkiintoinen tutkimus, jonka mukaan säännöllinen teen juominen saa aikaan epigeneettisiä muutoksia naisissa. Epigeneettiset muutokset ovat kemiallisia muutoksia, joilla on kyky “käynnistää” tai “sammuttaa” tiettyjä geenejä.

Naisilla tiettyjen geenien käynnistyminen on hyvä asia: jotkut geenit kykenevät suojaamaan karsinogeenisilta prosesseilta ja estrogeeniaineenvaihdunnalta.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken mielenkiintoisen tiedon tästä aiheesta.

Teen säännöllinen juominen on erittäin hyväksi naisille

teen juominen sängyssä maaten

Tutkimuksen johtaja oli tohtori Weronica Ek. Hän työskentelee immunologian, genetiikan ja patologian laitoksella Uppsalan yliopistossa Ruotsissa. Tutkimus tehtiin eri väestöille Euroopassa 5 vuoden aikana. Siinä analysoitiin sekä kahvin että teen vaikutuksia geneettisellä tasolla, sekä miehillä että naisilla. Tulokset olivat seuraavat:

Teen katekiinit ovat antikarsinogeenisia vaikuttajia

Ensimmäiseksi havaittiin se, ettei kahvin juomisella ollut vaikutusta geneettisellä tasolla. Teellä näytti kuitenkin olevan useita hyvin mielenkiintoisia vaikutuksia. Ei ollut väliä oliko tee vihreää, mustaa vai valkoista.

Ensinnäkin, tutkimuksessa havaittiin että tee aiheutti useita epigeneettisiä muutoksia naisissa, muttei miehissä. Outoa kyllä, monet näistä epigeneettisistä muutoksista löydettiin geeneistä, jotka liittyvät syövän kehittymiseen ja ehkäisyyn. Lisäksi ne vaikuttivat estrogeeniaineenvaihduntaan liittyviin geeneihin.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tee vähentää estrogeenitasoja. Teessä olevat kemiallisesti aktiiviset yhdisteet, kuten katekiinit, vaikuttavat eniten karsinogeenisiin soluihin. Laboratoriossa tehdyt testit soluviljelmillä ovat jo osoittaneet tämän.

Sisältämiensä polyfenolien, teaflaviinien ja tearubigiinien ansiosta tee kykenee suojaamaan soluja ja DNA:ta solujen lisääntymiseltä ja apoptoosilta eli solukuolemalta.

Miksi naiset hyötyvät teestä miehiä enemmän?

kypsä nainen

Vastaus tähän kysymykseen vaatii vielä lisätutkimuksia. Valitettavasti ongelma tässä tutkimuksessa on se, että naiset juovat teetä miehiä enemmän. Mitä siis tapahtuisi, jos miehet joisivat saman määrän teetä kuin naiset? Tämä jää vielä nähtäväksi.

Joka tapauksessa on kuitenkin taas kerran osoitettu, että tee säätelee positiivisella tavalla estrogeenia. Tämä on jo itsessään erittäin mielenkiintoista.

Estrogeenit ovat joukko naissukupuolihormoneja, jotka suorittavat tiettyjä fysiologisia toimintoja. Jos nainen esimerkiksi käy läpi hormonihoitoa vaihdevuosien hoitamiseksi, hoidossa käytetään sekä estrogeenia että progestiinia. Nämä hormonit kuitenkin toimivat myös karsinogeenisissa prosesseissa. Pitkällä tähtäimellä tämä on asia, joka voi lisätä naisen riskiä sairastua rinta- tai kohdunrungon syöpään.

teekupillinen

Taas yksi syy juoda enemmän teetä

Lopuksi, tämä tutkimus teki tärkeän löydön: tee hyödyttää naisia säätelemällä niiden geenien aktivoitumista, jotka suojaavat syövän synnyltä.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että tutkijoiden on yhä tehtävä tarkempia tutkimuksia tästä aiheesta; haluavathan he kuitenkin nähdä, kuinka nämä muutokset tapahtuvat. Lisäksi he haluavat selvittää, voisiko sama tapahtua myös miehillä.

On myös erittäin tärkeää muistaa, että teen juominen ei paranna syöpää. Samoin se ei myöskään täysin ehkäise sen syntyä. Sen sijaan se on “suojelija”, luonnollinen hyvän terveyden edistäjä. Kuten kaikessa, teen juomisessakin on oltava kohtuus.

Tästä syystä, iästä tai sukupuolesta riippumatta, ei ole mitään parempaa kuin nauttia pari kupillista teetä joka päivä. Sinun tulisi myös elää terveellisesti, syödä tasapainoisesti ja välttää vaarallisia tapoja kuten tupakointia ja liiallista paikallaanoloa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.