6 huonointa lisäystä kahviin

Sen lisäksi että ne muuttavat kahvin luonnollista makua, tietyt tähän juomaan usein lisätyt tuotteet saattavat olla haitallisempia kuin luulet. Ne voivat nimittäin johtaa ylipainoon ja terveysongelmiin.
6 huonointa lisäystä kahviin

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On todistettu, että kahvinjuonti voi parantaa muistia, ja lisäksi se edistää hyvinvointia ja sydämen terveyttä sekä vähentää riskiä sairastua diabetekseen. Tästä huolimatta kahvi saattaa olla pahin vihollisesi, mikäli lisäät kahviin valkaistua sokeria tai muita sellaisia tuotteita, jotka eivät ole ollenkaan terveellisiä.

Oletko varma, että nauttimasi päivittäinen kupillinen kahvia edistää terveyttäsi? Tällä kertaa esittelemme…

Kuusi huonointa tuotetta kahviin lisättäväksi

kahvikuppeja

1. Keinotekoiset makutuotteet

Kahviin lisätyt makusiirapit, kuten vaniljan, hasselpähkinän tai muun makuiset tuotteet, ovat täynnä sokeria ja väriaineita.

Jos haluat lisätä juomaasi hiukan makua, kokeile muutamaa tippaa vaniljaa, minttua tai jotakin muuta kuivatusta hedelmästä saatavaa uutetta. Näissä luonnollisissa tuotteissa ei ole lisättyjä sokereita, mutta muista, että ne saattavat muuttaa glukoosin määrää veressäsi.

Ihanteellista olisi olla lisäämättä kahviin mitään, ja näitä tuotteita kannattaisikin välttää se syy mielessä pitäen, että todellinen kahvin maku ei ole makea.

2. Sakkariini ja makeutusaineet

Makeutusaineet, joissa ei ole ollenkaan sokeria, mahdollistavat kahvin juomisen makeampana, mutta ilman suurta määrää sokeria. Mikä tässä sitten on ongelmana? Nämä ovat sokerista johdettuja tuotteita, jotka muuttavat ihmisen aineenvaihduntaa.

Tuloksena saattaa olla se, että syöt enemmän ruokaa, sillä olosi ei ole täysi kahvia juotuasi. Seurauksena voi olla myös tuhoa suoliston bakteerien kasvun kannalta, ja lisäksi diabeteksen todennäköisyys voi kasvaa.

Stevian uute on terveellisin vaihtoehto kahvin makeuttamiseen, siis silloin kun sitä nautitaan luonnollisessa muodossaan. Siinä ei ole sukraloosia, jota markkinoidaan terveellisenä, mutta joka ei sitä kuitenkaan ole.

3. Sokeri

sokeria kahviin
Pieni määrä sokeria päivittäin ei tee vahinkoa terveydellesi, mutta jos juot useamman kupillisen kahvia päivässä, kannattaisi muistaa, että nämä tyhjät kalorit tulevat kerääntymään kehoosi.

Jos lisäät kaksi teelusikallista sokeria kupilliseen, ja juot kolme kuppia päivässä, saat 50 grammaa sokeria.

Muista, että päivittäinen suositusmäärä sokeria aikuiselle on 90 grammaa, ja jos kalorien saanti kokonaisuudessaan on 2 000, määrä on liikaa.

Sinun ei tarvitse kuitenkaan lopettaa useamman kahvikupillisen juontia päivässä. Voit hyvin löytää terveellisempiä vaihtoehtoja juomasi vahvan ja kitkerän maun makeuttamiseen.

Lisäksi, jos mahdollista, ota ennemmin aina ruskeaa sokeria, joka on terveellisempää kuin valkoinen, tai käytä luonnollisia mausteita, kuten kanelia. Tämä mauste voi auttaa vähentämään kohoamisia verensokerin tasossa, ja se lievittää ruoanhimoa.

4. Rasvaton maito

Tämä tuote ei välttämättä ole pahaksi, mutta on todistettu, että maitotuotteet joissa on mukana maidon luonnollinen rasva, voivat kuitenkin olla parempi vaihtoehto.

Tämä tarkoittaa sitä, että ne ihmiset jotka nauttivat täysmaitotuotteita saavat vuosien kuluessa kehoonsa vähemmän hiiilihydraatteja.

Ne, jotka sen sijaan nauttivat rasvattomasta maidosta valmistettuja tuotteita, saavat huomattavasti enemmän hiilihydraatteja, mikä tarkoittaa yleisesti ottaen sitä että ihmisen paino nousee.

Tässä ei kuitenkaan ole kaikki, sillä täysmaitotuotteet tuovat myös alhaisemman riskin sairastua 2-tyypin diabetekseen.

Tämä seuraus saattaa liittyä niihin rasvahappoihin joita täysmaidossa on, sillä ne auttavat estämään kyseistä sairautta. Siten täysmaito on parempi vaihtoehto kahviin lisättäväksi.

5. Kahvikermajauhe

Tämä on aivan ehdottomasti kaikkein pahin tuote, jota kahviisi voit lisätä. Se tulee ainoastaan muuttamaan juoman väriä sekä tuomaan sille kermaisen koostumuksen, jonka muut maitoon pohjautuvat kermatkin tuovat.

Nämä laktoosittomat mausteet sisältävät usein maissisiirappia ja kasviöljyä, mikä tarkoittaa sokereita ja tyhjiä kaloreita. Ne saavat aikaan valtimoiden tukkeutumista, ja ne liittyvät sydänsairauteen ja diabetekseen.

Kun siis lähdet matkalle, älä käytä näitä tuotteita, joita tarjotaan usein lentokoneissa ja kahviloissa.

6. Alkoholi

kahvi ja alkoholi
Pahin asia, jonka voit kahviisi lisätä on alkoholi. Se ei millään tavalla voi sisältyä listaan terveellisistä juomista. Muista myös se, että alkoholijuomista saa kyllä energiaa, mutta ei mitään sellaista ravinnetta, josta kehosi voisi hyötyä.

Alkoholin juonti on syynä monen sairauden synnyssä, ja se aiheuttaa terveysongelmia, joihin kuuluvat mielenterveys- ja käytösongelmat.

Älä unohda myöskään sitä, että liiallinen määrä alkoholia voi johtaa alkoholismiin, hepatiittikirrooosiin, sydäntauteihin ja tietyn tyyppisiin syöpiin – ja listaan tulee lisätä tietysti alkoholin aiheuttamat toissijaiset ongelmat, kuten väkivalta ja liikenneonnettomuudet.

Nyt kun tiedät kaikki nämä syyt välttää monia kahviin lisättyjä tuotteita, arvaat varmaankin, että suosituksemme on kahvin pitäminen niin yksinkertaisena kuin vain mahdollista. Jos kuitenkin käytät jotakin tuotetta, valitse luonnolliset makuaineet.

Parhaat vaihtoehdot tähän ovat seuraavat:

  • kaneli
  • vaniljauute
  • minttu-uute
  • soijamaito
  • mantelimaito

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Holmberg S, Thelin A. High dairy fat intake related to less central obesity: a male cohort study with 12 years’ follow-up. (2013).
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320900

  • Mohammad Y. Yakoob, Peilin Shi, Walter C. Willett, Kathryn M. Rexrode, Hannia Campos, E. John Orav, Frank B. Hu, Dariush Mozaffarian. Circulating Biomarkers of Dairy Fat and Risk of Incident Diabetes Mellitus Among Men and Women in the United States in Two Large Prospective Cohorts. (2016).

  • ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.115.018410

    • Holly Strawbridge. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Artificial sweeteners: sugar-free, but at what cost?. (2012).
  • health.harvard.edu/blog/artificial-sweeteners-sugar-free-but-at-what-cost-201207165030


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.