6 merkkiä liiallisesta sokerin syönnistä

· tammikuu 15, 2017
Merkit siitä, että syöt liikaa sokeria, ovat hyvin samanlaisia huumeriippuvuuden aiheuttamien oireiden kanssa. Tilanne vaikeutuu siksi, että useimmissa tuotteissa on sokeria lisättynä jo lähtökohtaisesti.

Ensimmäinen asia, jonka ravitsemusterapeutti tai muu alan ammattilainen luultavasti kertoo sinulle mennessäsi hänen vastaanotolleen, on seuraava: sinun tulisi välttää liiallista sokerin syöntiä. Sokeri on nimittäin oikeaa myrkkyä ihmisen keholle.

Sen lisäksi että sokeri aiheuttaa painonnousua, sillä on negatiivisia vaikutuksia muihinkin asioihin. Verenkierrossasi on nimittäin erittäin herkkiä tekijöitä.

Moni on silti tietämätön kaikista niistä negatiivisista vaikutuksista, joita sokerin syönnillä on ihmisen elimistössä. Ehkäpä ainoa vaara, jonka yhdistät liialliseen sokerin syöntiin on diabetes, ja jos sinulla ei tätä sairautta ole, ajattelet ehkä saavasi terveellisen määrän sokeria kehoosi.

On tietysti totta, että diabeteksen kehittyminen on yksi niistä oireista, jotka kertovat liiallisesta sokerin saannista.

Ennen kuin kuitenkaan joudut tähän tilanteeeseen, sokerin liikakulutuksella on sarja sivuvaikutuksia, ja nämä oireet saattavat tehdä päivittäisten askareiden hoitamisesta vaikeaa sellaisella tavalla kuin haluaisit.

Et kuitenkaan välttämättä tunnista tätä suhdetta, sillä sokerin syönti on hyvin normaali asia yhteiskunnassamme.

Oireet sitä, että nautit liikaa sokeria

1. Yleinen uupuneisuus

2-headache

Se vaikutus, mikä sokerilla kehossasi on, on verrattavissa stimuloiviin huumeisiin. Ensin koet nopean energiatason nousun, mutta pian sokerin tasot palaavat normaaleiksi. Tämän alussa tapahtuvan nousun jälkeen koet sitten romahduksen energiamäärässäsi.

Yleinen reaktio tämän tyyppiseen uupumukseen on juoda virvoitusjuomia tai muita stimulantteja, joissa on niissäkin paljon sokeria. Tämä sitten saa aikaan kyseisen syklin syntymisen uudestaan.

Siksi ehdotammekin, että joisit esimerkiksi kahvia sokerittomien makeutusaineiden kera tai muiden sellaisten tuotteiden kanssa, jotka auttavat sinua saamaan takaisin hyvät energiatasosi.

2. Halu syödä lisää makeita tuotteita

Kuten jo aikaisemmin sanoimmekin, puhumme tällä kertaa sellaisesta tuotteesta, jonka vaikutukset ovat hyvin samanlaiset kuin huumeilla.

Jos siis huomaat, että ajattelet makeisia koko ajan, tämä saattaa olla merkki siitä, että saat liikaa sokeria. Olet tällöin saattanut saada aikaan tietyn tyyppisen riippuvuuden sokeriin.

Syy siihen että näin käy, on meidän ihmisten perintötekijöissä. Tarvitsemme glukoosia selviytyäksemme. Mitä enemmän syömme, sitä enemmän aivomme kertovat meille, että meidän tulee varastoida. Siksi sokeria lisätään mitä yllättävimpiin tuotteisiin, kuten välipaloihin ja jopa lihaan.

3. Vaihtelut mielialassa

3-mood-swings

Kuten jo sanoimme, mitä enemmän syöt, sitä enemmän haluat. Tämä tarkoittaa sitä, että kun olet syönyt jotakin makeaa, olet paremmalla tuulella. Toisaalta on niin, että kun et saa makeaa, sinusta tulee ärtynyt.

Mielenkiintoinen seikka tässä ilmiössä on se, että tällöin mielialasi vaihtelut ovat sidoksissa tiettyyn tuotteeseen.

Kaikki ravinto jota on käsitelty teollisesti sisältää glukoosia, joten tämän tyypin vieroituskokemus voi ilmetä huolimatta siitä, mitä syöt.

4. Painosi nousee

Kun aivosi ovat saaneet sen määrän sokeria jonka ne tarvitsevat toimiakseen, kehosi käsittelee ylimääräisen sokerin aineenvaihdunnassa rasvaksi. Koska haima ei pysty erittämään tarpeeksi insuliinia käsitelläkseen sen ruoansulatuksessa, maksasi luokittelee sen rasvaksi.

Älä kuitenkaan panikoidu tästä tiedosta – voit nimittäin syödä useita hedelmiä ja pudottaa silti painoasi. Se glukoosi jota on hedelmissä, ei ole yhtä haitallista kuin leivonnaisissa ja muissa kaupallisissa tuotteissa oleva valkaistu sokeri.

5. Ihosi kärsii, jos syöt liikaa sokeria

Sokerin syönti vaatii insuliinin läsnäoloa kehossa. Tämä on kyvykäs aine, jota tulee kehoon suurissa määrissä, jos saat liikaa sokeria. Moni ihminen on hyvin herkkä insuliinille, ja heidän ihonsa muuttuu kuivaksi ja hilseileväksi sen vaikutuksesta.

On totta, että voit ostaa monenlaisia kosmetiikkatuotteita kuivan ihon hoitoa varten, mutta suosittelemme, että ennen näiden kokeilua vähentäisit sokerin määrää ravinnossasi, jotta voisit selvittää onko se syyllinen ihon kuivuuteen.

6. Verenpaineesi nousee

4-blood-pressure

Olet epäilemättä kuullut, että suola on huono tuote verenpaineen kannalta, mutta tiesitkö sitä, että sokeri on vieläkin huonompi?

Eräs tutkimus osoitti, että koska sokeri on vaikeampi tuote aineenvaihdunnan käsiteltäväksi, se aiheuttaa suurempaa rasitetta sydämellemme. Tämä sitten aiheuttaa verenpaineen nousua.

Se ongelma, jonka sokeri tässä mielessä kehittää, on hyvin yleinen nykyaikoina. Harvoin kuitenkaan otetaan verenpaineeseen liittyen huomioon juuri kyseistä suhdetta.

On olemassa paljon sellaisia tekijöitä, jotka aiheuttavat korkeaa verenpainetta, mutta yksi asia on kuitenkin varma: jos et ole selvillä siitä, mitä syöt, ja tämä yhdistyy sokerin tuomaan mielihyvään, vaikutus on huono.