5 yrttiä, jotka suojaavat maksaasi

· marraskuu 22, 2016
Jos haluat huolehtia maksasi hyvinvoinnista, on erittäin tärkeää että näiden yrttien nauttimisen lisäksi huolehdit tasapainoisesta ruokavaliosta ja rajoitat rasvojen saantia.

Maksa on yksi kehomme suurimmista sisäelimistä ja se on vastuussa monista eri tehtävistä, jotka ovat elämälle välttämättömiä.

Maksa toimii suodattimena ja poistaa elimistöömme ajan myötä kerääntyviä myrkkyjä. Se on mukana myös hormonaalisessa toiminnassa ja osallistuu bakteerien, allergeenien ja lääkkeistä saatavien kemiallisten aineiden poistamiseen elimistöstämme.

Jos edellä mainitut seikat eivät vielä olleet tarpeeksi, huomaa että maksasi on yhdessä virtsarakkosi kanssa vastuussa proteiinien ja rasvojen hajottamisesta ja ravintoaineiden oikeanlaisesta varastoinnista.

On arvioitu, että noin 10 % maapallon väestöstä kärsii maksasairauksista, kuten fibroosista, kirroosista, syövästä tai hepatiitista. Nämä taudit voivat heikentää sairaudesta kärsivän elämänlaatua ja vakavissa tapauksissa johtaa jopa kuolemaan.

Onneksi niitä varten on kehitetty lääketieteellisiä hoitoja, ja niiden lisäksi on olemassa myös useita yrttejä, jotka auttavat puhdistamaan maksaasi ja ylläpitämään sen terveyttä.

Tässä artikkelissa haluamme jakaa kanssasi 5 parasta maksaa suojaavaa yrttiä, jotta voit nauttia niistä säännöllisesti.

1. Maarianohdake

maarianohdake

Maarianohdake tunnetaan monissa kulttuureissa ”maksan suojelijana” ja se onkin yksi parhaista rohdoista maksasairauksien ehkäisyyn ja hoitoon. Sen on todistettu puhdistavan maksaa ja virtsarakkoa ja sillä on lisäksi tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka lisäävät sen parantavia vaikutuksia.

Maarianohdakkeen säännöllinen nauttiminen poistaa kuona-aineita ja luo suojan vapaita radikaaleja, alkoholia, sieniä ja muita haitallisia asioita vastaan. Se voi myös auttaa taistelussa diabeteksen, korkean koleterolin ja verenkiertoelimistön sairauksien syntyä vastaan.

Sinun ei kuitenkaan tulisi nauttia maarianohdaketta enemmän kuin 250 mg päivää kohden. Voit lisätä sitä teehen tai salaatteihin.

Katso myös: Verenkierron vilkastaminen ja tulehtuneisuuden hoito luonnollisesti

2. Artisokka

Tämä katkera lääkekasvi sisältää aktiivisia ainesosia, jotka elvyttävät maksan kudoksia samalla kun parantavat sen ruoansulatus- ja puhdistusprosesseja.

Artisokkaa käytetään hoitamaan ihottumaa, allergioita ja veren pH-arvon muutoksia, mutta se auttaa estämään myös hepatiittia, munuaisten vajaatoimintaa ja kolesteroliarvojen kohoamista.

Ominaisuuksiensa ansiosta se kykenee säätelemään sappinesteen tuotantoa ja virtsarakkosi tyhjentymistä estäen virtsatiekivien syntymistä.

Voit nauttia artisokkaa esimerkiksi salaateissa, uutteena tai smoothieissa.

3. Voikukan juuri

voikukanjuuri

Voikukka pohjautuu perennakasvista, joka on peräisin Pohjois-Amerikasta ja useista Euroopan maista.

Monet näkevät tämän kasvin pelkästään rikkaruohona, mutta sen juuria voidaan käyttää voimakkaan rohdon valmistamiseen, joka stimuloi kehon myrkkyä poistavia prosesseja.

Se auttaa myös ehkäisemään tulehduksen syntymistä ja ylimääräisen nesteen kertymistä maksan kudoksiin. Se kiihdyttää sappinesteen tuotantoa ja auttaa poistamaan myrkkyjä parantaen siten ruoansulatusta.

Tämä yrtti sisältää huomattavia määriä A-, C- ja D-vitamiineja, sekä mineraaleja, kuten kalsiumia ja rautaa.

Voit valmistaa teetä käyttäen kukan juuriosaa. Voit juoda teetä kahdesti päivässä.

4. Mintunlehdet

Minttu on lääkeyrtti, jota on käytetty parantamaan sappinesteen normaalia kulkua maksasta virtsarakkoon.

Mintunlehdet sisältävät eteerisiä öljyjä, jotka tukevat rasvojen hajottamista ja parantavat ravintoaineiden imeytymistä. Lisäksi sen sisältämät vitamiinit ja mineraalit helpottavat haitallisten aineiden poistoa elimistöstäsi ja ehkäisevät maksan vaurioita.

Voit käyttää minttua esimerkiksi teessä, virvoitusjuomissa tai smoothieissa.

5. Kurkuma

Puhdista maksaa kurkumalla

Kurkuma, jota käytetään myös mausteena, on yksi parhaista ruoka-aineista poistamaan verenkiertoon ja maksaan jääneitä myrkkyjä.

Kurkuman aktiivisella yhdisteellä kurkumiinilla on tulehdusta ehkäiseviä ja antioksidanttisia vaikutuksia, jotka palauttavat maksasi terveydentilan niin, että se pystyy toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Antioksidanttina se on myös mukana verenkierron suodattamisessa ja auttaa mahdollisten haitallisten aineiden poistamisessa kehosta.

Kurkumaa käytetään hoitamaan sairauksia, jotka vaikuttavat verenkiertojärjestelmään, ja se on hyväksi myös bakteerikannalle. On todistettu, että säännöllinen kurkuman nauttiminen edesauttaa maksan puhdistumista ja hidastaa epänormaalien solujen kehitystä.

Voit lisätä sitä esimerkiksi smoothieihin, keittoihin, salaatteihin ja moniin muihin resepteihin.

Suosittelemme myös: Superjuoma kurkumasta

On tärkeää pitää mielessä, että näitä yrttejä tulisi yhdistää tasapainoiseen ja terveelliseen ruokavalioon. Hyvät tottumukset ovat äärimmäisen tärkeitä maksan suojelemiseksi.