Kahvin juominen suojaa maksaa syövältä

Kahvin nauttiminen aamuisin auttaa vahvistamaan lyhytkestoista muistia, ja se tehostaa maksan uudistumista. Kahvi sisältää runsaasti hyödyllisiä flavonoideja ja antioksidantteja.

Me rakastamme kahvia. Kahvi on tarpeellinen aamulääkitys, joka energisoi mielen ja kehon, palauttaa virkeyden yöunien jälkeen ja saa olon skarpimmaksi. Moni ei pysy aloittamaan aamuaan kunnolla ilman perinteistä kahvikupillista ja ystävien kanssa turiseminen sujuu joutuisasti kahvikupillisen äärellä. Mutta tiesitkö, että kahvi ei ole pelkästään nautinto, vaan sillä on terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia? Kahvi on esimerkiksi maksaa tehokkaasti suojaava aines.

Maksan sairaudet ovat lisääntymässä kovaa vauhtia. Huonot ruokailutottumukset ja elämäntapatekijät ottavat usein veronsa ja maksa kärsii näistä ensimmäisenä. Alkoholin käyttö, tupakointi, lääkitykset ja saasteet heikentävät maksan toimintaa. Kahvin ystävät tulevatkin varmasti riemastumaan tästä uutisesta: nauttimalla yksi tai kaksi kupillista kahvia päivässä voi suojata maksaa syöpää vastaan.

Kahvi: maksan ystävä

Saatat suhtautua kahvin positiiviseen vaikutukseen skeptisesti. Saatat sanoa jopa jotain sellaista kuin: ”Tunnen monta ihmistä, jotka juovat paljon kahvia, mutta ovat silti sairastuneet maksasyöpään.” Tämä on hyvin mahdollista, eikä kahvi suojaa syövältä 100-prosenttisesti. Monet muut tekijät voivat olla syynä syövän kehittymiseen, eikä kahvi pysty torjumaan niistä läheskään kaikkia.

 • Terveellinen elämä, ruokavalio, liikunta ja liiallisen alkoholin ja tupakan välttäminen suojaavat maksaa parhaiten sairauksilta.
 • Kahvia tulee nauttia kohtuudella. Kahvin liiallinen nauttiminen voi johtaa haittavaikutuksiin, mutta pari kuppia päivässä on todistetusti terveellinen tapa nauttia kahvia.

On tärkeää myös muistaa, että vasta jokunen vuosikymmen sitten kahvia pidettiin epäterveellisenä aineksena. Viime vuosien tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kahvi voi vaikuttaa positiivisesti seuraavien tautien ehkäisyyn:

 • Alzheimerin tauti
 • Parkinsonin tauti
 • Harvardin yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan kaksi kuppia kahvia päivässä voi ehkäistä kakkostyypin diabetesta

Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin siihen, miten kahvi suojaa maksaa syövältä.

Musta kahvi

Kahvi ehkäisee tulehdusta maksassa

Medical News Today -lehdessä julkaistussa kokeessa Lontoon syöpätutkimusjärjestö tutki kahvin vaikutusta elimistöön. Tutkimuksessa nousi esiin, että kahvi toimii tulehdusta hilliten maksassa.

 • Kahvi vaikuttaa niihin soluihin, jotka aiheuttavat tulehdusta maksassa.
 • Ihmiset jotka nauttivat 1-2 kuppia päivässä voivat tehostaa maksan uudistumista. Tämä johtaa ärtyneiden ja tulehtuneiden solujen parantumiseen ja vähentää haitallisten rasvasolujen määrää elimessä.

Kahvin sisältämien antioksidanttien voima

Yksi mielenkiintoinen fakta kahvista on, että sen sisältämät antioksidantit pysyvät aktiivisina, eivätkä hajoa kehossa välittömästi.

 • Kahvin sisältämät hapot, kuten kahvihappo, klorogeenihappo ja ferulahappo suojaavat maksaa tehokkaasti.
 • Nämä antioksidantit elävät kehossa yli 8 tuntia nauttimisesta.
 • Clinical Gastroenterology and Hepatology -aikakauslehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan säännöllinen kahvin nauttiminen voi lievittää 40 % maksasolukasvaintapauksista. Tämä on yleisin maksasyövän muoto.
 • Asiantuntijoiden mukaan kahvi suojaa maksasyöpää vastaan siksi, että se alentaa riskiä diabetekseen.

Kahvin nauttiminen suojaa maksan fibroosilta

Maksan fibroosilla tarkoitetaan maksan sisältämän sidekudoksen lisääntymistä. Kliinisen tutkimuksen mukaan kahvi pystyy ehkäisemään sidekudoksen liiallista muodostumista.

Jotta kahvin vaikutusta ja sen soveltuva määrä potilaille pystytään määrittämään, tarvitaan runsaasti lisätutkimuksia kahvin vaikutuksesta maksaan ja kroonisiin maksasairauksiin.

Juo kaksi kuppia kahvia päivässä ja terveytesi kohenee

Maitokahvi

Diabetes

Kuten mainitsimme edellä, voi kahvin säännöllinen nauttiminen auttaa ehkäisemään kakkostyypin eli aikuisiän diabetesta. Samalla kahvin nauttiminen ehkäisee ylipainoon, insuliinin toimintaan ja estrogeeniin liittyviä syöpäsairauksia ja ongelmia.

Muista nauttia terveellistä, tasapainoista ravintoa ja nauti kahvia päivittäin.

Kaksi kuppia päivässä pitää huolta sydämestä

Kahvin turvallisuudesta sydämelle on väitelty jo pitkään. Kahvi kohottaa verenpainetta, mikä voi teoriassa rasittaa sydäntä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kahvin kohtuullinen nauttiminen ei aiheuta terveysvaaroja. Pannullinen kahvia ei ole kenellekään hyväksi, mutta pari kuppia on täysin turvallinen määrä.

 • Kahvi on luonnollinen antioksidanttien ja flavonoidien lähde, joka tehostaa verenkiertoelimistön terveyttä.
 • Säännöllinen ja kohtuullinen kahvin nauttiminen vähentää sydänkohtauksen riskiä British Medical Journal -lehden mukaan.
 • Nauttimalla kaksi kuppia kahvia päivässä pidät huolta verisuonista.

Kahvi vahvistaa muistia

Nainen juo kahvia

Kahvi voi auttaa taistelussa Alzheimeria ja Parkinsonin tautia vastaan. Kuten mainitsimme artikkelin alussa, voi aamun ensimmäinen kahvikuppi auttaa vahvistamaan lyhytkestoista muistia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että muistat helpommin päivittäisiä asioita ja tekemisiäsi, kuten mihin jätit auton avaimet ja mitä sinun tulee tehdä päivän aikana.

Vakuutuitko? Tästä lähtien voit nauttia aamukahvisi yhä suuremmalla nautinnolla tietäen, että se tekee maksalle hyvää.