Suolisto-ongelmien varoitusmerkkejä

On olemassa tiettyjä ruansulatukseen liittyviä oireita, jotka voivat olla normaaleja, mutta mikäli ne jätetään hoitamatta, voivat ne aiheuttaa vakavampia ongelmia, kuten suolistosyöpä. Tässä artikkelissa kerromme aiheesta lisää.
Suolisto-ongelmien varoitusmerkkejä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kun suolistosyöpä on jo edenneessä vaiheessa, aiheuttaa se kroonisia oireita, joihin lukeutuvat muutokset suoliston toiminnassa sekä vatsakipu. Tässä artikkelissa esittelemme suolisto-ongelmien varoitusmerkkejä, jotka sinun on hyvä tietää, jotta voit hakeutua hoitoon hyvissä ajoin.

Ärtyvän suolen oireyhtymä: mitä sinun tulisi tietää

Kannattaa tarkkailla suolisto-ongelmien varoitusmerkkejä, jotta saat asianmukaista hoitoa hyvissä ajoin.

Suolen ongelmat vaikuttavat yli neljäsosaan ihmisistä, ja luku on nousussa koko ajan.

Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS on yleisempi naisilla, eikä sitä liitetä vain ruokavalioon, vaan myös stressiin, ahdistukseen ja pelkoon. Ärtyvän suolen oireyhtymän oireet kroonistuvat ja ilmaantuvat kun suolisto-ongelmat ovat edenneet jo pitkälle ja tilanne on vakava.

Suolisto-ongelmia ilmenee usein nuorilla aikuisilla (alle 45-vuotiailla). Tämän lisäksi päivittäiset tapasi voivat parantaa tai pahentaa tilannetta:

  • Jotkut terveellisetkin ruoat, kuten lehtivihreät, palkokasvit ja luumut voivat itse asiassa pahentaa tilannetta.
  • Maitotuotteita ja sitrushedelmiä ei myöskään tulisi nauttia liikaa.
  • Suolisto-ongelmista kärsivän tulisi poistaa kaikki kaasuja aiheuttavat ruoat ruokavaliostasi, kuten kaali ja pavut.

Kuitu- ja proteiinipitoiset ruoka-aineet voivat olla avuksi suolisto-ongelmista kärsivälle.

Hyvä esimerkki terveellisestä ruokavaliosta on Välimeren ruokavalio, joka sisältää paljon kalaa, oliiviöljyä ja tomaatteja. 

  • On myös tarpeen juoda ainakin 2 litraa vettä päivässä vähentääksesi sisäelinten ärsytystä, auttaaksesi ruoan liikkumista ja välttääksesi ummetusta.
  • Myös urheilu on välttämätöntä sisäelinten aktiivisuuden parantamiseksi, sekä stressin tai ahdistuksen vähentämiseksi.

Psykologiset tekijät voivat myös vaikuttaa ruoansulatuksen toiminnan muutoksiin ja herkkyyteen. On todennäköistä, että sinulla on sisäelinongelmia mikäli olet stressaantunut, hermostunut tai huolestunut.

Joitakin muita suolisto-ongelmien aiheuttajia ovat:

  • Vakava vatsatauti
  • Ruoka-allergiat
  • Geenitekijät
  • Hormonaaliset muutokset

Suolisto-ongelmien varoitusmerkkejä – oireet

Liitämme usein nämä merkit muihin tiloihin kuten ruoansulatushäiriöihin, suuren aterian syömiseen tai vain kiireeseen ja stressaavaan jokapäiväiseen elämään.

Sinun tulisi kuitenkin olla hyvin varovainen, jos nämä oireet ilmaantuvat useammin kuin kerran viikossa, ja jos ne ovat enemmän sääntö kuin poikkeus:

Vatsakipu

Suolisto-ongelmien varoitusmerkkejä - vatsakipu.

Vatsakipua esiintyy alavatsassa, ja se tuntuu vatsakrampeilta. Toisin sanoen, se on viiltävää ja intensiivistä kipua.  Vatsakipu alkaa lievänä, mutta voimistuu koko ajan.

Vatsakipua kestää yleensä kaksi tuntia tai vähemmän, ja kipu alkaa helpottaa, kun suolisto alkaa jälleen toimia.

Vatsakipu alkaa samalla hetkellä kuin tulee tarve päästä vessaan – myös suoliston liikkeet tai ulosteen koostumuksen muutokset voivat aiheuttaa vatsakipua. Se voi myös liittyä jonkin sinulle sopimattoman ruuan nauttimiseen.

Suoliston liikehdinnän ongelmat

Nämä voivat ilmetä ripulina tai ummetuksena, tai jopa näiden yhdistelmänä. Ongelmat suoliston liikehdinnässä aiheuttaa myös pullistunutta vatsaa ja runsaasti ilmavaivoja.

Näiden ongelmien tuloksena sinulla saattaa olla tunne siitä, että suolistosi ei toimi kunnolla, tai näet limaa ulosteessasi.

Ruoansulatusongelmat

Jatkuva pahoinvointi ja oksentaminen voivat olla myös varoitusmerkkejä suolisto-ongelmista, kuten myös polttava tunne keskivartalossasi. 

Myös se, ettet tunne oloasi täydeksi syötyäsi runsaan aterian, voi olla merkkinä suolisto-ongelmista.

Suolisto-ongelmien varoitusmerkkejä – suolistosyövän oireet

Vaikka suolisto-ongelmia voidaan hoitaa terveellisellä ruokavaliolla ja stressin vähentämisellä, olisi tärkeää poissulkea vakavammat sairaudet, kuten syöpä.

Suolistosyövän oireita ovat mm.:

Vatsakrampit

Nämä ovat yleisiä suuren ruokamäärän syömisen jälkeen, mutta mikäli vatsakramppeja ilmaantuu jatkuvasti  ilman muita oireita, ja kipu vain kasvaa, voi kyseessä olla suolistosyöpä.

Väsymys

Väsymys voi olla yksi merkki suolistosyövästä.

On totta, että nykypäivän kiireisessä maailmassa on normaalia olla väsynyt. Jos kuitenkin tunnet olosi aina veltoksi, vetämättömäksi ja uneliaaksi, huolimatta muista päivän aktiviteeteista tai siitä, kuinka paljon nukut, on se kuitenkin yksi suolistosyövän varoitusmerkeistä.

Selittämätön painon lasku

Jos et ole dieetillä, etkä ole muuttanut ruokailutottumuksiasi, mutta silti painosi putoaa, sinun tulisi käydä lääkärissä. Jos kehon painosta putoaa puolessa vuodessa 5 %,  on se merkki siitä, että jokin on pielessä.

Syöpäsolut käyttävät varastoitunutta rasvaa kasvaakseen, ja immuunijärjestelmäsi polttaa enemmän kaloreita taistellessaan tautia vastaan. 

Muutokset ulosteessa

Veren ilmaantuminen tai muutokset ulosteen värissä, koossa tai koostumuksessa ovat merkki, jota sinun ei tulisi jättää huomiotta.

Sinun tulisi myös olla tarkkana näistä muutoksista, jos sinulla on todettu polyyppeja suolessasisillä ne voivat muuttua syöväksi ajan myötä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.