Logo image
Logo image

Suoliston polyypit: mitä ne ovat?

3 minuuttia
Suoliston polyypit ilmenevät usein täysin oireettomina ja kivuttomina, joten yleensä ne löydetään vasta kun suoritetaan testejä tai tutkimuksia jostakin muusta syystä.
Suoliston polyypit: mitä ne ovat?
Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2018

Polyypit ovat limakalvon pieniä pullistumia, joista suurin osa on hyvänlaatuisia. Pieni osa polyypeista voi kuitenkin ajan myötä muuttua syöväksi. Tällaisia polyyppeja kutsutaan adenomatoottisiksi polyypeiksi tai adenoomiksi.

Polyypin tai adenooman tyyppi ei näy päällepäin, mistä syystä ne poistetaan tähystyksen yhteydessä ja tutkitaan mikroskoopilla. Jos tähystyksen yhteydessä poistettu adenooma on suurikokoinen ja siitä löytyy epäilyttäviä piirteitä, tilaa seurataan yleensä uusintatähystyksillä.

Mitä oireita polyypit sitten voivat aiheuttaa ja millaisten oireiden varalta kannattaa tarkkailla suoliston toimintaa? Tässä artikkelissa selvitämme juurikin sitä.

1.  Mitä suoliston polyypit ovat?

Some figure

 

Jos sinulla todetaan suolistossa polyyppejä, voi ajatus ensiksi pelästyttää. Mitä polyypit oikein ovat? Polyypit ovat suhteellisen yleisiä pieniä nystyröitä, jotka kasvavat suoliston seinämissä.

Polyypit ovat usein muodoltaan pyöreitä, mutta niitä esiintyy myös epämääräisissä muodoissa ja joskus kovinkin littanoina. Suoliston tarkoitus on kanavoida ja ohjata ulostetta kohti peräsuolta ja sieltä ulos, ja se on jatkuvassa toiminnassa päivän ja yön aikana.

Suolisto on herkkä bakteereille ja tulehduksille, joten ei ole mikään ihme, että polyyppejä kehittyy juuri sinne. Älä siis huolestu, mikäli sinulla todetaan polyyppejä suolistossa, usein ne ovat täysin vaarattomia ja hyvälaatuisia.

Polyypit ja adenoomat eivät yleensä koskaan aiheuta oireita. Niitä todetaan, kun mahavaivojen vuoksi tehdään tähystystutkimuksia. Mahalaukussa polyyppejä löytyy 4-5 %:lla tähystetyistä potilaista, adenoomia harvemmin. Niiden yleisyys kasvaa iän mukana. Kaikki tähystyksessä nähdyt limakalvopullistumat tutkitaan mikroskooppisesti. Jos kyseessä on adenooma, syöpävaara on sen verran suuri, että tilaa usein seurataan uusilla tähystyksillä 3 – 5 vuoden välein.

2.  Ketkä ovat riskiryhmässä polyyppien kehittymisen kannalta?

Some figure

Tietyt seikat vaikuttavat polyyppien kehittymiseen ja tietyille ihmisille niitä syntyy herkemmin kuin toisille. Nämä riskitekijät ovat vain osviittaa antavia, eikä niillä ole todettu suoraa yhteyttä polyyppien syntyyn. Joskus polyyppeja kehittyy myös niille, jotka eivät vastaa alla kuvattuja ryhmiä. Polyyppien kehittymiseen voivat vaikuttaa mm. seuraavat seikat:

 • Yli 50 vuoden ikä
 • Ylipaino
 • Tupakointi
 • Polyyppien esiintyminen suvussa
 • Alkoholin nauttiminen
 • Vähäinen liikunta ja huono ruokavalio, joka sisältää paljon kovia rasvoja

3.  Mitä oireita polyypit voivat aiheuttaa?

Some figure

Suurimmalle osalle polyypit eivät aiheuta oireen oiretta. Etenkin aikaisen vaiheen polyypit ovat täysin oireettomia ja kivuttomia, eivätkä ne vaikuta suoliston toimintaan, sillä ne alkavat hyvin pieninä.

Kun polyypit kasvavat, ne voivat estää ulosteen liikkumisen suolistossa ja hankautua toisiaan vasten aiheuttaen verenvuotoa. Tässä vaiheessa ihmiset alkavat yleensä huomata poikkeavia oireita. Seuraavat oireet kannattaa myös pitää mielessä:

 • Tumma uloste
 • Veritahroja vessapaperissa
 • Kirvely ja kipu ulostettaessa
 • Sisäinen polttelu tulisten ja mausteisten ruokien syömisen jälkeen

Usein polyypit löytyvät vasta, kun jostain muusta syystä suolistoa tähystetään tai tutkitaan. Lääkärit tutkivat aina polyypit kunnolla ja yrittävät määrittää, kuinka paljon niitä on ja kuinka tiheästi ne esiintyvät.

Vaikka tähystys onkin epämiellyttävä kokemus, on se yksi varmimmista tavoista tutkia suoliston muutoksia. Älä siis huoli, vaan seuraa lääkärisi ohjeita.

Usein polyypit poistetaan varokeinona, sillä ajan myötä ne voivat muuttua syöpäkasvustoksi. Polyyppien poistaminen ei siis tarkoita, että ne ovat jo muuttuneet vaarallisiksi, vaan pelkästään sitä, että lääkäri haluaa ehkäistä niiden muuttumisen tulevaisuudessa.

Miten polyyppien syntymistä voi ehkäistä?

Some figure

Suoliston polyyppikasvun voi estää helposti. Polyyppien hoitoon tai ehkäisyyn ei ole olemassa mitään lääkettä tai ravintolisää, mutta niiden esiintymistä voi hidastaa ja ehkäistä noudattamalla terveellistä ruokavaliota. Suosittelemme keskittymään etenkin sellaisiin ruoka-aineisiin, jotka pitävät huolta suoliston toiminnasta ja terveydestä ja pitävät ruoansulatuksen kunnossa. Muista siis ainakin nämä vinkit:

 • Pidä painosi normaalilukemissa ja vältä ylipainoa.
 • Lopeta tupakointi ja karsi muita haitallisia tapoja.
 • Syö yksi vihreä omena päivässä.
 • Lisää kaurapuuro ruokavalioosi. Tämä on yksi helpoimmista ja tehokkaimmista tavoista pitää huolta suolistosta, sillä kaura sisältää runsaasti suoliston toimintaa kohentavaa kuitua.
 • Juo lasillinen lämmintä sitruunavettä aamuisin tai nauti ruokalusikallinen oliiviöljyä sitruunan kera joka päivä.
 • Kokeile aloe verasta ja sitruunasta valmistettua teeuutetta.
 • Syö enemmän kasviksia, kuten punajuurta, parsakaalia, artisokkaa jne.
 • Syö maitohappobakteereja, ne ylläpitävät suoliston bakteeritasapainoa.
 • Nauti teelusikallinen minttuöljyä kolme kertaa päivässä joka päivä. Tämä kohentaa suoliston toimintaa ja puhdistumista ja karkottaa suolistossa pesivät myrkyt. Minttuöljy myös korjaa jo syntyneitä vaurioita.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.