Logo image
Logo image

Muovi on äänetön tappaja

4 minuuttia
Vaikka muoviset tuotteet ovat osa ihmisen päivittäistä elämää, eikä ole todennäköistä että ne tulevat katoamaan aivan lähitulevaisuudessa, on hyvä olla tietoinen niistä mahdollisista riskeistä, joita muovi tuo mukanaan. Näin voit tehdä parempia päätöksiä niin terveyden kuin monien muidenkin asioiden kannalta.
Muovi on äänetön tappaja
Viimeisin päivitys: 20 helmikuuta, 2019

Noin 50 vuotta sitten tapahtui suuri muutos koskien tapaa jolla muovia käytetään. Muutos koski niin globaalia taloutta kuin päivittäistä elämääkin. Huono asia on se, että nyt muovi pilaa planeettamme, sillä se aiheuttaa maan ja veden saastumista erittäin suurissa määrin.

Lähes kaikki ympärilläsi on valmistettu muovista. Sitä on läsnä niin kaupoissa, kotona, toimistoissa kuin lomakohteissakin.

Tällä kertaa haluammekin kertoa siitä, miksi muovia voidaan kutsua äänettömäksi tappajaksi, ja siitä, mitä sinä itse voit asialle tehdä. Jatka lukemista!

Muovi – onko se hyvä vai huono asia?

Some figure

Muovi on keskeinen osa ihmisten päivittäistä elämää, ja se on perustuote kodin monissa askareissa.

Sitä on pakkauksissa ja ruokapurkeissa, kuten myös kulhoissa ja laatikoissa keittiössäsi – muovia on monen monissa muissakin esineissä, joita käytät kaiken aikaa. Lyhyesti sanottuna muovia on kaikkialla ympärilläsi.

Vaikka onkin helppoa uskoa, että nämä muoviset tuotteet joita käytät säännöllisesti, parantavat elämänlaatuasi, ovat ne kuitenkin pitkällä aikavälillä suuri riski ihmisten ja koko planeetan hyvinvoinnin kannalta.

Jotta saisit selville, mikä tyyppisen muovin riskeille olet eniten altistuneena kotona tai töissä, kannattaa katsoa jokaisen muovisen rasian alapuolta, jossa on kolmio ja sen keskellä numero tai muutama kirjain.

Kaikki muovit eivät nimittäin aiheuta samoja riskejä ihmisen hyvinvoinnin kannalta.

Seuraavaksi kerromme kaikkein tavallisimmista muovityypeistä ja niiden haitoista.

PET (polyethylene terephthalate)

Koska tämä on se muovityyppi josta valmistetaan pulloja, voidaan sanoa, että kyseessä on nykypäivänä kaikkein tavallisin muovilaatu. Kaikki, mikä on valmistettu tästä materiaalista, on käytettävissä vain kertaalleen.

Muutoin tämä muovi saattaa välittää sisältöönsä raskasmetalleja ja kemikaaleja, jotka voivat olla haitaksi ihmisen hormonitoiminnalle.

HPD (high density polyethylene)

Voidaan sanoa, että tämä on “hyvän” tyyppinen muovi. Senkään suhteen ei kuitenkaan tulisi olla täysin varaukseton, sillä se voi välittää kemikaalituotteita veteen tai muuhun sisältöön.

Some figure

LDP (low density polyethylene)

Tämän tyypin muovi vapauttaa kemikaaleja veteen ja mihin tahansa muuhun sisältöön, jossa sitä on. Siitä tehdään muovipusseja ja ruokakääreitä.

PVC tai 3V (polyvinyylikloridi)

PVC:stä lähtee kahta äärimmäisen myrkyllistä tekijää, jotka haittaavat ihmisen hormonitoimintaa. Vaikka tämä sivuvaikutus onkin hyvin tunnettu, kyseistä muovia käytetään kuitenkin esimerkiksi vauvoille tarkoitettujen pullojen valmistuksessa.

PP (polypropylene)

Tämä on toinen suhteellisen “hyvä” muovityyppi, joka voi olla läpinäkyvää tai valkoista. Sitä käytetään usein siirappipullojen sekä jogurtti– ja hapankermapurkkien valmistuksessa, kuten myös muiden vastaavien tuotteiden pakkausten osalta.

PS (polystyrene)

Tätä muovia käytetään pikaruokapakkauksissa ja kertakäyttöisissä kahvikupeissa. Se sisältää yhdistettä, jonka tiedetään aiheuttavan syöpää (ja muita sairauksia).

PC (polycarbonate)

Tämä on kaikkein vaarallisin muovityyppi, jota käytetään ruokatuotteiden yhteydessä, ja se päästää ainetta joka on erittäin myrkyllistä ihmisen keholle. Hyvin surullista on se, että PC on ykkösvalinta vauvoille tarkoitettujen ja urheilujuomien pullojen valmistuksessa.

 
Some figure

Muoviin liittyvät sairaudet

Miguel Hernandez -yliopistossa Alicantessa, Espanjassa, on tutkittu ainetta, jota on monissa sellaisissa tuotteissa, jotka on valmistettu polykarbonaatista: Bisfenoli A.

Mm. hammasharjat, pullo ja tutit sisältävät usein tämän tyypin muovia, joka tutkimuksen mukaan saattaa aiheuttaa muutoksia kehon aineenvaihdunnassa lipidejä ja veren glukoosia koskien.

Tämä saattaa johtaa maksan toiminnan ongelmiin, joka puolestaan pahimmillaan voi johtaa jopa diabetekseen. Se voi myös lisätä oksidatiivista stressiä sekä aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja.

Bisfenoli A muuttaa haiman toimintaa, ja se luo insuliinin vastustuskykyä. Tämä saattaa osittain selittää sen, miksi nykyään on niin paljon diabeteksesta kärsiviä ihmisiä – vuonna 2014 diabetesta sairasti noin 422 miljoonaa ihmistä, Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan.

Kyseessä oleva synteettinen yhdiste häiritsee kehon umpieritysjärjestelmää, ja silti se on ainoa myrkyllinen yhdiste, jolle ihminen altistuu päivittäisessä elämässään.

Some figure

Miten myrkyllinen muovi pääsee elimistöömme

Monet haitalliset aineet ovat löydettävissä myös hyönteismyrkyistä, joita saamme kehoomme hedelmien ja kasvisten kautta, kuten myös päivittäin syömiemme tuotteiden pakkauksien välityksellä.

Muovi ei päädy elimistöömme ainoastaan ruoan kautta, vaan lisäksi liuottimet, maalit, liimat ja jopa hampaiden paikat ovat mahdollisia haitallisten aineiden lähteitä.

Mitä tulee Bisfenoli A:han, altistumisemme sille on äärimmäisen suurta, ja olemme olleet kontaktissa tähän tekijään jo syntymästämme lähtien (tai itse asiassa kenties jo kohdussa olossa lähtien).

Mitä muita sairauksia muovien myrkyt aiheuttavat?

Seuraava lista on pelottava, ja sen pituus on ikävä kyllä vain kasvanut viimeisen 30 vuoden aikana:

 • syöpä (rinta-, kohtu-, munasarja-, kohdunkaula-, aivo-, keuhko-, eturauhas- ja maksasyöpä)
 • lymfoomat
 • kohdun kystat, hedelmättömyys ja keskenmenot
 • hyperaktiivisuus ja tarkkaavaisuushäiriö
 • aikainen puberteetti lapsilla
 • autismi
 • peniksen epämuodostuminen nuorilla pojilla
 • Parkinsonin tauti
 • sydän- ja verisuonitaudit
 • liikalihavuus

Kuinka voit suojata itseäsi muovin aiheuttamilta vaaroilta?

Vaikka ensimmäiseksi saatat nyt miettiä kaiken muovin käytön lopettamista, totuus on kuitenkin se, että on lähes mahdotonta toimia näin. Miksi? No siksi, että sitä on yksinkertaisesti aivan kaikkialla!

On kuitenkin eräitä hyviä valintoja, jotka voit tehdä, kuten myös sellaisia tapoja, jotka voivat muuttaa altistumisesi määrää näille tuotteille ja niiden myrkyille. Seuraavat valinnat ovat omaa terveyttäsi edistäviä tekoja, ja ne lisäävät myös yleisesti ihmisten, kasvien, eläinten ja luonnon hyvinvointia:

 • Vältä muoviin pakattujen tuotteiden syöntiä ja juontia.
 • Yritä olla käyttämättä muovisia rasioita ruoan varastoimiseksi, tarjoilemiseksi tai uudelleen lämmittämiseksi.
 • Käytä lasi- tai metallipurkkeja keittiössä.
 • Älä nauti purkkiruokaa tai-juomia.
 • Valitse sellaisia pulloja vauvallesi, jotka ovat lasista valmistettuja (vaikka ne saattavatkin tuntua vaarallisemmilta ajatellen mahdollista rikkoutumista).
 • Älä osta joustavia muovileluja, ja estä lapsiasi puremasta tai imeskelemästä tällaisia leluja.
 • Älä kuumenna ruokaa mikrossa, jos se on muovisessa purkissa.
 • Hankkiudu eroon purkeista, jotka ovat vahingoittuneita tai sulaneita.
 • Älä käytä uudelleen muovisia vesipulloja harrastaessasi liikuntaa tai yleisesti ottaen juodessasi päivittäistä kahden litran vesimäärääsi.
 • Älä pureskele kyniäsi tai mitään muitakaan muovisia tuotteita.

 

Some figure

Tällä tavalla voit ensinnäkin estää sairauksia tehokkaammin, mutta voit omalta osaltasi edistää myös sitä, että maailma olisi vähemmän saastunut paikka.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Thompson, R. C., Swan, S. H., Moore, C. J., & Vom Saal, F. S. (2009). Our plastic age. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences. https://doi.org/10.1098/rstb.2009.0054
 • Browne, M. A., Dissanayake, A., Galloway, T. S., Lowe, D. M., & Thompson, R. C. (2008). Ingested microscopic plastic translocates to the circulatory system of the mussel, Mytilus edulis (L.). Environmental Science and Technology. https://doi.org/10.1021/es800249a
 • Avio, C. G., Gorbi, S., & Regoli, F. (2017). Plastics and microplastics in the oceans: From emerging pollutants to emerged threat. Marine Environmental Research. https://doi.org/10.1016/j.marenvres.2016.05.012

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.