8 yllättävää käyttötapaa talkille

Voit estää lattioita narisemasta levittämällä talkkia lautojen välisiin rakoihin.
8 yllättävää käyttötapaa talkille

Viimeisin päivitys: 14 marraskuuta, 2018

Talkille on monia käyttötarkoituksia, vaikka yleensä sitä käytetäänkin pienten lasten iholla vaippaihottuman ehkäisyyn. Talkilla on mukavan raikas haju, joka poistaa ylimääräisen kosteuden. Hiljattain talkista on kuitenkin käyty erilaista keskustelua, sillä talkki voi olla vaarallista vauvoille joutuessaan hengitysteihin. Lisäksi talkki voi kuivattaa herkkää ihoa.

Talkkia on yhä yleisesti saatavilla, mutta sen suosio lasten iholla käytettynä on laskussa. Amerikkalainen lastenlääkärien akatemia suositteleekin, ettei talkkia käytetä vauvojen tai pienten lasten hoidossa. Talkille on kuitenkin monia muita käyttötapoja vaippaihottuman ehkäisemisen lisäksi, ja talkki sopii kotona käytettäväksi.

Jos kaapissasi piilee lasten vauvaiän ajalta purkillinen talkkia, josta haluat eroon, voit kokeilla tästä artikkelista löytyviä nerokkaita keinoja talkin käyttöön.

Yllättäviä käyttötapoja talkille

1. Talkki poistaa rasvatahrat

Kokolattiamaton puhdistus

Jos vaatteille tai kankaille leviää rasvaa, se voi olla hankala poistaa. Usein joutuu turvautumaan vahvoihin kemikaaleihin tahrojen poistamiseksi. Jos paidalle roiskuu rasvaa pannulta, saat tahran poistettua kätevästi talkilla.

Jos haluat eroon rasvatahroista nopeasti, voit sirotella talkkia suoraan tahralle ja antaa sen imeytyä muutaman minuutin ajan. Pyyhi talkki pois ja se vie rasvan mennessään.

Suositeltua lukemista: Kotitekoiset tahranpoistoaineet kankaille

2. Hiljennä natisevat kengät

Usein kun ostat uuden parin kenkiä, ne nitisevät ja natisevat kävellessä. Tämä johtuu kitkasta, joka syntyy materiaalien lämmitessä. Natina jatkuu joka askeleella ja voi olla todella ärsyttävää.

Hiljentääksesi uudet kengät voit sirotella talkkia kengän sisälle ja toistaa tarvittaessa. Usein jo yksi levityskerta riittää nitinän poistamiseen. Lisäksi talkki poistaa pahan hajun vanhemmista kengistä. Sirottele kenkien sisälle runsaasti talkkia ja anna vaikuttaa yön yli. Puhdista kengät talkista seuraavana aamuna ja nauti raikkaasta tuoksusta.

3. Pelasta keittiöhanskat

keltaiset hanskat

Keittiöhanskoihin leviää helposti hometta, joka hajottaa muovin ja tekee hanskoista käyttökelvottomat.

Pitääksesi keittiöhanskat kunnossa pidempään ja estääksesi mikro-organismien kasvun hanskojen sisällä, lisää pieni määrä talkkia hanskojen sisälle jokaisen käyttökerran jälkeen. Talkki imee ylimääräisen kosteuden, jolloin bakteerit tai home eivät pääse kasvamaan hanskan sisällä. Pieni määrä talkkia riittää.

4. Hiljennä natisevat puulattiat

Vanhat puulattiat ovat kaunis ominaisuus sisätiloissa, mutta ikävä kyllä ne narisevat helposti. Aivan kuten nitisevien kenkien kohdalla, myös puulattioiden hiljentämiseen voi käyttää talkkia.

Levitä talkkia lattialautojen välisiin rakoihin sille alueelle, jossa narina häiritsee sinua eniten. Käy alue läpi harjalla tai luudalla, jotta pienimmätkin talkkihiukkaset pääsevät laskeutumaan rakoihin ja koloihin laudoissa.

5. Karkota muurahaiset

Talkki on muurahaisille vaarallinen aine, eivätkä muurahaiset pysty kulkemaan talkin läpi vaurioitumatta. Jos kärsit muurahaisongelmasta keittiössä tai puutarhassa, voit levittää talkkia muurahaisten kulkureiteille – tämä pitää ne varmasti loitolla. Talkki on turvallisempi vaihtoehto hyönteismyrkyille.

Ripottele talkkia etenkin ikkunoiden, ovien ja muiden rakojen kohdalle, joista muurahaiset pääsevät tunkeutumaan asuntoon. Rajaa myös puutarhan ympärys talkilla. Jos muurahaiset vaivaavat piknikillä tai puistossa oleskellessa, voit kantaa mukana pientä talkkiastiaa ja sirotella sitä viltin ympärille: muurahaiset pysyvät visusti erossa piknikherkuista.

6. Shampoo rasvaisille hiuksille

talkille käyttötapa: shampoo

Talkki sopii rasvatahrojen poiston lisäksi rasvaisten hiusten hoitoon. Talkki imee ylimääräisen rasvan ja tekee hiuksista ilmavat ja puhtaat.

Jos päänahkasi on herkästi rasvoittuva, voit kuivattaa sitä levittämällä talkkia iholle 15 minuuttia ennen shampoopesua. Anna talkin imeä ylimääräinen rasva ja pese hiukset tavalliseen tapaan.

Talkki jättää jälkeensä raikkaan tuoksun. Voit hoitaa myös eläinten turkit talkilla, eikä lemmikki välttämättä kaipaa vesipesua talkkihoidon jälkeen.

7. Karvojen ajamisen jälkeen

talkille käyttötapana jalkahoito
Talkki rauhoittaa karvojenpoistosta ärtynyttä ihoa. Talkilla on viilentävä vaikutus, joka lievittää höylällä ajetun ihon ärtymistä. Jos sinulla on herkkä iho, voit käyttää talkkia ehkäistäksesi allergiset reaktiot.

8. Poista kissanhiekan haju

Kissanhiekan tarkoitus on imeä itseensä virtsan haju, mutta usein kissanhiekka alkaa haista pahalle nopeasti. Välttääksesi tämän voit lisätä neljä ruokalusikallista talkkia kissanhiekka-astiaan. Talkki poistaa hajun tehokkaasti.

Kaiken kaikkiaan talkki sopii moneen eri tarkoitukseen kotona ja puutarhassa, ja vaikka se ei välttämättä olekaan suositeltavaa vauvan iholle käytettynä, voi sitä yhä hyödyntää muissa tarkoituksissa. Jos sinulla on purkki WC-kaapissa, etkä tiedä mitä talkille tekisit, kokeile tässä artikkelissa esiteltyjä niksejä. Talkki raikastaa ja puhdistaa ja jättää jälkeensä virkistävän tuoksun.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.