Kotitekoiset tahranpoistoaineet kankaille

Ruokasooda imee itseensä öljyjä, joten jos haluat päästä eroon rasvatahroista, kannattaa ripotella hiukan tätä tuotetta suoraan kankaalle ja antaa vaikuttaa noin tunnin ajan.
Kotitekoiset tahranpoistoaineet kankaille

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vaatteet ovat aina herkkiä värjäytymiselle, ja tämä pätee myös silloin kun ne ovat pesukoneessa. Riippumatta tahran laadusta, joskus voi olla vaikeaa päästä eroon vaatteita pilaavista värjäytymistä tai muista jäljistä, ja lähes aina joudutaankin turvautumaan erilaisiin puhdistusaineisiin. Nämä aineet voivat kuitenkin olla haitallisia kankaalle itselleen, joten aivan kaikkia tuotteita ei kannata kokeilla etenkään herkkien kankaiden kanssa.

Nykypäivänä on lukematon valikoima tahranpoistoon tarkoitettuja kemikaalituotteita, mutta kuten pätee vastaaviin tuotteisiin yleisestikin, niissä on usein suuri määrä kemikaaleja, jotka voivat olla haitaksi sekä omalle terveydellesi että ympäristölle.

Kotitekoiset tahranpoistoaineet

Nykyisin moni ihminen etsiikin ekologista vaihtoehtoa vaatteiden puhdistukseen ja tahranpoistoon. Tällaiset vaihtoehdot ovat turvallisia, edullisia ja helposti saatavilla. Jos et vielä tiedä miten valmistaa itse tahranpoistoaineet tekstiileille, kannattaa ehdottomasti jatkaa lukemista! Tässä artikkelissa niistä, jotta voisit lopettaa kalliiden ja mahdollisesti vahingollisten kemikaalien käytön – säästät sekä maapalloa että itseäsi!

Ruokasooda

tee tahranpoistoaineet ruokasoodasta

Ruokasooda on epäilemättä yksi parhaista tuotteista, joita ihmisellä voi olla kotinsa kaapissa tilanteessa kuin tilanteessa. Tämä valkoinen jauhe on edullista, ja siitä on apua lukuisissa siivousaskareissa ympäri kotia – tämä pätee etenkin tahrojen poistoon vaatteista.

 • Hiki- tai oksennusjäljet: jos vaatteet ovat tahriintuneita hiestä tai oksennuksesta, sinun tarvitsee vain sekoittaa 6 ruokalusikallista ruokasoodaa kupilliseen lämmintä vettä sekä laittaa seosta suoraan tahraiselle alueelle. Anna olla 15 minuutin ajan, ja huuhtele kangas lämpimällä vedellä. Jos tahra ei lähde ensimmäisellä yrittämällä, toista käsittely, ja pese vaate sitten tavalliseen tapaan.
 • Rasvatahrat: rasvatahrat voivat olla oikea päänsäryn aihe, sillä rasvat kiinnittyvät usein kankaan kuituihin. Ruokasooda onkin mahtava apu näiden tahrojen poistamisessa, sillä se imee itseensä öljyä. Hyötyäksesi ruokasoodasta tässä mielessä, voit ripotella sitä suoraan kyseiselle alueelle ja antaa vaikuttaa puolen tunnin ajan. Hiero sitten hellävaraisesti ja huuhtele kangas.

Etikka

Etikka on yksi parhaista luonnollisista puhdistusaineista, joita voit kaupoista löytää. Tämä varsin yleinen keittiön tuote on kyvykäs tahranpoistaja sekä vaatteista että muilta pinnoilta, kuten esimerkiksi matoista, lattialta ja huonekaluista.

 • Yleisluontoiset tahrat: jotta voisit poistaa tahroja vaatteilta tai muilta pinnoilta, sekoita 1,2 dl etikkaa, 0,6 dl lämmintä vettä ja 0,6 dl ruokasoodaa keskenään. Laita tätä seosta sitten suoraan tahralle, ja anna vaikuttaa 15 minuutin ajan ennen kuin huuhtelet hyvin.
 • Hometahrat: etikka toimii erittäin hyvin myös homeen aiheuttamien tahrojen kohdalla. Tässä tapauksessa sekoita yhtä suuret osat etikkaa ja suolaa, ja laita seosta sitten suoraan tahralle.

Sitruuna ja suola

valmista omat tahranpoistoaineet sitruunasta

Sitruunamehu on luonnollinen tahrojen hävittäjä, ja jos se yhdistetään suolaan, on tuloksena kyvykäs tuote itsepäisten tahrojen poistoon – se tehoaa sekä kahviin, teehen että musteeseen.

 • Tummat tahrat: sekoita 0,6 dl sitruunamehua, muutama ruokalusikallinen suolaa sekä 0,6 dl lämmintä vettä kulhossa. Laita seosta sitten suoraan tahralle, ja anna olla 10 minuutin ajan ennen kuin huuhtelet kankaan lämpimällä vedellä.

Maissitärkkelys ja talkki

Maissitärkkelys ja talkki ovat tehokas yhdistelmä, ja saat niistä hyvän kotitekoisen tahranpoistajan kankaiden huoltoon – pääset eroon tummista jäljistä, kuten esimerkiksi viinin aiheuttamista laikuista. 

 • Punaviinitahrojen poisto: jotta voisit poistaa nämä itsepintaiset jäljet kankaistasi, sekoita yhtä suuret osat maissitärkkelystä ja talkkia, ja anna ainesten muodostua tahnaksi. Jätä vaikuttamaan tahriintuneelle kankaalle 15 minuutin ajaksi, ja lopuksi huuhtele lämpimällä vedellä. Jos on tarpeen, voit toistaa yllä olevat vaiheet uudestaan.

Kananmunan keltuainen

Tämä keino kankaiden puhdistukseen on erityisen pätevä kahvitahrojen poistossa.

 • Kahvitahrat: sekoita yksi kananmunan keltuainen puolikkaaseen kupilliseen lämmintä vettä, ja laita seosta suoraan kahvin tahrimalle vaatteelle. Jätä vaikuttamaan 20 minuutin ajaksi ja huuhtele kangas lopuksi huoneenlämpöisellä vedellä.

Valmista omat tahranpoistoaineet kotona – poistat tahrat tehokkaasti ympäristöä ja omaa terveyttäsi suojellen!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Laita vanhat vaatteet uusiksi: 4 helppoa ideaa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Laita vanhat vaatteet uusiksi: 4 helppoa ideaa

Muokkaa vanhat vaatteet taas tarpeellisiksi, laittamalla peliin hiukan mielikuvitusta ja luovuutta. Lue parhaat vinkit vaatteiden tuunaamiseen! • Ahrari, F., Hasanzadeh, N., Rajabi, O., & Forouzannejad, Z. (2017). Effectiveness of sodium bicarbonate combined with hydrogen peroxide and CPP-ACPF in whitening and microhardness of enamel. Journal of clinical and experimental dentistry, 9(3), e344–e350. https://doi.org/10.4317/jced.53108
 • Berger, S. B., Coelho, A. S., Oliveira, V. A., Cavalli, V., & Giannini, M. (2008). Enamel susceptibility to red wine staining after 35% hydrogen peroxide bleaching. Journal of applied oral science : revista FOB, 16(3), 201–204. https://doi.org/10.1590/s1678-77572008000300007
 • Legaspi K, Cajiles R, Wico E. (2019). Natural Vs Commercial: A Comparative Analysis Between Stain Remover. Ascendens Asia Journal of Multidisciplinary Research. 3(2). URL disponible: https://ojs.aaresearchindex.com/index.php/AAJMRA/article/view/8892
 • Smit, Nico., Vicanova, Jana., Pavel, Stan. (2009).The Hunt for Natural Skin Whitening Agents. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2801997/
 • Silva Pinto T, Claro Neves A, Vieira Pereira Y, Olavo Cardoso (2008). Vinegar as an antimicrobial agent for control of Candida spp. in complete denture wearers. J. Appl. Oral Sci. 16 (6): http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1678-77572008000600006
 • Urakov A. (2020). Creation of “necessary” mixtures of baking soda, hydrogen peroxide and warm water as a strategy for modernization bleaching cleaners of ceramic. Epitoanyag – Journal of Silicate Based & Composite Materials. 72(1): 30-35.
 • Zubir M, Darmana A, Damanik M, et al. (2020). Bleach Effectively in Removes The Stubborn Stains. Indonesian Journal of Chemical Science and Technology; 03(1): 20 – 24.
 • Iorio, R.,  Del Duca, S., Calamelli, E. et al. (2013). Citrus Allergy from Pollen to Clinical Symptoms. Plos One. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0053680
 • Latorre, N., Silvestre, J. Monteagudo, A. (2011). Dermatitis de contacto alérgica por formaldehído y liberadores de formaldehido. Actas Dermo-Sifiliográficas; 102(2): 86-97.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.