Kotitekoinen orgaaninen pyykinpesuaine

Kotitekoinen orgaaninen pyykinpesuaine
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 09 lokakuuta, 2022

Oletko kuullut, että orgaaninen pyykinpesuaine on mahdollista valmistaa itse kotona? Kaikki varmaan tietävät, että kemikaalit joita käytetään pyykinpesuaineiden ja huuhteluaineiden valmistukseen ovat yksiä pahimmista epäpuhtauksista ympäristöllemme. Tv-mainoksissa meille myydään uskomattoman ihania tuoksuja, tehokkaita tuotteita, joilla päästä eroon tahroista. Onko olemassa yhtä tehokasta mutta vähemmän ympäristöä saastuttavaa vaihtoehtoa? Vastaus on kyllä, ja tässä artikkelissa kerromme miten voit valmistaa kotitekoisen ja orgaanisen pyykinpesuaineen itse.

Orgaanisen pesuaineen valmistus – edut

organinen pyykinpesuaine

Tarkoituksena ei ole pelkästään löytää halvempi vaihtoehto, emmekä myöskään tarkoita, että kaikkien pitäisi alkaa elämäntavoiltaan ’hipeiksi’. Tarkoituksemme on yksinkertaisesti auttaa näkemään asioita toiselta kantilta ja ymmärtämään millä eri aineilla ympäröit itsesi. Voit löytää parempia ja terveellisempiä elementtejä, jotka pitävät huolen terveydestäsi.

Pidä mielessä, että kaupalliset saippuat ja pesuaineet sisältävät paljon myrkyllisiä aineita, jotka imeytyvät vaatteisiisi pesuohjelman aikana. Ne eivät ole vain vahingollisia iholle ja lapsesi iholle, mutta vähitellen kaikki nämä kemikaalit voivat aiheuttaa ärsytystä ja sairauksia, joista et ehkä ole edes tietoinen.

Valmistamalla ja käyttämällä kotitekoista ja orgaanista pesuainetta, et ainoastaan huolehdi planeetastamme, vaan huolehdit myös suoraan omasta terveydestäsi.

Lisäksi meidän on mainittava että tämä pesuaine on 100 % biohajoava. Se jättää vaatteet sileiksi ja puhtaiksi. Ero on siinä, että kun otat vaatteet pois pesukoneesta, et haista kaupallisten aineiden ominaistuoksua. Tämä on luonnollisempi ja parempi terveydelle, joten älä huoli!

Miten valmistaa kotitekoinen orgaaninen pyykinpesuaine

pyykit narulla orgaaninen pyykinpesuaine

Mitä tarvitset:

 • raastin
 • keittiövaaka
 • 75 g luonnonsaippuaa (esimerkiksi Marseille -saippua on yleensä erittäin hyvä)
 • 1 lasi ruokasoodaa
 • 1,5 l vettä
 • iso lasipurkki tai kaksi tyhjää litran pulloa, joiden sisään voit laittaa kotitekoisen pesuaineen kun se on valmista (joka tapauksessa mielellään lasisia purkkeja tai pulloja)
 • 20 tippaa eteeristä öljyä. Kaikki käy riippuen siitä mitä haluat laittaa pesuaineen sekaan antamaan sille miellyttävän tuoksun. Laventeli, ruusunmarja, jne..

Miten valmistaa pesuaine:

 • Se on erittäin helppoa eikä vie kauemmin kuin 15 minuuttia. Aloita raastamalla saippua. Jos teet tämän käsin raastimella, se on vaikeampaa, minkä vuoksi suosittelemme raastamaan elektronisesti yleiskoneella. Näin et myöskään satuta käsiäsi.
 • Kun olet saanut saippuan raastettua, laita se valitsemaasi säiliöön jota olet päättänyt käyttää tähän tarkoitukseen (purkki tai pullo). Seuraavaksi, lisää ruokasooda purkkiin/pulloon raastetun saippuan sekaan.
 • Kuumenna puolitoista litraa vettä. Veden täytyy olla kiehuvan kuumaa, minkä takia sinun pitää olla erityisen varovainen ettet polta itseäsi kaataessasi veden purkkiin tai pulloon raastetun saippuan ja ruokasoodan sekaan.
 • Sekoita seosta hitaasti silloin tällöin niin, että kaikki ainekset sekoittuvat toisiinsa. Kun seos on tasaisesti liuennut, lisää 20 tippaa valitsemaasi eteeristä öljyä. Tulet huomaamaan kuinka hyvältä se tuoksuu. Sinulla on nyt täysin luonnollinen ja orgaaninen pyykinpesuaine. Usko tai älä, mutta se on nyt valmis.

Viikon kuluttua nestesaippuan valmistuksesta huomaat ehkä, että sen koostumus on hieman muuttunut, mutta älä huoli, sillä se on edelleen yhtä hyvä ja voit käyttää sitä kunnes pullo/purkki on tyhjä. Käytä omatekemää nestesaippuaa sama määrä kuin mitä käyttäisit kaupasta ostettua pyykinpesuainetta. Tulet näkemään hyviä tuloksia!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 parasta siivousainetta ruokasoodasta ja etikasta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 parasta siivousainetta ruokasoodasta ja etikasta

Voit valmistaa ihan itse kodin parasta siivousainetta vain kahdesta aineksesta. Tarvitset vain ruokasoodaa ja etikkaa, ja kotisi hohtaa puhtaudella... • Alcivar Tejena G. Afectación respiratoria en personal expuesto a polvos inorgánicos en una industria de detergente. Revista San Gregorio. 2019; 31: DOI: http://dx.doi.org/10.36097/rsan.v0i31.942
 • Cruz Gómez A. Procesos de elaboración de detergentes ecológicos a base de productos naturales. Lima, Perú: Universidad César Vallejo, 2020.
 • Dykewicz, M. S. (2009). Occupational asthma: current concepts in pathogenesis, diagnosis, and management. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 123(3), 519-528.
 • Insua D, Pérez García C, Morales Monteagudo A, et al. Evaluación ecotoxicológica de detergentes comerciales y naturales, como criterio de contaminación ambiental. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria. 2010; 11(3B): 1-9.
 • Kogawa AC, Cernic BG, do Couto LGD, Salgado HRN. Synthetic detergents: 100 years of history. Saudi Pharm J. 2017 Sep;25(6):934-938.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.