Logo image
Logo image

6 tapaa käyttää sitruunaa kauneudenhoidossa

3 minuuttia
Tiesitkö, että sitruunat ovat yksi parhaimmista tavoista kirkastaa ihoa? Vältä kuitenkin suoraa auringonvaloa käyttäessäsi sitruunaa iholla.
6 tapaa käyttää sitruunaa kauneudenhoidossa
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sitruuna on yksi käytetyimmistä hedelmistä koko maailmassa. Sitruunaa voi käyttää niin ruoanlaittoon kuin terveyden- ja kauneudenhoitoonkin. Sitruuna on uskomattoman monipuolinen aines, ja jos et ole vielä ehtinyt kokeilemaan sitä kauneudenhoidossa, voit kokeilla tämän artikkelin vinkkejä.

Sitruunan herkullinen maku ja aromi tekevät siitä täydellisen aineksen monien eri juomien ja ruokien valmistukseen. Sitruunat sisältävät vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, joita on käytetty vuosisatojen ajan erilaisten sairausten hoitoon ja ehkäisyyn.

Tämä suosittu ruoka-aines sopii myös ulkoisesti käytettäväksi, ja se voi kirkastaa ja puhdistaa niin hiukset kuin ihonkin. Sitruunan hapot kuorivat, puhdistavat, desinfioivat ja uudistavat. Kokeile sitruunaa esimerkiksi aknen hoitoon, hiusten vaalentamiseen ja rohtuneiden huulten kuorimiseen.

Kokeile näitä vinkkejä jo tänään!

Kokeile sitruunaa kauneudenhoitoon

1. Vaaleammat kynnet

Some figure
Kynnet joutuvat kosketuksiin monien eri ainesten ja pintojen kanssa. Huono ruokavalio ja vahvat kemikaalit voivat antaa kynsille kellertävän sävyn. Jos tiskaat käsin ja käytät kodin siivoamisessa vahvoja puhdistusaineita, muuttuvat kynnet nopeasti hauraiksi ja tahraisiksi.

Palauttaaksesi kynsien vaaleuden ja sävyn, hiero kynsille sitruunaviipaletta kahden minuutin ajan niin monta kertaa päivässä kuin vain ehdit. Kynnet kirkastuvat ja vaalenevat nopeasti.

Suositeltua lukemista: 6 yllättävää käyttötapaa ruokasoodalle

2. Vaaleammat hiukset

Some figure
Levitä kunnon annos sitruunamehua hiuksiin ja anna sen vaikuttaa muutama minuutti suorassa auringonvalossa.

Huuhtelun jälkeen huomaat, että hiuksiin on ilmestynyt luonnollisen näköisiä raitoja, jotka ovat sävyltään asteen vaaleampia kuin luonnollinen värisi.

Ole varovainen levittäessäsi sitruunaa! Jos mehua päätyy iholle, se voi aiheuttaa iholle läiskiä auringon vaikutuksesta.

3. Luonnollinen kuorinta

Some figure
Iho saattaa kärsiä vapaiden radikaalien ja ympäristön saasteiden vaikutuksista, jotka tekevät ihosta samean ja kuivan.

Syväpuhdistaaksesi ihon uudistaaksesi sitä, voit valmistaa tämän luonnollisen, sitruunaan pohjautuvan kuorintavoiteen.

Ainekset

 • 1 sitruuna
 • 2 aspiriinia

Miten se valmistetaan?

 • Murskaa aspiriini hienoksi jauheeksi ja sekoita yhteen sitruunamehun kanssa
 • Levitä kasvojen iholle ja anna imeytyä 10 minuuttia. Pyyhi kasvot vanulapulla jotta aspiriini ei pääse viemäriin, ja lopuksi huuhtele kasvot lämpimällä vedellä.

Tämä hoito sopii suoritettavaksi parhaiten illalla, sillä näin voit välttää kontaktia aurinkoon hoidon jälkeen.

4. Huulikuorinta

Huulien iho on herkkää ja ohutta, ja kärsii helposti muutoksista säässä ja ilmastossa.

Jos tavallinen huulirasvasi ei poista kuollutta ihosolukkoa ja paranna rohtumia, voit kokeilla huulten kuorimista sitruunalla.

Ainekset

 • 1 sitruuna
 • 1 rkl sokeria

Miten se valmistetaan?

 • Purista yhden sitruunan mehu kulhoon, sekoita joukkoon sokeri ja sekoita tasaiseksi.
 • Levitä huulille ja hiero hellästi pyörivin liikkein.
 • Käytä hoitoa ennen nukkumaanmenoa.

5. Kainaloiden valkaisuun

Some figure
Jos ihosi on herkkä tai haavainen, ei sitruunan käyttöä suositella, sillä se voi aiheuttaa kirvelyä ja ärsytystä.

Lisäksi sitruunan aromaattinen tuoksu neutralisoi kainaloiden pahaa hajua hikoilun yhteydessä. Voit levittää sitruunamehua sinällään kainaloihin, mutta tehostaaksesi sen vaikutusta, on hyvä sekoittaa siihen tilkka ruokasoodaa.

Ainekset

 • 1/2 sitruuna
 • 1 rkl ruokasoodaa

Miten se valmistetaan?

 • Sekoita ruokasooda ja sitruunamehu yhteen. Aseta seos sivuun odottamaan suihkuhetkeä.
 • Peseydy normaalisti suihkussa ja ennen viimeistä huuhtelua voit levittää seoksen hellästi hieroen kainaloihin. Anna imeytyä 5 minuuttia. Huuhtele lämpimällä vedellä huolellisesti.
 • Voit käyttää samaista seosta myös kyynärpäiden ja polvien luonnolliseen vaalentamiseen.

6. Aknen ehkäisyyn

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista ja sen vaikutus ihmisen itseluottamukseen voi olla merkittävä. Akne voi romuttaa omakuvan, ja monet etsivätkin siihen kuumeisesti hoitokeinoja. Akne aiheutuu talirauhasten liiallisesta talin erityksestä tai esimerkiksi ihon päällimmäisen kerroksen paksuuntumisesta. Yhteistä kuitenkin on, että tali ei pääse erittymään vapaasti pois talirauhasesta, jolloin talirauhanen tulehtuu. Sitruunamehu ei toimi kaikilla aknen lievittämiseen, mutta sitä voi vähintäänkin kokeilla lievempiin aknetapauksiin. 

Sitruunalla on antibakteerinen ja nesteitä sitova vaikutus, joka kontrolloi talin tuotantoa ja tappaa tulehdusta aiheuttavia bakteereita, jotka voivat aiheuttaa epäpuhtauksia. Hiero tippa sitruunamehua suoraan niihin kohtiin, jossa akne on pahimmillaan ja anna sen imeytyä muutaman minuutin ajan. Huuhtele kasvot hoidon jälkeen.

Muistathan! Suorita hoito illalla ja vältä auringonvaloa hoidon aikana ja jälkeen. Muista käyttää aurinkosuojaa seuraavana päivänä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.