Logo image
Logo image

Parsakaalin mahtavat terveysvaikutukset

4 minuuttia
Parsakaalin syönnistä on muun muassa se hyöty, että tämän kasviksen sisältämät rauta ja kalium auttavat torjumaan anemiaa ja nivelkipuja.
Parsakaalin mahtavat terveysvaikutukset
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Jotkut rakastavat sitä, ja toiset taas inhoavat – parsakaali on vihreä kasvis, joka muistuttaa ulkonäöltään pientä puuta, ja se kuuluu kaalilajikkeisiin (joihin kuuluu myös tavallinen kaali).

Parsakaali on runsas ja väriltään tummanvihreä, ja siten se onkin ulkoisesti varsin huomiota herättävä lisä lautasella. Tässä artikkelissa haluamme kertoa sinulle parsakaalin loistavista ravinteista, ja kannustamme sinua lisäämään tämän loistavan terveyden edistäjän päivittäiseen ruokavalioosi!

Mitä hyötyjä parsakaalin syönnistä on?

 

Some figure

Parsakaali on kasvis, joka kasvaa viileissä ilmastoissa ja pitää kuumista kesistä. Sitä valmistetaan yleensä höyryttämällä (vaikka yhä enemmän ja enemmän ihmiset nauttivat tätä kasvista raakanakin). Parsakaalin pääasialliset tuottajamaat ovat Kiina, Intia, Yhdysvallat, Espanja ja Italia.

Parsakaali on herkullinen tuote, ja tarjoaa suuren määrän erilaisia ravinteita. Niitä ovat muun muassa C-vitamiini, kalsium, magnesium, fosfori ja kalium.

Lisäksi parsakaalissa on runsas annos kuitua, seleeniä ja luteiinia. Se on hyödyllinen tuote myös siksi, että siinä on huomattavan runsaasti foolihappoa, rautaa ja A-vitamiinia.

Parsakaali on lääkinnällinen kasvis

Tiedät jo sen, että monia hedelmiä ja vihanneksia käytetään osana kotihoitoja, sillä niissä on terveyttä edistäviä ravinteita ja ominaisuuksia.

Mitä tulee parsakaaliin, se on hyödyllinen lukuisien loistavien ominaisuuksiensa vuoksi, ja sen syönnillä onkin erittäin suuret terveyttä edistävät vaikutukset.

Fytokemikaalien ansioista parsakaalilla on kehossa monet hyvät seuraukset, joista kerromme tarkemmin seuraavassa.

Parsakaali voi ehkäistä syöpää

Glukosinolaatit ovat vastuussa siitä, että syöpäsolut pysyvät loitolla. Sinigriini on eräs niistä parsakaalin sisältämistä ravinteista, jotka torjuvat syöpää. Se “stimuloi” esiasteen syöpäsolujen luonnollista tuhoutumista vatsassa ja suolistossa.

Glukosonilaatit toimivat myös seuraavien syöpien lievittäjinä:

 • kurkkusyöpä
 • tupakoitsijoiden keuhkot ja suu
 • naisilla rintasyöpä
 • miehillä eturauhassyöpä

Jos tämä ei vielä vakuuta sinua, kyseinen vihreä kasvis voi ehkäistä myös maksasyöpää.

Se lisää sydämen terveyttä

Parsakaalin foolihappo on erittäin tärkeä tekijä, sillä se sallii kehon sekä imeyttää oikealla tavalla rautaa että torjua sikiön epämuodostumista, ja lisäksi se estää myös sydänsairauksia.

Foolihappo auttaa estämään sydäninfarktia, arytmiaa ja ateroskleroosia vähentämällä homokysteiinin määrää. Lisäksi parsakaalia suositellaan niille henkilöille, joilla on kohonnut verenpaine.

Se helpottaa anemiaa

 

Some figure

Parsakaali on yksi niistä ruoista, jotka tarjoavat kaikkein eniten rautaa, ja täten se onkin erinomaista ruokaa anemiasta kärsiville ihmisille.

Lisäksi se voi jopa ehkäistä anemiaa, ja parsakaalia suositellaankin ihmisille, joilla on suurempi riski sairastua siihen. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa seuraavat henkilöt:

 • raskaana olevat
 • naiset, joilla on hyvin runsaat kuukautiset
 • ne, jotka kärsivät jatkuvasti nenäverenvuodosta
 • imettävät äidit

Se auttaa ruoansulatuksessa

Parsakaalin sisältämä B-monivitamiini toimii siten, että se edistää entsyymien luontia. Esimerkki näistä entsyymeistä on pepsiini, joka helpottaa ruokien käsittelyä ruoansulatuksessa.

Jos sinulla on ilmavaivoja tai ongelmia suoliston kasvuston suhteen, me suosittelemme tämän ravinteikkaan kasviksen syöntiä ainakin kerran viikossa.

Sen sisältämän kuidun ansiosta tämä vihreä tuote auttaa tekemään suoliston toiminnasta helpompaa, ja se poistaa myrkyllisiä aineita suolistosta eliminoimalla kaiken jäljellä jääneen jätteen. Lisäksi se antaa tukevan tunteen kylläisyydestä.

Siten voidaankin todeta, että parsakaali on ihanteellinen ruoka kaikille niille, jotka ovat huolestuneita siitä mitä heidän tulisi syödä tai jotka ovat dieetillä pudottaakseen painoaan.

Se torjuu masennusta ja hoitaa hermoja

Jos syöt parsakaalia, et ainoastaan saa hyvää tunnetta kylläisyydestä, vaan lisäksi mielialasi muuttuu paremmaksi ja hyvinvointisi nousee. Tämä johtuu parsakaalin kyvystä edistää dopamiinin tuotantoa kehossa, mikä sitten vähentää hermostuneisuutta, stressiä ja masennusta.

Parsakaalissa on magnesiumia ja kalsiumia, ja ne vaikuttavat seuraavilla tavoilla ihmisen hyvinvointiin:

 • ne säätelevät unisyklejä ja estävät unettomuutta
 • ne rentouttavat hermoja ja lihaksia
 • ne hallitsevat sydämen lyöntitahtia
 • ne lisäävät yleistä energiaa

Parsakaalin syönti onkin yhtä kuin elinvoima ja onnellisuus!

Se torjuu nesteiden kertymistä

Parsakaalin sisältämä suuri kaliumin määrä toimii kehoon suolan syönnin seurauksena kertyneen natriumin vastavoimana. Jos sinulla on turvotusta, kohonnut verenpaine tai liikalihavuutta, älä siis epäröi lisätä parsakaalia ruokavalioosi.

Se vähentää nivelkipuja

 

Some figure

Parsakaali voi poistaa herakertymiä nivelistä – tämä kerääntyminen johtuu kaliumista ja glutationista. Se onkin täydellistä ruokaa niille, joilla on niveltulehdus tai nivelrikko.

Se auttaa kohentamaan ulkonäköä

Tämän kaalilajikkeen antioksidanttivaikutukset mahdollistavat kehossa olevien myrkyllisten aineiden poistumisen, ja siten parsakaali edistää kauneutta ja nuorekkuutta.

Parsakaalilla on kyky stimuloida maksan toimintaa sekä puhdistaa verta. Tämä saa aikaan terveemmän ihon. Lisäksi parsakaali voi myös estää hiustenlähtöä sekä vähentää iho-ongelmia (akne, kuivuus, finnit ja rypyt).

Se säätelee kilpirauhasen toimintaa

 

Some figure

Kaikki ristikukkaiskasvit, joihin parsakaalikin kuuluu, voivat vähentää kilpirauhashormonin tuotantoa. Tämän vuoksi tätä kasvista suositellaankin niille, joilla on kilpirauhasen liikatoimintaa.

Jotta voisit nauttia parsakaalin hyvistä ominaisuuksista mahdollisimman tehokkaasti, höyrytä sitä 3-5 minuuttia niin, että se ei menetä fytokemikaalejaan ja ravinteitaan (moni niistä nimittäin kuolee korkeassa lämpötilassa, kuten tapahtuu keitettäessä). Mausta sitten oliiviöljyllä ja valkosipulilla.

Saat tästä kasviksesta erittäin herkullisen ja terveyttä loistavasti edistävän lisän lautasellesi – ota parsakaali mukaan ruoanlaittoosi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ke, J., & Ford-Jones, E. L. (2015). Food insecurity and hunger: A review of the effects on children’s health and behaviour. Paediatrics and Child Health (Canada). https://doi.org/10.1093/pch/20.2.89
 • Zamora, E. (2016). EL cultivo del brócoli. Departamento de Agricultura y Ganadería de La Universidad de Sonora-Hermosillo. Campo.
 • Tano, K., Kamenan, A., & Arul, A. J. (2005). RESPIRATION AND TRANSPIRATION CHARACTERISTICS OF SELECTED FRESH FRUITS AND VEGETABLES. Agronomie Africaine. https://doi.org/10.4314/aga.v17i2.1662

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.