Parsakaalin mahtavat terveysvaikutukset

joulukuu 27, 2016
Parsakaalin syönnistä on muun muassa se hyöty, että tämän kasviksen sisältämät rauta ja kalium auttavat torjumaan anemiaa ja nivelkipuja.

Jotkut rakastavat sitä, ja toiset taas inhoavat – parsakaali on vihreä kasvis, joka muistuttaa ulkonäöltään pientä puuta, ja se kuuluu kaalilajikkeisiin (näihin kuuluu myös tavallinen kaali).

Parsakaali on runsas ja väriltään tummanvihreä, ja siten se onkin ulkoisesti varsin huomiota herättävä lisä lautasella. Tässä artikkelissa haluamme kertoa sinulle parsakaalin loistavista ravinteista, ja kannustamme sinua lisäämään tämän loistavan terveyden edistäjän päivittäiseen ruokavalioosi!

Mitä hyötyjä parsakaalin syönnistä on?

Parsakaali leikkuulaudalla

Parsakaali on kasvis, joka kasvaa viileissä ilmastoissa ja pitää kuumista kesistä. Sitä valmistetaan yleensä höyryttämällä (vaikka yhä enemmän ja enemmän ihmiset pitävätkin tästä kasviksesta raakanakin). Parsakaalin pääasialliset tuottajamaat ovat Kiina, Intia, Yhdysvallat, Espanja ja Italia.

Parsakaali on sekä herkullinen tuote että tarjoaa suuren määrän erilaisia ravinteita. Niihin kuuluu eräitä sellaisia ravinteita, jotka ovat tässä kasviksessa läsnä hyvinkin suurissa määrin: C-vitamiini, kalsium, magnesium, fosfori ja kalium.

Lisäksi parsakaalissa on runsas annos kuitua, seleeniä ja luteiinia. Se on hyödyllinen tuote myös siksi, että siinä on huomattavan runsaasti foolihappoa, rautaa ja A-vitamiinia.

Parsakaali on lääkinnällinen kasvis

Tiedät jo sen, että monia hedelmiä ja vihanneksia käytetään osana kotihoitoja, sillä niissä on terveyttä edistäviä ravinteita ja ominaisuuksia.

Mitä tulee parsakaaliin, se on hyödyllinen lukuisien loistavien ominaisuuksiensa vuoksi, ja sen syönnillä onkin erittäin suuret terveyttä edistävät vaikutukset.

Fytokemikaalien ansioista parsakaalilla on kehossa monet hyvät seuraukset, joista kerromme tarkemmin seuraavassa.

Parsakaali estää syöpää

Glukosinolaatit ovat vastuussa siitä, että syöpäsolut pysyvät loitolla. Sinigriini on eräs niistä parsakaalin sisältämistä ravinteista, jotka torjuvat syöpää. Se ”stimuloi” esiasteen syöpäsolujen luonnollista tuhoutumista vatsassa ja suolistossa.

Glukosonilaatit toimivat myös seuraavien syöpien lievittäjinä:

 • kurkkusyöpä
 • tupakoitsijoiden keuhkot ja suu
 • naisilla rintasyöpä
 • miehillä eturauhassyöpä

Jos tämä ei vielä vakuuta sinua, kyseinen vihreä kasvis estää myös maksasyöpää.

Se lisää sydämen terveyttä

Parsakaalin foolihappo on erittäin tärkeä tekijä, sillä se sallii kehon sekä imeyttää oikealla tavalla rautaa että torjua sikiön epämuodostumista, ja lisäksi se estää myös sydämen sairauksia.

Vähentämällä homokysteiinin määrää foolihappo, jota parsakaali sisältää, auttaa estämään sydäninfarktia, arytmiaa ja ateroskleroosia. Lisäksi parsakaalia suositellaan niille henkilöille, joilla on kohonnut verenpaine.

Se vähentää anemiaa

Parsakaalin kukinnot

Parsakaali on yksi niistä ruoista, jotka tarjoavat kaikkein eniten rautaa, ja täten se onkin erinomaista ruokaa anemiasta kärsiville ihmisille.

Lisäksi se myös estää tätä häiriötä, ja parsakaalia suositellaankin niille, joilla on jo todettu alttius kehittää kyseinen sairaus. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa seuraavat henkilöt:

 • raskaana olevat
 • naiset, joilla on hyvin runsaat kuukautiset
 • ne, joilla on jatkuvasti nenän verenvuotoa
 • imettävät äidit

Se auttaa ruoansulatuksessa

Parsakaalin sisältämä B-monivitamiini toimii siten, että se edistää entsyymien luontia. Esimerkki näistä entsyymeistä on pepsiini, joka helpottaa ruokien käsittelyä ruoansulatuksessa.

Jos sinulla on ilmavaivoja tai ongelmia suoliston kasvuston suhteen, me suosittelemme tämän ravinteikkaan kasviksen syöntiä ainakin kerran viikossa.

Sen sisältämän kuidun ansiosta tämä vihreä tuote auttaa tekemään suoliston toiminnasta helpompaa, ja se poistaa myrkyllisiä aineita suolistosta eliminoimalla kaiken jäljellä jääneen jätteen. Lisäksi se antaa tukevan tunteen kylläisyydestä.

Siten voidaankin todeta, että parsakaali on ihanteellinen ruoka kaikille niille, jotka ovat huolestuneita siitä, mitä heidän tulisi syödä tai jotka ovat dieetillä pudottaakseen painoaan.

Se torjuu masennusta ja hoitaa hermoja

Jos syöt parsakaalia, et ainoastaan saa hyvää tunnetta kylläisyydestä, vaan lisäksi mielialasi muuttuu paremmaksi ja hyvinvointisi nousee. Tämä johtuu parsakaalin kyvystä edistää dopamiinin tuotantoa kehossa, mikä sitten vähentää hermostuneisuutta, stressiä ja masennusta.

Parsakaalissa on magnesiumia ja kalsiumia, ja ne vaikuttavat seuraavilla tavoilla ihmisen hyvinvointiin:

 • ne säätelevät unisyklejä ja estävät unettomuutta
 • ne rentouttavat hermoja ja lihaksia
 • ne hallitsevat sydämen lyöntitahtia
 • ne lisäävät yleistä energiaa

Parsakaalin syönti onkin yhtä kuin elinvoima ja onnellisuus!

Se torjuu nesteiden kertymistä

Parsakaalin sisältämä suuri kaliumin määrä toimii kehoon suolan syönnin seurauksena kertyneen natriumin vastavoimana. Jos sinulla on edeemoja, kohonnut verenpaine tai liikalihavuutta, älä siis epäröi lisätä parsakaalia ruokavalioosi.

Se vähentää nivelkipuja

Parsakaali ja sitruuna

Parsakaali voi poistaa herakertymiä nivelistä – tämä kerääntyminen johtuu kaliumista ja glutationista. Se onkin täydellistä ruokaa niille henkilöille, joilla on niveltulehdus tai nivelrikko.

Se auttaa kohentamaan ulkonäköä

Tämän kaalilajikkeen antioksidanttivaikutukset mahdollistavat kehossa olevien myrkyllisten aineiden poistumisen, ja siten parsakaali edistää kauneutta ja nuorekkuutta.

Parsakaalilla on kyky stimuloida maksan toimintaa sekä puhdistaa verta. Tämä sitten saa aikaan terveemmän ihon. Lisäksi parsakaali voi myös estää hiustenlähtöä sekä vähentää ihon ongelmia (akne, kuivuus, finnit ja rypyt).

Se säätelee kilpirauhasen toimintaa

Lautanen täynnä parsakaalia

Kaikki ristikukkaiskasvit, joihin parsakaalikin kuuluu, voivat vähentää kilpirauhashormonin tuotantoa. Tämän vuoksi tätä kasvista suositellaankin niille, joilla on kilpirauhasen liikatoimintaa.

Vaikka tätä ei vielä olekaan vahvistettu kilpirauhasen vajaatoimintaa kärsivien kohdalla, kyseiset kasvikset voivat alentaa kilpirauhasen toimintatasoa liikaa, ja siten seurauksena saattaa olla ongelmia.

Jotta voisit nauttia parsakaalin hyvistä ominaisuuksista mahdollisimman tehokkaasti, höyrytä sitä 3-5 minuuttia niin, että se ei menetä fytokemikaalejaan ja ravinteitaan (moni niistä nimittäin kuolee korkeassa lämpötilassa, kuten tapahtuu keitettäessä). Mausta sitten parsakaalia oliiviöljyllä ja valkosipulilla.

Saat tästä kasviksesta erittäin herkullisen ja terveyttä loistavasti edistävän lisän lautasellesi – ota parsakaali mukaan ruoanlaittoosi!

UUTISIA VERKOSSA