Paras tapa syödä parsakaalia

Olet ehkä tottunut syömään parsakaalista vain sen vihertävän pään, mutta parsakaalin lehdet ja varsi ovat täynnä ravintoaineita, jotka kannattaa myös hyödyntää.
Paras tapa syödä parsakaalia
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Parsakaali on tunnetusti terveellinen kasvis, jota voi syödä vaikka joka päivä. Parsakaalilla on tulehdusta lievittävä vaikutus, se voi ehkäistä syöpää ja se muuttaa elimistön pH-arvoa terveellisen emäksiseksi.

Parsakaalia pidetään yhtenä ravintorikkaimmista ruuista, sillä se sisältää C- ja E-vitamiinia, beetakaroteenia, flavonoideja, kuitua, luteiinia ja muita hyödyllisiä yhdisteitä. Lisäksi parsakaalista saa vain vähän kaloreita, joten sitä voi nauttia suuriakin määriä.

Suurin osa parsakaalia nauttivista ei kuitenkaan ole välttämättä tietoinen siitä, miten parsakaali kannattaa kypsentää ja mitkä osat siitä kannattaa syödä. Monet meistä nauttivat vain parsakaalin vihertävän pään ja heittävät lehdet ja varren roskikseen.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle lisää siitä, miksi ja miten parsakaalia kannattaa syödä ja miten saat parsakaalin ravintoaineet parhaiten käyttöösi.

Mitkä osat parsakaalista kannattaa syödä?

Älä heitä parsakaalin lehtiä ja paksua vartta roskikseen, sillä nämä osat sisältävät runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita ja ne soveltuvat syötäväksi siinä missä parsakaalin pääkin. Parsakaalin varsi sisältää paljon tärkeää kuitua, huomattavasti enemmän kuin pää. Lisäksi parsakaalin lehdet sisältävät beetakaroteenia enemmän kuin pää tai varsi.

Miten parsakaalin varsi kannattaa nauttia?

Parsakaalin varren maku on miedon makea ja todella herkullinen. Voit nauttia varren poistamalla sen kuoren ja leikkaamalla sen paloiksi. Höyrytä tai paista uunissa tai pannulla. Aloita varren kypsentäminen ennen parsakaalin päätä, sillä sen kypsyminen kestää hiukan kauemmin.

 

parsakaalia leikkuulaudalla

Miten nautin parsakaalin lehdet?

Monet unohtavat parsakaalin lehtien syömisen ja heittävät ne samantien roskiin. Seuraavan kerran kun ostat parsakaalin, syö myös ravinteikkaat lehdet, sillä saat niistä paljon beetakaroteiinia. Beetakaroteeni on tärkeä antioksidantti, joka vähentää rintasyöpään sairastumisen riskiä ja ikääntymiseen liittyvää solujen rappeutumista.

Lisäksi parsakaalin lehdistä saa runsaasti A-vitamiinia, joka vahvistaa puolustusjärjestelmää ja suojelee näköaistia. Jo 30 gramman annos voi antaa 44 % päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta.

Parsakaalin lehdet voi kypsentää ja nauttia samalla tavalla kuin parsakaalin pään. Kokeile lehtiä paahdettuina, pannulla paistettuina tai höyrytettyinä.

 

parsakaalin kukinto ja lehdet

Mikä on paras tapa kypsentää parsakaali?

Se, miten kypsennät ja valmistat ruuan voi joko säilyttää ruuan sisältämät ravintoaineet tai haihduttaa ne. Kypsentämällä ruuan oikein pääset nauttimaan kaikista ravintoaineista. Parsakaali kannattaa höyryttää, sillä näin pehmennät kaalin nautintakelpoiseksi, mutta et haihduta sen tärkeitä ravintoaineita keitinveteen tai uunin kovassa lämmössä.

Höyryttämällä parsakaalin säästät sen ravintoaineet nautittavaksi. Parsakaali soveltuu myös raakana syötäväksi.

Vuonna 2008 suoritetun tutkimuksen mukaan, jonka tulokset ja yksityiskohdat julkaistiin Agriculture and Chemistry -aikakauslehdessä, höyryttäminen on paras tapa kypsentää parsakaali, sillä tämä säästää suurimman osan kasviksen sisältämistä ravintoaineista.

Miten parsakaali höyrytetään?

Voit höyryttää parsakaalin sinällään tai muiden kasvisten kera. Käytä höyrytinkattilaa tai muuta höyrytyslaitetta. Noin 15 minuuttia riittää parsakaalin höyryttämiseen.

 

lautanen täynnä parsakaalia

Mitkä ruuat sopivat yhteen parsakaalin kanssa?

Yksi parsakaalin eduista on, että se on monipuolinen kasvis, joka sopii hyvin yhteen monien muiden ruoka-aineiden ja makujen kanssa. Parsakaali sopii B-vitamiinia sisältävien ruokien kanssa nautittavaksi, kuten tomaattien ja pinaatin. Parsakaalia voi syödä myös sinällään oliiviöljyn ja sitruunamehun kera.

Miten valmistan terveellisen parsakaalisalaatin?

 

salaatti parsakaalista ja katkaravuista

Parsakaali voi olla kunniapaikalla ruokapöydässä, ja sen voi nauttia lisukkeena tai pääruokana. Kokeile tätä terveellistä ja herkullista parsakaalisalaattia:

Ainekset

  • 900 grammaa parsakaalia
  • 2 tomaattia
  • 1 vihreä paprika
  • puolikas sipuli
  • 140 grammaa kypsennettyjä katkarapuja
  • oliiviöljyä
  • ripaus pippuria
  • hyppysellinen suolaa

Valmistus

  • Pese ja erottele parsakaalin kukinnot. Höyrytä ja kokeile kypsyys haarukalla; se saa olla rapsakkaa. Kun parsakaali on kypsynyt, siivilöi vesi ja aseta parsakaali sivuun.
  • Viipaloi tomaatti, paprika ja sipuli ohuiksi siivuiksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen katkarapujen kanssa ja mausta pippurilla, oliiviöljyllä ja suolalla.
  • Tarjoile salaatti kylmänä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
  • Renaud EN, Lammerts van Bueren ET, Myers JR, et al. Variation in broccoli cultivar phytochemical content under organic and conventional management systems: implications in breeding for nutrition. PLoS One. 2014;9(7):e95683. Published 2014 Jul 16. doi:10.1371/journal.pone.0095683
  • Liu M, Zhang L, Ser SL, Cumming JR, Ku KM. Comparative Phytonutrient Analysis of Broccoli By-Products: The Potentials for Broccoli By-Product Utilization. Molecules. 2018;23(4):900. Published 2018 Apr 13. doi:10.3390/molecules23040900
  • Miglio, C., Chiavaro, E., Visconti, A., Fogliano, V., & Pellegrini, N. (2008). Effects of different cooking methods on nutritional and physicochemical characteristics of selected vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry56(1), 139–147. https://doi.org/10.1021/jf072304b

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.