Logo image
Logo image

5 harvinaista rintasyövän merkkiä

3 minuuttia
Syöpä nuorilla ihmisillä on yleensä agressiivisempi, joten sen aikainen havaitseminen on elintärkeää.
5 harvinaista rintasyövän merkkiä
Viimeisin päivitys: 08 lokakuuta, 2018

Rintasyöpä on yksi yleisimmistä syöpätyypeistä maailmassa, vaikuttaen pääasiassa naisiin ja silloin tällöin myös miehiin. Riski tämän sairauden kehittymisestä kasvaa iän myötä, ja varhainen diagnoosi parantaa huomattavasti selviytymismahdollisuuksia missä iässä tahansa.

Suurin osa rintasyöpätapauksista todetaan 40 ikävuoden jälkeen, minkä vuoksi tämän iän täytettyä sinun tulisi käydä säännöllisesti testeissä. On kuitenkin olemassa tapauksia, jossa sairaus puhkeaa paljon nuoremmalla iällä, ja ikävä kyllä nämä tapaukset ovat yleensä aggressiivisempia. Iästä riippumatta aikainen diagnoosi on avainasemassa tehokkaan hoidon kannalta. Niinpä olisi hyvä opetella tunnistamaan sekä tavalliset että epätavalliset rintasyövän oireet sairauden eri vaiheissa – näin rintasyöpä voidaan havaita ajoissa.

Yleisimmät rintasyövän oireet ovat muun muassa kyhmyt rinnoissa, muutokset rinnan rakenteessa, muutokset ihossa ja nännistä vuotava pahanhajuinen neste. Amerikan syöpäyhdistys (American Cancer Society) kuitenkin tiedottaa, että on myös olemassa joitakin harvinaisempia oireita, jotka lääkärin tulisi huolellisesti analysoida, koska vaikka ne vaikuttavat olevan muiden terveysongelmien oireita, ne voivat viitata myös rintasyöpään. Tiedätkö, mitkä ovat nuo harvinaisemmat rintasyövän oireet, joita tulisi pitää silmällä?

Harvinaiset rintasyövän oireet

Kutina, punoitus ja kipu

On normaalia tuntea kipua ja arkuutta rinnoissa, kuten myös lievää kutinaa ennen kuukautisia ja niiden aikana. Mutta jos nämä oireet jatkuvat, sinun tulisi käydä lääkärin vastaanotolla, sillä ne saattavat olla merkki rintasyövästä. Yleensä nämä oireet syntyvät tulehduksellisesta syövästä, joka aiheuttaa turvotusta, kutinaa ja kipua rinnan alueella, kuten myös ilmeiset oireet, muun muassa hilseilevä iho, selluliitti tai pienet siniset pisteet iholla. Tässä tapauksessa on tärkeää toimia välittömästi, koska se on merkki nopeasti etenevästä syöpätyypistä.

Selkäkipu

Selkäkipu saattaa johtua monesta syystä, eikä meille varmaan tulisi mieleenkään, että kyseessä voisi olla rintasyöpä. Asiantuntijat ovat huomanneet, että potilaat joilla on diagnosoitu rintasyöpä, ovat myös raportoineet yläselkäkivusta lapaluiden välissä ennen mitään muita sairauden oireita. On hyvin tärkeää olla varuillaan, koska jonkin tyyppiset syöpäkasvaimet usein kehittyvät syvällä rintakudoksen sisällä, aiheuttaen kipua selässä tai kylkiluissa. Tällaista kipua on raportoitu myös etäpesäkkeiden tapauksissa, mikä taas tarkoittaa sitä että sairaus on etenemässä.

Kipu ja herkkyys kainaloissa

Some figure

Yksi kehon ensimmäisistä alueista, joissa näkyy merkkejä rintasyövästä, ovat kainalot. Monet tutkimukset osoittavat, että kainaloiden imusolmukkeet voivat paljastaa syövän, samalla lailla kuin niskan ja kurkun imusolmukkeet voivat paljastaa flunssan.

Turvonneet, kipeät imusolmukkeet kainaloissa voi olla aikainen merkki rintasyövästä, paljon ennen kuin oireet huomataan rinnan alueella. Ensimmäinen asia joka sinun tulisi tehdä, on verrata kainaloitasi ja katsoa onko niissä eroa toisiinsa nähden tai tunnetko epämukavuutta. Jos niissä on selvää eroa, on tärkeää käydä näyttäytymässä lääkärillä. Tietysti, kuten kaikissa tapauksissa, nämä oireet eivät välttämättä tarkoita rintasyöpää.

Muutokset nännissä ja valuva neste

Se alue rinnassa, jossa syöpä on kaikista ilmeisin, on nännin alla. Syövän läsnäolo rintakudoksessa voi aiheuttaa muutoksia rinnan ulkonäössä ja koostumuksessa. Nänni saattaa myös saada epätavallisen rakenteen ja tuntua hellemmältä. Toinen ilmeinen merkki on nesteiden eritys, veren tai maidon, silloin kun ei imetä. Tämä tapahtuu silloin kun kasvain muodostuu maitorauhaseen tai sen taakse. Molemmissa tapauksissa lääkärintarkastus ja tarkkailu ovat tärkeitä, jotta hoito voidaan suorittaa ajoissa.

Muutokset muodossa

Monet naiset, joilla on todettu rintasyöpä, ovat huomanneet ilmiselviä muutoksia rinnan muodossa. Esimerkiksi toinen pysyi pyöreänä kun toinen muuttui soikean malliseksi. On olemassa myös tapauksia, joissa naiset ovat huomanneet muutoksen vain rinnan toisessa sivussa niin, että se näyttää epätasaiselta. Nämä epätasaisuudet rinnoissa ovat normaalisti näkyvämpiä rintaliivejä käytettäessä. On tärkeää tunnustella rintoja säännöllisesti, ja jos huomaat jotain poikkeavaa, käy näyttämässä lääkärille.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.