Logo image
Logo image

11 merkkiä syövästä - älä sivuuta näitä

3 minuuttia
Aina syöpää ei todeta riittävän ajoissa ja se ehtii leviämään ympäri kehoa - tämä tekee siitä vaikeamman hoitaa. Mitä aikaisemmin syöpä todetaan, sitä parempi on mahdollisuus selvitä siitä. Aina kehon oireita ei osaa yhdistää syöpään, joten on tärkeää tietää, koska kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.
11 merkkiä syövästä - älä sivuuta näitä
Viimeisin päivitys: 29 lokakuuta, 2018

Joka päivä tuhansilla ihmisillä todetaan jokin syöpäsairaus. Syöpä ei katso ikää, sukupuolta tai maantieteellistä paikkaa – syöpää esiintyy kaikkialla maailmassa. Nykyisin syöpää voidaan hoitaa hyvinkin tehokkaasti ja yhä useampi selviää syövästä hengissä. On hyvä tunnistaa syövän ensimerkit, sillä mitä aikaisemmassa vaiheessa syöpä diagnosoidaan ja hoidetaan, sitä paremmat ovat potilaan selviytymismahdollisuudet.

Usein syöpäkasvaimet eivät oireile alkuun mitenkään, ja siinä vaiheessa kun oireet kehittyvät todella pahaksi, ovat kasvaimet ehtineet kasvaa suuriksi ja levitä muualle kehoon – tämä tekee hoitamisesta vaikeaa. Mitä pidemmälle syöpä on ehtinyt edetä, sitä hankalampi se on voittaa. Tästä syystä on tärkeää tunnistaa tavallisimmat syöpään liittyvät oireet, jotta voit hakeutua aikaisessa vaiheessa lääkärin pakeille. Tässä artikkelissa keskitymme 11 erilaiseen syövän oireeseen, jotka monet meistä sivuuttavat olankohautuksella.

11 merkkiä syövästä

Jatkuva yskä ja käheys

Some figure

Yskä on yksi yleisimmistä hengitysteiden ongelmista, joka liittyy usein flunssaan tai vilustumiseen. Astmasta ja muista keuhkojen sairauksista kärsivät saattavat sairastaa yskää muita useammin. Yleensä yskä johtuu hengitysteiden tulehduksesta tai tukoksista. Jos yskä on jatkuvaa ja palaa aina uudelleen ja uudelleen, tai jos yskiessä maistuu veren maku suussa, tulisi sinun puhua asiasta lääkärin kanssa. Kova ja pitkään jatkuva yskä sekä verenvuoto keuhkoissa voivat olla merkki syövästä.

Hengästyminen

Usein keuhkosyövän oireisiin liittyy kova hengästyminen ja muut hengityksen ongelmat ilman kovaa fyysistä rasitusta. Joskus hengästyminen voidaan nähdä astman sivuoireena tai ohimenevänä ongelmana. Jatkuvasti hengästynyt olo tai normaalista poikkeava hengästyminen fyysisen rasituksen aikana tulisi tarkastuttaa lääkärissä.

Muutokset suoliston toiminnassa

Some figure

Jokainen on varmasti kokenut jonkinasteisia muutoksia suolistonsa toiminnassa elämän aikana. Kaikkien suolisto toimii eri tavalla: joidenkin ruuansulatus toimii nopeasti ja vessassa täytyy käydä moneen eri otteeseen päivän aikana. Toiset taas kärsivät ummetuksesta ja hitaasta ruuansulatuksesta.

On täysin normaalia kärsiä silloin tällöin ummetuksesta, ripulista ja turvotuksesta, mutta jos oireet ovat vakavia ja ilmenevät pitkällä aikajaksolla, tulisi niiden syy tutkia. Pidä silmällä seuraavia oireita, sillä ne poikkeavat normaalista: ulosteessa ilmenee verta tai uloste on väriltään mustaa, ripuli tai ummetus jatkuu pitkään, jatkuva tarve käydä vessassa, kovat vatsakiput ja muut yllättävät ja rankat oireet tulee tarkastuttaa lääkärissä.

Uusiutuvat tulehdukset

Jatkuvasti uusiutuvat tulehdukset ja sairaudet voivat olla merkki leukemiasta. Leukemia on syöpäsairaus, joka syntyy, kun kehon valkosolut eli leukolyytit eivät lisäänny normaalilla tavalla, ja keho menettää vastustuskykynsä. Aikuisilla leukemian oireita ovat mm. jatkuva korkea kuume ja kuumeilu, jatkuva flunssa ja muut tulehdussairaudet.

Muutokset virtsassa

Some figure

Onko virtsasi väri muuttunut tummaksi? Onko siinä vahva haju? Muutokset virtsan koostumuksessa, värissä ja hajussa, sekä muuttunut tarve käydä pissalla voivat olla merkki siitä, että jotakin on pielessä. Usein nämä oireet ilmenevät rakossa tai virtsateissä kasvavan kasvaimen johdosta. Käänny lääkärin puoleen, mikäli virtsaamistarpeesi tai virtsasi muuttuu yllättäen.

Selittämätön kipu

Jos kärsit kroonisesta kivusta selässä, niskassa, jaloissa tai muilla alueilla, on hyvä idea jutella asiasta lääkärin kanssa. Etenkin jos kipua esiintyy muiden oireiden kanssa, tulisi se ottaa puheeksi asiantuntijan kanssa.

Muutokset iholla ja luomet

 

Some figure

Muutokset iholla, kuten tummat läiskät, uudet luomet tai olemassaolevien luomien muutokset ovat syitä varata aika lääkäriin tai ihotautilääkärille. Lääkäri voi tarkastaa luomet ja poistaa ne, mikäli ne näyttävät epäilyttäviltä. Lue lisää ihosyövän merkeistä täältä.

Selittämätön verenvuoto

Kuukautisten välissä esiintyvä vuoto voi olla merkki kohdunkaulan syövästä. Käy säännöllisesti papa-kokeessa, jotta muuttuneet solut huomataan ajoissa. Vuotaminen peräaukosta voi puolestaan olla merkki suolistosyövästä.

Jatkuva kipu lantion alueella

Some figure

Lantion alueen kipuja on vaikea olla huomioimatta, sillä kipu on usein voimakasta. Lantionseudun kipuiluun liittyy yleensä tulehdus. Tämä voi olla merkki monista erilaisista sairauksista ja tulehduksista, mutta joissain tapauksissa kipu ja tulehdus aiheutuu munasarjojen tai kohdun kasvaimista tai kystista.

Yllättävä laihtuminen

Yllättävä laihtuminen ilman näkyvää syytä on huolestuttava oire, ja joskus se voi olla merkki syövästä. Jos et ole lisännyt liikuntaa tai muuttanut ruokailutottumuksiasi, kannattaa nopeasta laihtumisesta puhua lääkärin kanssa. Yllättävä laihtuminen voi olla merkki haiman, mahan, ruokatorven tai keuhkojen syövästä.

Nielemisvaikeudet

Jos nieleminen on vaikeaa tai kivuliasta, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen. Nielun ongelmat voivat olla merkki ruokatorven, kurkun tai mahan syövästä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.