6 parasta emäksistä ruoka-ainetta

Vaikutukseltaan emäksisten ruoka-aineiden nauttiminen pitää kehon pH-arvon tasapainossa. Liian hapokas elimistö voi synnyttää monia erilaisia terveysongelmia.
6 parasta emäksistä ruoka-ainetta
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiesitkö, että veren pH-arvon tulisi aina pysyä tasapainossa? Normaali pH-arvo ehkäisee vaarallisten sairauksien kehittymistä. Monet negatiiviset terveyshaitat johtuvat liiallisesta hapokkuudesta, joka puolestaan aiheutuu huonolaatuisen ravinnon nauttimisesta.

Ikävä kyllä ruokakauppojen hyllyt ovat nykyään täynnä sellaisia ruoka-aineita, jotka nostattavat kehon happamuustasoa ja sisältävät runsaasti kaloreita. Valkaistut jauhot, prosessoitu ruoka ja punainen liha ovat vain osa niistä ruoka-aineista, jotka aiheuttavat haittoja elimistössä.

Kun lisäät ruoka-aineiden haitallisiin vaikutuksiin stressin ja ympäristön saasteet, on keho jo todella pulassa. Onko siis mikään ihme, että yhä suurempi osa ihmisistä sairastelee tai kärsii terveysongelmista?

Onneksi emäksisiä ruokia nauttimalla voi tasapainottaa kehon pH-arvoa ja ehkäistä ravinnon haittavaikutuksia. Kun nautit emäksisiä, paljon antioksidantteja ja tärkeitä ravintoaineita sisältäviä ruokia riittävästi, voit paljon paremmin.

Alta löydät kuusi parasta kehon emäksisyyttä parantavaa ruoka-ainetta.

Parhaat emäksiset ruoat

1. Pinaatti

 

emäksiset ruoat: pinaatti

Pinaatista saa runsaasti ravintoaineita: se sisältää vitamiineja, mineraaleja, proteiinia ja kuitua. Lisäksi pinaatti on täynnä lehtivihreää, joka on luonnostaan emäksinen aines, joka tasapainottaa veren pH-arvoa.

Pinaattia nauttimalla saat:

 • Vitamiineja (A, C, B2, B9, E ja K)
 • Mineraaleja (mangaania, magnesiumia, kaliumia, rautaa ja kalsiumia)
 • Helposti sulavaa kuitua

2. Lehtikaali

Pinaatin tavoin lehtikaalilla on emäksinen vaikutus elimistössä. Lisäksi lehtikaali puhdistaa kehoa ja vähentää kolesterolin määrää verenkierrossa.

Lehtikaalista saa runsaasti antioksidantteja, jotka ehkäisevät solujen hapettumista ja haitallisia solumuutoksia, jotka voivat myöhemmin kehittyä syöpäsoluiksi.

Lehtikaali on vielä suhteellisen tuntematon aines, eikä sitä käytetä yhtä paljon kuin esimerkiksi pinaattia. Lehtikaali on kuitenkin yksi parhaimmista emäksisistä ruoka-aineista.

Lehtikaalista saat:

 • Vitamiineja (A, C ja K)
 • Glukosinolaatteja
 • Lehtivihreää
 • Mineraaleja (kalium, sinkki ja rauta)

3. Kurkku

 

emäksiset ruoat: kurkku

Kurkku koostuu 95-prosenttisesti vedestä. Kurkku sisältää hyvin vähän kaloreita, se nesteyttää kehoa tehokkaasti ja pitää huolta mm. ihosta ja hiuksista. Lisäksi kurkku on luonnollisesti emäksinen ruoka-aine.

Kurkku sisältää runsaasti tärkeitä antioksidantteja, kuten lignaaneja, joiden vaikutus ehkäisee kroonisia tauteja.

Kurkku on monipuolinen ruoka-aine, joka sopii etenkin tuoreisiin salaatteihin, leivän päälle tai naposteluruuaksi. Kurkusta voi myös valmistaa raikasta keittoa kesän juhliin. Lisäämällä kurkkua ruokavalioon tasapainotat elimistön pH-arvoa.

Kurkku sisältää seuraavia ravintoaineita:

 • Vitamiineja (A, C, K, ja B)
 • Mineraaleja (magnesium, seleeni, kupari, kalium, rauta ja sinkki)

4. Parsakaali

Jokaisen tulisi nauttia vähintään neljä annosta parsakaalia viikossa. Parsakaali on edullinen ja monipuolinen ruoka-aine, joka soveltuu moneen eri ateriaan.

Parsakaalista saa lehtivihreää, antioksidantteja ja kuitua, joka vähentää veren hapokkuutta ja poistaa kuona-aineita. Parsakaali soveltuu verenkiertoelimistön terveyden kohentamiseen, aineenvaihdunnan tehostamiseen ja puolustusjärjestelmän vahvistamiseen.

Parsakaalista saat mm:

 • Vitamiineja (A, B2, B6, B9 ja K)
 • Mineraaleja (mangaania, kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia)
 • Proteiinia

5. Avokado

 

emäksiset ruoat: avokado

Avokado sisältää runsaasti terveellistä rasvaa ja kuitua. Monet välttelevät avokadoja, sillä niissä on paljon kaloreita – jopa 85 % avokadojen sisältämistä kaloreista tulee rasvasta. Avokadoa voi syödä vaikka joka päivä, kunhan sitä nauttii kohtuudella. Avokado päivässä parantaa yleistä terveydentilaa ja voi auttaa jopa vähentämään haitallisen kolesterolin määrää verenkierrossa.

Avokadon sisältämät yhdisteet laskevat kehon hapokkuutta ja pitävät pH-arvon tasapainossa. Avokadon nauttiminen ehkäisee myös tulehduksia ja ärsytystä.

Avokadoista saa:

 • Kuitua
 • Vitamiineja (B5, B6, B9, C ja K)
 • Kaliumia

6. Sitruuna

Sitruuna on maultaan hapokas, joten moni kuvittelee sillä olevan elimistön hapokkuutta nostattava vaikutus. Sitruuna on kuitenkin koostumukseltaan emäksinen ja se tasoittaa kehon pH-arvoja. Sitruuna onkin yksi emäksisimmistä ruoka-aineista.

Sitruunan pH-arvo on 9,0, ja se auttaa tekemään verestä emäksisemmän ruuansulatuksen aikana.

Sitruunasta saa myös:

 • Vitamiineja (A, C ja E)
 • Mineraaleja (kalium, rauta, sinkki ja magnesium)
 • Kuitua
 • Antioksidantteja

Tälle listalle päässeet ruuat ovat vain osa niistä emäksisistä ruoka-aineista, joita kannattaa syödä. Suosi näitä ruoka-aineita jokapäiväisessä ruokailussasi ja korvaa niillä elimistön happamuutta nostattavat ruoka-aineet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135.
 • Sharma GN, Gupta G, Sharma P. A Comprehensive Review of Free Radicals, Antioxidants, and Their Relationship with Human Ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr. 2018;28(2):139-154.
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.