Magnesiumin puutosoireet

toukokuu 12, 2015

Tämä ongelma – magnesiumin puute – jää usein huomaamatta, koska magnesium ei yleensä näy verikokeissa. Vain yksi prosentti elimistön tarvitsemasta ja käyttämästä magnesiumista on varastoitunut vereen. Lisäksi useimmat lääkärit eivät edes sisällytä sitä määräämiinsä kokeisiin. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että voi olla vaikea tietää, kärsitkö magnesiumin puutoksesta vai et.

Sanotaan, että useimmat ihmiset teollistuneissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, kärsivät magnesiumin puutteesta, mutta vain hyvin harvat tietävät tai tiedostavat sen. Onkin tärkeää tietää, että magnesiumin puutos voi johtaa moniin sairauksiin.

Magnesiumin puutos: Mitä siitä pitää tietää

Magnesium on yksi tärkeimmistä mineraaleista elimistössäsi veden, hapen ja perusravintoaineiden jälkeen. Magnesiumin saanti on välttämätöntä kehityksellesi ja olennaisempaa kuin kalsiumin, natriumin ja kaliumin saanti, sillä magnesium säätelee näitä kaikkia kolmea.

Yksi tavallisimmista magnesiumin puutosoireista on kova janon tunne, ja runsas veden sekä muiden nesteiden juominen päivittäin. Tämä johtuu siitä, että et saa tarvitsemiasi ravintoaineita ruoastasi ja elimistösi ilmoittaa tämän niin, että olet janoinen ja että se tarvitsee nesteytystä.

magnesium2

Magnesiumin puutos voi häiritä unirytmiäsi, lisätä stressiä, tai haitata kykyä liikuntaan ja urheilemiseen. Se näkyy eniten ihmisen elämänlaadussa. Ensimmäiset oireet ovat hyvin heikot ja huomaamattomat, mutta ne muuttuvat ajan kuluessa paljon selvemmiksi, kuten jalkojen krampeiksi, jalkojen kivuksi tai poltteeksi lihaksissasi, vaikka et olisikaan urheillut tai treenannut.

Kun oireet pahenevat, voit kokea puutumista, kouristuksia, säännöllistä ja jatkuvaa pistelyn tunnetta ja rankoissa tapauksissa sydämeen johtavien verisuonien supistumista, persoonallisuuden muutoksia tai sydämen rytmihäiriöitä.

Magnesiumin puutos voi vaikuttaa kaikkiin kehon osiin ja elimiin, etenkin lihaksiin. Siksi voit kokea paljon kipua, lihasjännitystä, kramppeja ja lihassupistuksia. Leukanivelen häiriöitä, pääkipuja tai tiukkuuden tunnetta rinnassa, joka estää sinua hengittämästä kunnolla, voi myös ilmestyä.

päänsärky

Magnesiumin puutos myös supistaa lihaksiasi, mikä aiheuttaa ummetusta, lisää kuukautiskipuja, supistuksia virtsatessasi, nielemisvaikeuksia, palan tunnetta kurkussa, valoyliherkkyyttä tai valonarkuutta, ääniyliherkkyyttä, hermostollisia muutoksia ja häiriöitä, unettomuutta, ahdistuneisuutta ja hermostuneisuutta, yliaktiivisuutta, avoimen tilan pelkoa, kuukautisia edeltäviä oireita, pistelevää tunnetta, puutuneisuutta ja epätasapainon tunnetta.

Sydämen ja verisuonien toimintaan liittyen magnesiumin puutos voi aiheuttaa epäsäännöllistä sydämen lyöntitiheyttä, sydämentykytystä, rintakipua (angiina), verisuonten supistumista, ylijännitteisyyttä tai sydämen mitraaliläpän vuotoa.

Miksi magnesium on niin tärkeää?

Pohjimmiltaan elimistösi tarvitsee magnesiumia sen kaikkiin toimintoihin. Solut elävät magnesiumin vuoksi. Se on välttämätöntä kaikkien entsyymien toiminnalle, ja se syntesisoi proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Se on myös välttämätöntä tarvitsemasi energian tuottamisessa. Toisin sanoen, magnesiumin puutos vaikuttaa kaikkiin elimistösi toimintoihin. Paljon magnesiumia sisältävä vesi voi jo ehkäistä tätä puutostilaa.

On mielenkiintoista tietää, että mineraalien puute voi laukaista diabeteksen eli sokeritaudin. Joidenkin tutkimusten mukaan magnesiumin puutoksesta kärsivät ihmiset kärsivät helpommin myös ongelmista veren sokerin tuottamisessa.

magnesium4

Kuinka voin lisätä magnesiumia päivittäiseen ruokavaliooni?

Suositeltava päivittäinen määrä magnesiumia on 300 mg miehille ja 280 mg naisille. Raskaana olevien naisten kuitenkin tulisi saada 350 mg magnesiumia. Magnesiumia esiintyy pääasiassa pähkinöissä (kuten manteleissa, cashewpähkinöissä ja jalopähkinöissä) ja palkokasveissa (kuten herneissä).

Runsaasti magnesiumia sisältävä ruokavalio yhdelle päivälle voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

  • Aamiainen: teetä, johon on lisätty rasvatonta maitoa, ja kaksi kokojyväpaahtoleivän siivua.
  • Aamupäivän välipala: Kymmenen pähkinää tai mantelia.
  • Lounas: yksi kupillinen raakaa pinaattia, 120 grammaa luomutonnikalaa ja yksi kuppi kokojyväriisiä. Jälkiruoaksi sopii kevyt paahtovanukas, johon on lisätty kaksi hienonnettua jalopähkinää.
  • Välipala: muroja, joihin on lisätty rasvatonta maitoa ja yksi omena.
  • Iltapäivän välipala: kaksi riisi- tai kaurapikkuleipää ja kourallinen rusinoita.
  • Päivällinen: yksi kanan rintaleike, lehtimangoldivanukasta sekä tomaatista ja kurkusta valmistettu salaatti. Puolikas kupillinen mansikoita sopii hyvin jälkiruoaksi.

magensium5

Kuvaoikeudet: Ian Buchanan, IUCN Web, Christopher, Eunice, Steve Parker

 

UUTISIA VERKOSSA