Logo image
Logo image

Magnesiumin puutosoireet

3 minuuttia
Magnesiumin puutosoireet
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Tämä ongelma – magnesiumin puutosoireet – jäävät usein huomaamatta, koska magnesium ei yleensä näy verikokeissa. Vain yksi prosentti elimistön tarvitsemasta ja käyttämästä magnesiumista on varastoitunut vereen. Lisäksi useimmat lääkärit eivät edes sisällytä sitä määräämiinsä kokeisiin. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että voi olla vaikea tietää, onko sinulla magnesiumin puutos vai ei.

Sanotaan, että useimmilla ihmisillä teollistuneissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, on magnesiumin puutos, mutta vain hyvin harvat tietävät tai tiedostavat sen. Onkin tärkeää tietää, että magnesiumin puutos voi johtaa moniin sairauksiin.

Magnesiumin puutosoireet: Mitä siitä pitää tietää

Magnesium on yksi tärkeimmistä mineraaleista elimistössäsi veden, hapen ja perusravintoaineiden jälkeen. Magnesiumin saanti on välttämätöntä kehityksellesi ja olennaisempaa kuin kalsiumin, natriumin ja kaliumin saanti, sillä magnesium säätelee näitä kaikkia kolmea.

Yksi tavallisimmista magnesiumin puutosoireet sisältävät kovan janon tunteen, ja runsas veden sekä muiden nesteiden juominen päivittäin. Tämä johtuu siitä, että et saa tarvitsemiasi ravintoaineita ruoastasi. Elimistösi ilmoittaa tarvitsevansa nesteytystä niin, että tunnet janoa.

Some figure

Magnesiumin puutos voi häiritä unirytmiäsi, lisätä stressiä, tai haitata kykyä liikuntaan ja urheilemiseen. Se näkyy eniten ihmisen elämänlaadussa. Ensimmäiset oireet ovat hyvin heikot ja huomaamattomat, mutta ne muuttuvat ajan kuluessa paljon selvemmiksi. Oireisiin kuuluvat jalkojen krampit ja jalkojen kivut tai poltot lihaksissasi, vaikka et olisikaan urheillut tai treenannut.

Kun oireet pahenevat, voit kokea puutumista, kouristuksia, säännöllistä ja jatkuvaa pistelyn tunnetta. Rankoissa tapauksissa saatat kokea sydämeen johtavien verisuonien supistumista, persoonallisuuden muutoksia tai sydämen rytmihäiriöitä.

Magnesiumin puutos voi vaikuttaa kaikkiin kehon osiin ja elimiin, etenkin lihaksiin. Siksi voit kokea paljon kipua, lihasjännitystä, kramppeja ja lihassupistuksia. Leukanivelen häiriöitä, pääkipuja tai tiukkuuden tunnetta rinnassa, joka estää sinua hengittämästä kunnolla, voi myös ilmestyä.

Some figure

Magnesiumin puutos myös supistaa lihaksiasi, mikä aiheuttaa ummetusta, lisää kuukautiskipuja, supistuksia virtsatessasi, nielemisvaikeuksia, palan tunnetta kurkussa, valoyliherkkyyttä tai valonarkuutta, ääniyliherkkyyttä, hermostollisia muutoksia ja häiriöitä. Lisäksi saatat kokea unettomuutta, ahdistuneisuutta ja hermostuneisuutta, yliaktiivisuutta, avoimen tilan pelkoa, kuukautisia edeltäviä oireita, pistelevää tunnetta, puutuneisuutta ja epätasapainon tunnetta.

Sydämen ja verisuonien toimintaan liittyen magnesiumin puutos voi aiheuttaa epäsäännöllistä sydämen lyöntitiheyttä, sydämentykytystä, rintakipua (angiina), verisuonten supistumista, ylijännitteisyyttä tai sydämen mitraaliläpän vuotoa.

Miksi magnesium on niin tärkeää?

Pohjimmiltaan elimistösi tarvitsee magnesiumia sen kaikkiin toimintoihin. Solut elävät magnesiumin vuoksi. Se on välttämätöntä kaikkien entsyymien toiminnalle ja se syntesisoi proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Se on myös välttämätöntä tarvitsemasi energian tuottamisessa. Toisin sanoen, magnesiumin puutos vaikuttaa kaikkiin elimistösi toimintoihin. Paljon magnesiumia sisältävä vesi voi jo ehkäistä tätä puutostilaa.

On mielenkiintoista tietää, että mineraalien puute voi laukaista diabeteksen eli sokeritaudin. Joidenkin tutkimusten mukaan magnesiumin puutoksesta kärsivät ihmiset kärsivät helpommin myös ongelmista veren sokerin tuottamisessa.

Some figure

Kuinka voin lisätä magnesiumia päivittäiseen ruokavaliooni?

Suositeltava päivittäinen määrä magnesiumia on 300 mg miehille ja 280 mg naisille. Raskaana olevien naisten kuitenkin tulisi saada 350 mg magnesiumia. Magnesiumia esiintyy pääasiassa pähkinöissä (kuten manteleissa, cashewpähkinöissä ja jalopähkinöissä) ja palkokasveissa (kuten herneissä).

Runsaasti magnesiumia sisältävä ruokavalio yhdelle päivälle voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

  • Aamiainen: teetä, johon on lisätty rasvatonta maitoa, ja kaksi kokojyväpaahtoleivän siivua.
  • Aamupäivän välipala: Kymmenen pähkinää tai mantelia.
  • Lounas: yksi kupillinen raakaa pinaattia, 120 grammaa luomutonnikalaa ja yksi kuppi kokojyväriisiä. Jälkiruoaksi sopii kevyt paahtovanukas, johon on lisätty kaksi hienonnettua jalopähkinää.
  • Välipala: muroja, joihin on lisätty rasvatonta maitoa ja yksi omena.
  • Iltapäivän välipala: kaksi riisi- tai kaurapikkuleipää ja kourallinen rusinoita.
  • Päivällinen: yksi kanan rintaleike, lehtimangoldivanukasta sekä tomaatista ja kurkusta valmistettu salaatti. Puolikas kupillinen mansikoita sopii hyvin jälkiruoaksi.

Some figure

Kuvaoikeudet: Ian Buchanan, IUCN Web, Christopher, Eunice, Steve Parker


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Francisco Ángel L. M. de, Rodríguez Mariano. Magnesio y enfermedad renal crónica. Nefrología (Madr.)  [Internet]. 2013  [citado  2018  Dic  16] ;  33( 3 ): 389-399. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-69952013000400014&lng=es.  http://dx.doi.org/10.3265/Nefrologia.pre2013.Feb.11840.Pérez González
  • E., Santos Rodríguez F., Coto García E.. Homeostasis del magnesio: Etiopatogenia, clínica y tratamiento de la hipomagnesemia. A propósito de un caso. Nefrología (Madr.)  [Internet]. 2009  [citado  2018  Dic  16] ;  29( 6 ): 518-524. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-69952009000600004&lng=es.
  • Rondón-Berríos Helbert. Hipomagnesemia. An. Fac. med.  [Internet]. 2006  Mar [citado  2018  Dic  16] ;  67( 1 ): 38-48. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832006000100007&lng=es.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.