Muutokset syömistavoissa 30-, 40-, 50- ja 60-vuotiaana

· maaliskuu 9, 2017
Ruokailutottumukset muuttuvat usein iän mukana, ja on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota ruokailuun ikääntyessäsi - näin vältät painonnousun ja ravintoaineiden puutostilat.

Jokaisessa elämänvaiheessa keho kokee erilaisia muutoksia ja nämä muutokset tulee kohdata silmästä silmään. Etenkin ruokailutavoissa ilmenee usein muutoksia sitä mukaa kun ikää kertyy, sillä elimistön hormonitaso muuttuu, ja myös stressillä, elämäntapamuutoksilla ja unen puutteella on oma vaikutuksensa ruokahaluun ja siihen, mitä syöt.

Kaikkia näitä tekijöitä ei ole helppo välttää, mutta kuvaamme alla sitä, miten ruokailutavat voivat muuttua vuosien aikana ja näin voit huomioida muutokset ja välttää niiden aiheuttamia haittoja.

Muutokset ruokailutavoissa 30-vuotiaana

Kolmekymppisen ruokahalu

30-vuotispäivä on suuri tapahtuma jokaisen elämässä. 30-vuotiaana elämä on usein jo reilassa ja sinulla on käsitys siitä, kuka olet ja mitä haluat. Kun astut kolmenkympin puolelle, voit huomata yllättävän muutoksen ruokahalussasi: joko haluat syödä kaiken mitä eteesi laitetaan, tai ruoka ei yhtäkkiä maistu ollenkaan. Stressihormoni kortisoli vaikuttaa siihen, kumpaan suuntaan kallistut.

Muutos hormoneissa johtuu kuukautiskierron muutoksesta, sillä hormonien määrä voi joko nousta tai laskea ja tämä vaikuttaa ruokahaluun. 35-vuotiailla ilmenee usein huomattava muutos painossa. Vitamiinien ja ravintoaineiden puutos voi johtaa sokerihimoon, ja suklaata, makeisia ja suolaisia herkkuja tulee nautittua aivan liikaa. Jos et kiinnitä huomiota syömisiisi ja pidä himojasi kurissa, voi painoa kertyä nopeasti ja samalla elimistöstä puuttuu kalsiumia ja magnesiumia. 

Monet naiset tulevat myös päälle kolmekymppisinä raskaaksi, ja usein raskaana olevia naisia kehotetaan syömään enemmän raskauden tukemiseksi. Naisen ei kuitenkaan ole tarvetta syödä ns. ”kahden edestä”, vaan huomio tulee kiinnittää ruokamäärän sijaan sen laatuun. Raskaana ollessa tulee varmistaa etenkin vitamiinien, kalsiumin ja raudan riittävä saanti. Naisen keho on vahva ja se pystyy turvaamaan raskauden ja lapsen terveyden ilman ylimääräistä ravintoa.

Suositeltua lukemista: 5 yllättävää ahdistusta aiheuttavaa asiaa

40-vuotiaat

Kun saavutat neljänkympin rajapyykin saatat huomata sekä fyysisiä että psyykkisiä muutoksia. Nelikymppisenä ei tule tuntea paineita siitä, ettei keho enää näytä samalta kuin parikymppisenä. Tässä vaiheessa painoa kertyy helpommin, sillä lihasmassa alkaa kutistua ja aineenvaihdunta hidastuu.

Noudatitpa mitä ruokavaliota tahansa, on erityisen tärkeää nauttia runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, varmistaa riittävä kalsiumin saanti ja välttää roskaruokaa. Nelikymppisenä vatsasi saattaa reagoida herkemmin eri ruoka-aineisiin ja vatsavaivoja saattaa ilmaantua. Usein myös ruokahalu kohoaa.

Joissain tapauksissa nelikymppisenä kehittyy insuliiniresistenssi, kun keho ei tuota riittävästi insuliinia ja verensokeritaso nousee huomattavasti. Sokeri ei pääse siirtymään verestä solujen ravinnoksi ilman insuliinia, ja muutoksia ruokahalussa voi ilmetä, sillä elimistö yrittää ruokkia soluja muilla keinoilla. Tämä saattaa johtaa etenkin hiilihydraattien himoitsemiseen ja nauttimiseen.

50-vuotiaat

Viisikymppinen syö hedelmiä ja vihanneksia

50-vuotiaat naiset ovat usein joko läpikäyneet menopaussin tai lähestymässä sitä. Usein naisen estrogeenitaso romahtaa menopaussin yhteydessä ja tämä voi johtaa sokerinhimoon. Monet naiset alkavatkin lihoa vaihdevuosien aikana.

Ruokahalun lisääntyminen ei kuitenkaan ole aina negatiivinen asia, sillä kunnollinen ruokailu ehkäisee lihasmassan kutistumista ja luuston heikentymistä, joka kiihtyy automaattisesti vaihdevuosien jälkeen. Nauti etenkin luustoa ja niveliä ravitsevia ruokia ja ravintoaineita kuten kalsiumia, sillä näin ehkäiset kaatumisien tai muiden tapaturmien aiheuttamat luunmurtumat.

60-vuotiaat

Mahalaukku ei kutistu iän myötä, vaikka vatsan kudosten joustavuudessa voikin ilmetä muutoksia vuosien kuluessa. Usein tässä iässä ruuansulatusjärjestelmä lähettää aivoille signaalin, joka kertoo vatsan olevan täynnä, vaikka tosiasiassa et ole syönyt tarpeeksi. Ruokahalu heikkenee vanhuuden myötä ja usein vanhemmat ihmiset syövät vähemmän kuin aikaisemmin.

60-vuotiaana on tärkeää huolehtia terveellisestä painosta, sillä ylipaino lisää riskiä erilaisille sairauksille, kun taas alipaino voi olla merkki jostakin kroonisesta sairaudesta ja herkistää kehoa mm. luuston haurastumiselle.

Suositeltua lukemista: 5 luonnollista tapaa piilottaa ennenaikaisesti harmaantuneet hiukset

Tarkkaile tapojasi, vältä ääripäitä ja löydä kultainen keskitie

Salaatti

 

On tärkeää ymmärtää ikääntymisen aiheuttamat muutokset ruuansulatuksessa sekä ruokahalussa, sillä nämä voivat vaikuttaa ravintoaineiden tarpeeseen ja imeytymiseen. Ikääntyvään kehoon kertyy herkästi ylimääräistä rasvakudosta, etenkin vatsan seudulle. Ikääntyessä verenkierron toiminta voi myös heikentyä.

On tärkeää pysyä aktiivisena koko elämän ja pitää huolta siitä, että nautit runsaasti korkealaatuisia raaka-aineita ja pidät ruokavalion monipuolisena. Suosi kasviksia, hedelmiä, siemeniä, kalaa, kasviöljyjä, täysjyvää ja maitotuotteita, ja vältä kovia rasvoja, suolaa ja sokeria. Valmista ateriasi itse, älä osta valmisaterioita tai -kastikkeita.