Logo image
Logo image

Inkivääri-kamomillahauduke ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa

3 minuuttia
Inkivääri-kamomillahaudukkeen aineksilla on kouristuksia ja tulehtuneisuutta torjuvia ominaisuuksia, joten se on hyvin tehokas apu suoliston rentouttamiseksi. Se lievittää kaiken tyyppistä ruoansulatuksen aiheuttamaa epämukavuutta.
Inkivääri-kamomillahauduke ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

On olemassa luonnollisia hoitoja, joiden vaikutukset auttavat vähentämään ärtyvän suolen oireyhtymän oireita. Niihin sisältyvät muun muassa inkivääri-kamomillahauduke, jonka hyötyjä ovat parempi ruoansulatus ja tulehduksen lievittyminen.

Kiinnostaako? Jos kärsit itsekin tästä yleisestä ongelmasta, kokeile seuraavaa hauduketta mitä pikimmiten!

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilmiö, johon kuuluu vatsan turpoamisen jaksoja ja muutoksia ulostamisessa. Yleensä nämä vaihtelevat ummetuksen ja ripulin jaksojen kanssa.

Tarkka syy on tuntematon, mutta luultavasti se liittyy psykologisiin tekijöihin. Näitä voivat olla esimerkiksi stressi, ahdistuneisuus ja hermostuneisuus.

Lisäksi tila liittyy hormonaalisiin muutoksiin, ruoka-aineallergioihin ja geneettisiin taipumuksiin.

Vaikka oireyhtymää ei pidetäkään vakavana ongelmana, siitä kärsivät etsivät yleensä apua, sillä oireet voivat häiritä arkea. Joissakin tapauksissa voi ilmetä myös komplikaatioita.

Inkiväärin ja kamomillan hyödyt ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa

Sekä inkivääri että kamomilla tarjoavat monia lääkinnällisiä hyötyjä, ja ne hyödyttävät etenkin ruoansulatusta.

Molemmilla on tulehtuneisuutta ja kipua torjuvia sekä puhdistavia vaikutuksia. Nämä voivat olla avuksi suoliston toiminnan säätelemiseksi ja oireyhtymän tuottaman epämukavuuden vähentämiseksi.

Kasvit ovat vatsaystävällisiä, ja säätelemällä ruoansulatuksen pH-tasoa ne neutralisoivat happoja ja estävät siten suoliston limakalvon ärtymistä.

Lue aiheesta lisää: Mausteneilikka ruoansulatuksen parantajana

Inkiväärin hyödyt suolistolle

Some figure

Inkiväärin pääasiallinen aktiiviyhdiste on nimeltään gingeroli. Tämä aine antaa kyseiselle kasville sen mausteikkuuden, mutta myös sen tulehtuneisuutta ja kipua torjuvat sekä ruoansulatusta edistävät ominaisuudet.

 • Vuosisatojen ajan sitä on käytetty vaihtoehtoisena hoitona ruoansulatusongelmissa. Se helpottaa ravinteiden imeytymistä sekä edistää sen jätteen poistumista, jota on kertynyt paksusuoleen.
 • Se sisältää oleoresiinina tunnettua ainetta, jolta se saa laksatiiviset, antasidi- ja kouristuksia torjuvat vaikutuksensa.
 • Sillä inkivääri on luonnollinen karminatiivi, se auttaa saamaan lopun liialliselle kaasun tuotannolle.
 • Lisäksi se parantaa verenkiertoa sekä edistää niiden myrkkyjen poistumista, jotka matkustavat veressä.
 • Se on yksi parhaista tuotteista pahoinvointiin, närästykseen ja happorefluksiin.

Kamomillan hyödyt suolistolle

Some figure

Kamomillan kukkia on käytetty luonnonlääketieteessä kivun, vatsan turvotuksen ja ulostamisen ongelmien hoidossa.

 • Siinä on aktiiviaineita (kuten orgaanisia happoja, terpeenejä ja alkoholeja), joilta se saa tulehtuneisuutta torjuvat ja rauhoittavat kykynsä.
 • Se sopii ihanteellisesti turvotuksen vähentämiseen, jota ärtyneen suolen oireyhtymä aiheuttaa. Se myös auttaa säätelemään koko ruoansulatuksen pH-tasoa.
 • Se voi myös auttaa hoitamaan ripulia ja ummetusta sekä vähentämään ilmavaivoja.
 • Sillä on kouristuksia estäviä ominaisuuksia ja antasidiominaisuuksia. Siten se on hyvä tuote närästyksen ja raskaan olon vähentämiseksi.
 • Yksi hyöty on se, että kamomilla nopeuttaa kudosten toipumisen prosessia, ja näin on etenkin mahan ärtymisen ja haavaumien kohdalla.

Lue aiheesta lisää: Ruoansulatusta helpottavat hedelmät ja yrtit

Inkivääri-kamomillahauduke ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon

Some figure

Inkivääri-kamomillahauduke on luontaishoito, joka auttaa vähentämään ärtyvän suolen oireyhtymän tuottamaa epämukavuutta.

Hyödyistä huolimatta hauduketta tulee kuitenkin nauttia vain kohtuudella, sillä liika inkiväärin käyttö voi aiheuttaa haittoja.

Ainekset

 • 2 kupillista vettä
 • 1 tl raastettua inkivääriä
 • 1 rkl kamomillan kukkia
 • 2 rkl mehiläishunajaa (mikäli haluat)
 • Jäätä (mikäli haluat)

Valmistus

 • Keitä vesi ja lisää sitten mukaan raastettu inkivääri ja kamomillan kukat.
 • Vähennä lämpöä ja anna kasvien hautua 2-3 minuutin ajan.
 • Jätä juoma huoneenlämpöön 10-15 minuutin ajaksi.
 • Siivilöi ja makeuta juoma hunajalla – viilennä jäällä, jos haluat.

Nauti näin

 • Ota kupillinen juomaa tyhjään vatsaan ja toista hoitoa iltapäivän puolivälissä.
 • Juo hauduketta ainakin kolme kertaa viikossa.

Oletko huomannut ärtyvän suolen oireyhtymän oireita itselläsi? Onko ruoansulatus ongelmallista ja kärsitkö jatkuvasti ummetuksesta? Valmista itsellesi luonnollista inkivääri-kamomillateetä ja nauti sen hyödyistä suoliston terveydelle.

Optimaalisten tulosten takaamiseksi varmista, että ruokavaliosi on terveellinen – siinä saisi olla vain hyvin niukasti epäterveellisiä rasvoja ja ärsyttäviä ruokia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.