Vuotavan suolen oireyhtymä: 8 oiretta, joita ei pidä ohittaa

Jotkut tulehdukselliset tilat ja jopa mielialan muutokset voivat olla yhteydessä vuotavan suolen oireyhtymään, joten jos sinulla on näitä oireita, kannattaa mennä lääkäriin diagnosoitavaksi.
Vuotavan suolen oireyhtymä: 8 oiretta, joita ei pidä ohittaa
José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vuotavan suolen oireyhtymä on tila, jossa suolen seinämien limakalvojen solujen välit ovat avautuneet.

Jokaisessa terveessä kehossa suolet päästävät läpi jonkin verran, jotta ravintoaineet pääsevät imeytymään elimistöön solujen käytettäväksi. Vuotavan suolen tapauksessa läpäisy on suurempaa, ja tulehdus laukaisee epämukavia ja kivuliaita oireita.

Tämä johtuu siitä, että bakteerit, aineenvaihdunnan kuona-aineet ja ruuan tähteet kerääntyvät ja kulkeutuvat verenkierron mukana muualle elimistöön.

Elintärkeiden elinten toiminta vaarantuu. Puolustusjärjestelmä menee sekaisin ja alkaa hyökkäämään itseään vastaan.

On todella tärkeää pystyä tunnistamaan mitkä ovat tämän oireyhtymän oireita. Aikainen havainnointi on tärkeää hoidon saamiseksi. Siksi tällä kerralla käymme läpi vuotavan suolen oireyhtymän oireita.

1. Ruuansulatusvaivat

naisella on vatsakipua

Suoliston bakteerikannan muutokset ja ruuan huono sulaminen aiheuttavat ruuansulausvaikeuksia, jotka voitat johtaa vuotavan suolen oireyhtymään.

Oireet ovat samoja monilla muilla ruuansulatusvaivoilla, mutta on tärkeää pitää tämä oireyhtymä mielessä suoliston oireita kartoitettaessa.

Vuotavan suoliston oireyhtymän oireita ovat:

 • vatsan laajentuminen
 • suoliston ilmavaivojen lisääntyminen
 • ripuli
 • ärtyvän suolen oireyhtymä
 • kipu ja täysi olo vatsassa

2. Kausiallergia

Kausittaisen allergiat, samoin kuin astma tai krooninen poskiontelontulehdus, ovat yleisiä niillä, jotka kärsivät vuotavasta suolesta.

Allergia ja muut reaktiot johtuvat puolustusjärjestelmän epätasapainosta, koska se ei tuota tarpeeksi vasta-aineita allergeeneja ja taudinaiheuttajia vastaan.

3. Tulehdukselliset tilat

naisen kouristeleva käsi

Jos vuotavan suolen oireyhtymää ei hoideta, nousee riski saada kroonisia tulehdustauteja ja -tiloja huomattavasti.

Tulehduksellisten tilojen tasapainottamisprosessi häiriintyy ja kun tämä tila yhdistetään kaikkien myrkkyjen ja kuona-aineiden kanssa, ovat vaikutukset jo solutasolla ja tämä aiheuttaa sairauksia.

Vuotavan suolen oireyhtymä nostaa riskiä sairastua:

4. Hormonaalinen epätasapaino

Suoliston tärkeimpänä ja suurimpana tehtävänä on ruuansulatus, mutta suolisto säätelee myös hormonien määrää.

Siksi vuotavasta suolistosta kärsivällä potilaalla on todennäköisesti hormonitoiminnan epätasapainoa, mikä voi johtaa PMS-oireihin ja munasarjojen monirakkulaoireyhtymään.

5. Iho-ongelmat

ihottuma

Kun vuotavan suolen oireyhtymä vaikuttaa suoliston bakteerikantaan, on tavallista että potilas kärsii myös iho-ongelmista.

Oireita ovat aknen ja ekseeman kaltaiset näppylät ja ihottuma. Nämä johtuvat verenkiertoon päässeiden myrkyistä, jotka eivät löytäneet tietään ulos normaalia ruuansulatusjärjestelmää pitkin.

Iho-ongelmia on vaikeampi hoitaa sisäisten ongelmien vuoksi. Myrkyt ja kuona-aineet täytyy saada ensin poistettua elimistöstä ja tulehduksellista tilaa on saatava laskettua.

6. Ahdistuneisuus ja masennus

Tiesitkö, että suolisto on yhteydessä mielialaasi?

Se on totta. Sillä on paljonkin tekemistä henkisen hyvinvoinnin kannalta.

 • Yli puolet elimistön serotoniinista syntyy suolistossa. Serotoniini tunnetaan hyvänolon hormonina.
 • Vuotavan suolen oireyhtymä aiheuttaa epätasapainoa hormonien erityksessä ja siksi potilas kärsii usein myös ahdistuksesta ja masennuksesta.

7. Ruokaintoleranssit

nainen sanoo ei vaalealle leivälle

Ruoka-aineallergiat ja yliherkkyydet vahvistuvat ja oireet voivat olla pahempia ja kivuliaampia vuotavan suolen takia, mikä vaikuttaa elämänlaatuun huomattavasti. Yleisimmät yliherkkyyttä aiheuttavat tekijät ovat laktoosi ja gluteeni.

Oireyhtymän vuoksi yliherkkyyttä aiheuttavien ruoka-aineiden osalta ruuansulatus on vaikeampaa. Kun puolustusjärjestelmä laukaisee tulehduksen, se aiheuttaa ruuansulatusvaikeuksia ja elimistön puolustusjärjestelmän epätavallista hyökkäystä itseään vastaan.

8. Pahanhajuinen hengitys

Vuotavasta suolesta kärsivät potilaat kärsivät myös pahanhajuisesta hengityksestä, mikä johtuu bakteerien epätasapainosta.

Vuotavan suolen oireyhtymästä johtuva pahanhajuinen hengitys ei hoidu suuvedellä eikä muilla ulkoisilla lääkityksillä.

Onko sinulla joitain näistä oireista? Onko sinulla kenties vuotavan suolen oireyhtymä? Jos epäilet että on, silloin on parasta mennä lääkäriin.

Jos sinulla diagnosoidaan vuotavan suolen oireyhtymä, muistathan että suurin osa hoidosta perustuu ruokavalion ja ruokailutapojen muutokseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Brom, B. (2010). Integrative medicine and leaky gut syndrome. South African Family Practice.
 • tandfonline.com/doi/abs/10.1080/20786204.2010.10873997

 • Qinghui Mu, Jay Kirby, Christopher M. Reilly, Xin M. LuoLeaky Gut As a Danger Signal for Autoimmune Diseases. (2017).
 • frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2017.00598/full
 • NHS. “Leaky gut syndrome”. Page last reviewed: 09/03/2018.
 • nhs.uk/conditions/leaky-gut-syndrome/
  • Farshchi MK, Azad FJ, Salari R, Mirsadraee M, Anushiravani M. A Viewpoint on the Leaky Gut Syndrome to Treat Allergic Asthma: A Novel Opinion. (2017).
  www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30208732

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.