Voidaanko astmaa ja sen oireita hallita?

Astma on krooninen sairaus, mutta sitä voidaan kuitenkin hoitaa tehokkaasti niin, että reaktio saada kuriin, ja siten siitä pystytään tekemään vähemmän häiritsevä. Jatka lukemista ja saat tietää kaiken tarpeellisen astman hoidosta.
Voidaanko astmaa ja sen oireita hallita?

Viimeisin päivitys: 06 huhtikuuta, 2019

Eräiden sairauksien ymmärtäminen on vaikeaa, ja tämä on totta etenkin silloin kun puhutaan parantumattomista ongelmista. Näin on senkin sairauden kohdalla, josta haluamme tällä kertaa puhua, eli astman. Tästä huolimatta on kuitenkin tapoja hillitä astmaa ja sen oireita.

Luultavasti olet jo kuullut faktoja astmasta tai muuten kohdannut tätä sairautta elämässäsi. Tiedät kenties, mitä astma tarkoittaa. Sairauden suhteen on kuitenkin tärkeintä se, kuinka tilaa hallitaan ja kuinka sen oireita lievennetään (tai kuinka ne saadaan katoamaan). Jos asia kiinnostaa, kannattaa jatkaa lukemista, sillä nyt kerromme astmasta kaiken tärkeän.

Tämä on krooninen sairaus, johon ei ole olemassa parannuskeinoa. Krooninen sairaus on sellainen, joka ilmenee pitkän aikaa. Tämä aiheuttaa sekä sairaudesta kärsivän, että hänen lähimmäistensä elämässä sen, että joudutaan käymään läpi tietyt asiat ongelman hoidossa: mukautuminen, tottuminen ja jatkuva hallinta.

Kuten jo aikaisemmin sanoimmekin, astmaa voidaan kuitenkin hoitaa vain tiettyyn pisteeseen asti, eli niin, että oireet saadaan hallintaan kohtauksen aikana.

Tällä hetkellä astma on kaikkein yleisimmin ilmenevä ja jatkuvin krooninen sairaus lapsilla. Siihen kuuluu tulehdus keuhkoputkissa, mikä saa ne tukkeutumaan ja hyvin herkiksi kaikille stimuloinnin lähteille ympäristöstä.

Pääasialliset astman oireet ovat pihinä, jatkuva yskä, rinnan jäykkyys ja vaikeudet hengitettäessä – näitä oireita ilmenee etenkin aikaisin aamulla ja yöllä.

Syyt lisääntyneeseen astman ilmenemiseen ovat vaihtelevia, ja ne voivat olla niin suurempi altistuminen siitepölylle, kodin pölylle kuin tupakansavullekin (tai passiiviselle tupakoinnille).

Kuinka astmaa ja sen oireita voidaan hallita ja lievittää?

Vaikka tämä sairaus voi tuntua dramaattiselta, astma on melko hyvin hoidettavissa

Astmaa ja sen oireita on mahdollista lievittää.

On äärimmäisen tärkeää – vaikka tämä tuntuukin hyvin itsestäänselvältä – että perheenjäsenet tai läheiset ystävät pystyvät tunnistamaan ne oireet, jotka astmakohtaukseen liittyvät. Joskus astmasta kärsivä ihminen ei itse ole tietoinen tilastaan siksi, että usein astma ei edes ala näkyä ennen kuin henkilö on 17-28 -vuotias.

Kuten jo mainitsimmekin, tulisi ymmärtää, että astma on sairaus, jota ei voida koskaan poistaa. Se voi kuitenkin olla passiivinen tai hiljainen. Sellaiset tekijät, kuten tunkkaisten ja myrkyllisten kaasujen kanssa tekemisissä oleminen – joita ovat esimerkiksi päivittäinen liikenne, kaupunkien saasteet tai tupakansavu – voivat toimia vaarallisten kohtausten aiheuttajina.

On myös tärkeää muistaa, että tietyt sairaudet, kuten flunssa, keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume ja jatkuva yskiminen, ovat jollakin tapaa samanlaisia kuin astma. Ne eivät kuitenkaan missään tapauksessa ole sama asia. Myös hoito näihin tiloihin on aivan toinen.

Mitä astman hoidoksi sitten suositellaan? Käy aina asiantuntijan luona, jotta saisit arvion omasta tilanteestasi.

Diagnoosin jälkeinen hoito

Astmapiippua käytetään astman hoidossa.

Kun aloitat astmahoidon, sinun tulee käydä lääkärissä säännöllisesti, noin 2-6 viikon välein. Heti kun astma on saatu kuriin, voit jatkaa lääkärissä käyntejä 1-12 kuukauden välein, omasta tilastasi riippuen.

Tarkastusten aikana lääkäri tulee kysymään, oletko kärsinyt astmakohtauksesta viime visiitin jälkeen. Hän saattaa myös kysyä, onko sinulla ilmennyt muutoksia oireissa tai niiden kestossa. Lisäksi lääkäri tulee kysymään sinulta päivittäisistä aktiviteeteistasi. Tämä tieto auttaa häntä arvioimaan sen hoidon tarpeen, joka oman astmasi kohdalla on.

Muista, että kaikki tämä on jokaisen potilaan tarpeisiin mukautettua.

Tavallisia hoitoja astmaan ovat muun muassa seuraavat:

  • Oireiden hoito: Tämän tarkoituksena on päättää kriisi nopeasti vaikuttavilla lääkkeillä, kuten adrenaliinilla, kortikosteroideilla, happiterapialla jne.
  • Ennaltaehkäisevä hoito: Tämä sisältää säännöllisen bronkodilaattorien, antihistamiinien, kortikosteroidien, hengityshoidon, immunoterapian ja monien muiden ratkaisujen käytön.

Suosituksia niille, joilla on astma tai allergioita

Astmasta kärsivän on syytä lopettaa tupakanpoltto.

Tämä sarja vinkkejä ja pieniä hoitoja voi ajan kuluessa saada aikaan suuren parannuksen sekä elämäntyylissäsi että astmajaksojen toistuvuuden vähentämisessä:

  • Pidä kotisi hyvin tuuletettuna, vältä kosteutta ja käytä ilmankuivaajia ja ilmastointia.
  • Puhdista pölyt kostealla liinalla, ja imuroi huoneet säännöllisesti.
  • Jos sinulla on lemmikkejä, pese ja harjaa ne säännöllisesti.
  • Käytä suodatettua ilmastointijärjestelmää, joka puhdistetaan säännöllisesti. Tee tämä sekä talvella että kesällä.
  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni siitepölyaikoina, ja käytä suodattimia poistaaksesi siitepöly kotoasi.
  • Käytä ilmanpuhdistajia poistaaksesi kaikki allergeenit ilmasta, ja varmista, että vaihdat suodattimen joka kolmas kuukausi.
  • Vältä sisällä tupakointia.
  • Vältä ärsyttävien tekijöiden, kuten ilmanraikastajien tai voimakastuoksuisten siivoustuotteiden käyttöä, ja vältä myös muita sellaisia tuotteita, jotka perustuvat aerosoleihin.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • MAyo Clinic. Asma. mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/asthma/symptoms-causes/syc-20369653
  • Río-Navarro Blanca Estela del, Hidalgo-Castro Emilia María, Sienra-Monge Juan José Luis. Asma. Bol. Med. Hosp. Infant. Mex.  [revista en la Internet]. 2009  Feb [citado  2019  Feb  19] ;  66( 1 ): 3-33. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462009000100002&lng=es.
  • Braman SS. The global burden of asthma. Chest. 2006; 30 Suppl 1: 45-125.
  • The Global Initiative for Asthma. Global strategy for asthma management and prevention. Definition and Overview; 2006. p. 2-13.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.