10 herkälle vatsalle turvallista ruokaa

Vaikka nämä ruoat eivät yleensä aiheutakaan mitään ongelmia, keskustele niistä lääkärisi kanssa jos noudatat jotain lääkekuuria.
10 herkälle vatsalle turvallista ruokaa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Herkän vatsan omaavien ihmisten täytyy olla varovaisia ruokavalionsa kanssa, mikäli he haluavat säilyttää hyvän elämänlaadun. Onneksi tietyt ruoat voivat olla erittäin hyödyllisiä herkälle vatsalle, sillä niillä on kyky auttaa vähentämään suoliston tulehdustilaa ja parantamaan bakteerikantaa.

Tässä artikkelissa esittelemme 10 parasta ruokaa, jotka ovat sopivia herkälle vatsalle.

herkkä vatsa

Parhaat ruoat herkälle vatsalle

1. Agar agar

Agar agar on levä, jota käytetään ruoissa liivatteena. Monet kasvissyöjät käyttävät sitä vältelläkseen eläinperäistä liivatetta. Tämä ainesosa pystyy tekemään mistä vain nesteestä paksumpaa. Mitä enemmän lisäät sitä, sitä paksumman aineen saat.

Agar agar on kasvipohjainen liivate, jolla on kyky auttaa säätelemään suoliston toimintaa. Se toimii erityisesti silloin, kun kärsit ripulista. Se johtuu sen prebioottisista kuiduista ja mineraaleista kuten magnesiumista, jodista ja kalsiumista.

2. Chia-siemenet ja pellavansiemenet

juo paljon vettä

Chia-siemenet ja pellavansiemenet ovat suosittuja, koska ne parantavat suoliston toimintaa. Ne myös tekevät sen ärsyttämättä suolistoa tai sen bakteerikantaa.

 • Kun liotat niitä, ne vapauttavat limaa. Se on liukoista kuitua, joka tekee vedestä hyytelömäisen.
 • Kun juot tätä nestettä siemenineen, saat syvän suoliston puhdistuksen. Luonnollisestikin tämä on mahtava aine herkälle vatsalle.

3. Käyneet ruoat

Ruoat, jotka ovat käyneet läpi käymisprosessin, ovat erittäin hyödyllisiä. Ne lisäävät suoliston bakteerikantaa ja suojaavat sitä.

Valitettavasti suoliston bakteerikanta voi kärsiä huonon ruokavalion, antibioottien tai suolistotautien seurauksista. Käyneet ruoat kuitenkin pelastavat!

 • Suosituimpia käyneitä ruokia ovat luonnonjogurtit, piimä, hapankaali ja kombutsatee.

4. Papaija

papaijaa herkälle vatsalle

Papaija on herkullinen trooppinen hedelmä, joka on todella hyvä ruoansulatusjärjestelmäsi kannalta. Suolistoon sillä on lievä laksatiivinen ja puhdistava vaikutus. Lisäksi se on erittäin hyödyllinen ummetuksen, divertikuliitin tai loisten hoidossa.

 • Suosittelemme sen syömistä raakana aamiaiseksi. Voit syödä sitä joko sinällään paloina, tai mehuissa tai smoothieissa.

5. Omena

Omena on mahtava hedelmä ruoansulatuksen parantamiseksi ja tasapainottamiseksi. Lisäksi omenat voivat jopa auttaa hoitamaan suoliston sairauksia, riippuen siitä kuinka syöt niitä.

 • Jos syöt omenan raakana ja kuorineen, auttaa se suolistosi toiminnassa. Se taistelee ummetusta vastaan johtuen sen liukoisista kuiduista ja parantaa suolistosi aktiivisuutta. Sen lisäksi se auttaa myös vahvistamaan ruoansulatusjärjestelmäsi lihaksia.
 • Jos syöt omenan kuorittuna ja raastettuna ja annat sen muuttua ruskeaksi, voit rauhoittaa ripulia. Sillä on tällainen vaikutus johtuen sen tanniineista, jotka syntyvät kun se hapettuu ja koska se sisältää runsaasti pektiiniä. Se säilyttää vettä ja hidastaa suoliston toimintaa.

6. Kuzu

kuzu sopii herkälle vatsalle

Kuzu (tai kudzu) on runsaasti kuitua sisältävää tärkkelystä. Sillä on ohutsuolta säätelevä vaikutus. Sitä suositellaan, jos kärsit vaihtelevasti ummetuksesta ja ripulista, kouristuksista tai herkästä vatsasta. Sen syöminen voi myös tehostaa suolistosi bakteerikantaa.

 • Kuzu liukenee veteen. Sitten voit lämmittää sitä, kunnes se paksuuntuu.
 • Kun se on valmis ja jäähtynyt, voit juoda sen.

7. Kahvipavut

Usko tai älä, kahvipavut voivat myös auttaa herkkää vatsaa. Kyseessä on hyvin mielenkiintoinen hoitokeino, joka on todella tehokas suoliston tulehduksen rauhoittamisessa.

 • Sinun tulee vain juoda aamulla ruokalusikallinen jauhettuja kahvipapuja veden kanssa.
 • Tämä tulisi tehdä vähintään puoli tuntia ennen aamiaisen syömistä.

Tämän helpon hoitokeinon avulla huomaat melkein välitöntä lievitystä.

8. Merivesi

Merivesi on hyvä lääkehoito herkälle vatsalle. Siinä on runsaasti mineraaleja ja hivenaineita. Ne säätelevät suoliston toimintaa, jos juot merivettä oikealla tavalla. Osta puhdistettua merivettä apteekista tai luontaistuotekaupasta, älä siis käy rannalla hakemassa sitä!

Ainesosat

 • ½ dl merivettä
 • 2 dl vettä

Valmistus

 • Sekoita vedet keskenään.
 • Juo ennen aamiaista.

9. Piharatamo

Piharatamo on lääkekasvi, jota voit juoda teenä. Sillä on myös kyky rauhoittaa ja tasapainottaa vatsaa. Sen takia se on erittäin hyvä apu ripulin, gastriitin, vatsahaavojen tai ärtyneen suolen hoidossa.

Sinua saattaa kiinnostaa7 parasta laksatiivista yrttiä

10. Kaura

kaura sopii herkälle vatsalle

Kaura on mahtava vilja, joka on täynnä kuituja ja pehmeää limaa. Nämä kaksi ainesosaa ovat hyviä minkä vain suolisto-ongelman hoitamisessa.

Jotta kaura voisi olla tehokasta, sinun tulee syödä sitä keitettynä tai liotettuna. Jos syöt sitä sinällään, sitä voi olla vaikea sulattaa tai se voi aiheuttaa närästystä.

Kaura on myös erittäin ravinnepitoista. Se antaa energiaa ja voimaa. Lisäksi se rentouttaa hermojärjestelmän, joka ehkäisee muun muassa hermostuneisuutta, ärtyneisyyttä ja ahdistusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Higashimura Y, Naito Y, Takagi T, Mizushima K, Hirai Y, Harusato A, Ohnogi H, Yamaji R, Inui H, Nakano Y, Yoshikawa T. Oligosaccharides from agar inhibit murine intestinal inflammation through the induction of heme oxygenase-1 expression. (2013).
 • Plaza Díaz J., Ruiz Ojeda FJ., Vilchez Padial LM., Gil A., Evidence of the anti inflammatory effects of probiotics and synbiotics in intestinal chronic diseases. Nutrient, 2017.
 • Okeniyi JA, Ogunlesi TA, Oyelami OA, Adeyemi LA. Effectiveness of dried Carica papaya seeds against human intestinal parasitosis: a pilot study. (2007).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.