Sisällytä näitä terveellisiä siemeniä ruokavalioosi

22 huhtikuun, 2019
Siemenet ovat monikäyttöisiä ja niitä voi yhdistää makeisiin ja suolaisiin ruokiin niiden neutraalin maun ansiosta. Niitä voi lisätä myös juomiin, jolloin niistä saa kaikki niiden tarjoamat hyödyt.

Vaikka siementen lisääminen ruokavalioon saattaa kuulostaa jotenkin ”modernilta”, on siemeniä käytetty jo vuosisatojen ajan.

Siemenillä on paljon tarjottavaa terveyden- ja kauneudenhoitoon. Tässä artikkelissa kerromme muutamista siemenistä, joita kannattaa sisällyttää ruokavalioon.

Syö näitä terveellisiä siemeniä

Kaupoista löytyy nykyisin runsas valikoima tuotteita, joissa on erilaisia siemeniä.

Siemenet eivät ole vain julkisuudenhenkilöiden tai kasvissyöjien ruoka-aine. Siemenet ovat itse asiassa hyvin ravinnerikkaita ja siksi niitä kannattaa käyttää ruoanlaitossa.

Seuraavaksi esittelemme muutamia siemeniä, joita kannattaa sisällyttää ruokavalioon.

Katso myös: 5 siementä, jotka kannattaa lisätä ruokavalioon

1. Chia-siemenet

terveellisiä siemeniä: chia-siemenet

Chia-siemenissä on runsaasti rautaa, kalsiumia ja Omega-3 -rasvahappoja. Niissä on myös paljon kuitua joten niistä saa kylläisyydentunteen, ja siksi chia-siemenet sopivat hyvin laihduttajille.

Chia-siementen ominaisuudet auttavat poistamaan myrkkyjä ja kuona-aineita, mikä ehkäisee ihon ennenaikaista ikääntymistä.

 • On tärkeää liottaa chia-siemeniä ensin vedessä vähintään 10 minuuttia.
 • Siemenet turpoavat ja niistä tulee kuin hyytelöä.
 • Voit lisätä siemeniä mehuihin ja smoothieihin.
 • Toinen tapa on sekoittaa siemeniä pehmeään juustoon ja levittää sitä leivän päälle, tai sekoittaa siemeniä jogurttiin tai maitoon kaurahiutaleiden ja manteleiden kanssa.

2. Granaattiomenan siemenet

Tämä värikäs hedelmä kantaa sisällään ravinnerikkaita siemeniä, joita voit yhdistää makeiden ja suolaisten ruokien kanssa.

 • Niissä on paljon antioksidantteja, mikä auttaa poistamaan vapaita radikaaleja ja parantamaan solujen terveyttä.
 • Ne sisältävät polyfenoleita, jotka ehkäisevät sydäntauteja. Ne sisältävät myös C-vitamiinia, joka vahvistaa puolustusjärjestelmää.
 • Siementen ominaisuudet auttavat ehkäisemään veritulppia, pitäen verisuonet joustavina ja virkistäen verenkiertoa.
 • Eikä siinä vielä kaikki. Ne auttavat myös ehkäisemään nivel– ja luutulehduksia.

Lisää granaattiomenan siemeniä salaatteihin, mehuihin, torttuihin ja kakkuihin.

3. Seesaminsiemenet

terveellisiä siemeniä: seesaminsiemenet

Seesaminsiemenet ovat erinomainen proteiinin ja hyvien rasvojen lähde, sekä lesitiinin, raudan, sinkin ja kalsiumin lähde.

Niiden ominaisuudet auttavat säätelemään kolesterolitasoa ja tuovat ruokiin mukavan lisän.

 • On parasta ostaa siemenet raakana ja paahtaa niitä pannulla ilman öljyä muutaman minuutin ajan.

Ne sopivat loistavasti salaatteihin, leipiin, kastikkeisiin ja torttuihin. Ripottele hieman seesaminsiemeniä annostesi päälle ja ne saavat hieman erilaisen vivahteen.

4. Kurpitsansiemenet

Kurpitsansiemenien ominaisuudet auttavat muun muassa säätelemään kolesterolia ja vähentämään joitain iho-ongelmia.

 • Niissä on paljon kaloreita, joten niitä suositellaan nautittavaksi mieluummin aamulla kuin illalla.
 • Toisaalta jos haluat hyötyä niiden magnesiumista ja B-vitamiinista, jotka auttavat syntetisoimaan serotoniinia ja tasapainottamaan hermostoakannattaa niitä nauttia iltapäivällä. Tämä auttaa etenkin unettomuudesta ja muista univaikeuksista kärsiviä.
 • Kourallinen kurpitsansiemeniä on riittävä määrä ja se on oivallinen aamun välipala. Niiden pureskelu voi auttaa henkilöitä, jotka kärsivät ahdistuksesta.
 • Toinen tapa on liottaa niitä yön yli. Voit aamulla sekoittaa siemenet vaniljan tai kanelin kanssa.

5. Pellavansiemenet

terveellisiä siemeniä: pellavansiemenet

Pellavan pienet siemenet ovat täynnä ravintoa. Ne ovat loistava kuitujen lähde, mikä auttaa säätelemään ruuansulatusjärjestelmän toimintaa. Niissä on myös paljon polyfenoleja ja linoleenihappoa.

Näillä ravintoaineilla on paljon terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Ne ovat hyviä auttamaan lievittämään tulehduksia ja säätelemään hormonitoimintaa. Niitä suositellaankin naisille kuukautisten ja vaihdevuosien aikana.

Pellavansiementen kaksi pääasiallista hyötyä on niiden kyky auttaa pitämään suoliston liikkeet normaaleina ja ne tuovat kylläisyyden tunnetta. Ne sopivat ummetuksen ja hoitoon sekä painon pudottamiseen.

Ne ovat monikäyttöisiä ja sopivat salaatteihin, leipiin, jälkiruokiin, kekseihin tai jogurtteihin ja smoothieihin.

Vilkaise tästä lisää: Pellavansiemen, luonnollinen vaihtoehto painonpudotukseen

6. Kvinoa

Vaikka kvinoa on viimeisin trendivillitys, on sen siemeniä käytetty muualla maailmassa jo satojen vuosien ajan, kuten Etelä-Amerikassa.

Kvinoalla on monia hyviä ominaisuuksia. Siinä on runsaasti rautaa, kuituja, fosforia, proteiinia ja aminohappoja.

Se on täyttävää ja tuo kylläisyyden tunteen, siksi sitä suositellaankin laihduttajille.

Ennen kuin keität kvinoaa, muistathan huuhdella sen hyvin. Huuhtele siivilässä runsaalla vedellä tai laita siemenet kattilaan ja sekoita. Vaihda vesi kolme kertaa. Näin peset sapoiinin pois kvinoasta. Keitä ohjeen mukaan.

Voit lisätä kvinoaa salaatteihin, riisiin, torttuihin tai korvata sillä murot ja puuron.

7. Amarantti

Näitä eivät monet tunne, vaikka ne ovat hyvin ravinnerikkaita siemeniä.

Amarantin siemenissä on antioksidantteja, ne ovat vähärasvaisia, niissä on paljon kasviperäisiä proteiineja ja runsaasti foolihappoa.

Niiden ominaisuudet auttavat rentoutumaan ja pitämään keskushermoston hyvässä kunnossa.

Käytä amaranttia paistoksissa, keitoissa tai ripottele leivän päälle vähärasvaisen juuston kanssa.

 • Alimentos Argentinos. (2015). Semillas : Pequeños alimentos con grandes nutrientes. Nutrición y Educación Alimentaria. https://doi.org/4349-2810/2114-nutricion@minagri.gob.ar
 • Ixtaina, V. Y., Nolasco, S. M., & Tomás, M. C. (2008). Physical properties of chia (Salvia hispanica L.) seeds. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2008.03.009
 • Sargi, S. C., Silva, B. C., Santos, H. M. C., Montanher, P. F., Boeing, J. S., Santos Júnior, O. O., … Visentainer, J. V. (2013). Antioxidant capacity and chemical composition in seeds rich in omega-3: chia, flax, and perilla. Food Science and Technology. https://doi.org/10.1590/S0101-20612013005000057
 • Muñoz, L. A., Cobos, A., Diaz, O., & Aguilera, J. M. (2012). Chia seeds: Microstructure, mucilage extraction and hydration. Journal of Food Engineering. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2011.06.037
 • Singh, R. P., Chidambara Murthy, K. N., & Jayaprakasha, G. K. (2002). Studies on the Antioxidant Activity of Pomegranate ( Punica granatum ) Peel and Seed Extracts Using in Vitro Models. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf010865b
 • Verardo, V., Garcia-Salas, P., Baldi, E., Segura-Carretero, A., Fernandez-Gutierrez, A., & Caboni, M. F. (2014). Pomegranate seeds as a source of nutraceutical oil naturally rich in bioactive lipids. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.04.0447
 • Elleuch, M., Bedigian, D., & Zitoun, A. (2011). Sesame (Sesamum indicum L.) Seeds in Food, Nutrition, and Health. In Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375688-6.10122-7
 • Xanthopoulou, M. N., Nomikos, T., Fragopoulou, E., & Antonopoulou, S. (2009). Antioxidant and lipoxygenase inhibitory activities of pumpkin seed extracts. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2009.02.003
 • N., H. (2012). Pharmacological properties of flax seeds: A review. Hygeia.
 • Navruz-Varli, S., & Sanlier, N. (2016). Nutritional and health benefits of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2016.05.004